ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ηρεμία του Κάτας, η εμπιστοσύνη στο πλάνο και οι πρωταγωνιστές (vids)

Ο Παναθηναϊκός για να επικρατήσει το βράδυ της Παρασκευής έπρεπε να πάρει λίγα από όλους. Ωστόσο ο Όντετ Κάτας κατάφερε να δημιουργήσει πρωταγωνιστές και να κερδίσει πολλά από το μεγαλύτερο κομμάτι της ομάδας. Ανάλυση του panathinaikos24.gr.

Η ηρεμία του Κάτας, η εμπιστοσύνη στο πλάνο και οι πρωταγωνιστές (vids)

Οι οιωνοί τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν καθόλου θετικοί για το «τριφύλλι». Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από κάκιστη εμφάνιση που συνοδεύτηκε με εντός έδρας ήττα από τον Προμηθέα, με την ομάδα της Πάτρας να αναδεικνύει τις «πράσινες» αδυναμίες.

Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ο Όντετ Κάτας δούλεψε μεθοδικά, προπόνησε την ομάδα του με τα δικά του θέλω και δεδομένα, μέχρι τη στιγμή που βγήκε off το «πρώτο βιολί», ο άνθρωπος που βγαίνει πολλάκις μπροστά για το «τριφύλλι» τη φετινή σεζόν, ο Νεμάνια Νέντοβιτς.

Ο Ισραηλινός τεχνικός με την ιώβεια υπομονή και ψυχραιμία που τον διακρίνει, δεν πανικοβλήθηκε και προσπάθησε να σμιλέψει την ομάδα του, έστω και χωρίς τον άνθρωπο «κλειδί». Αυτό που έπρεπε να κάνει είναι να δημιουργήσει πρωταγωνιστές και χαρακτήρες. Να περάσει αυτό τον διακατέχει στους παίκτες του και να τους βγάλει προς τα έξω τον νούμερο ένα παράγοντα της επιτυχίας. Την αυτοπεποίθηση. Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, ο Κάτας τα πήγε περίφημα και ο Παναθηναϊκός άγγιξε το τέλειο στην απόδοσή του.

Ναι ο Παναθηναϊκός δεν είχε μόνο θετικά στο ΣΕΦ, είχε και αρνητικά. Είχε εξαφανισμένο τον Μακ (amber alert από την ανανέωση του συμβολαίου του και μετά) και τον μέτριο έως συνήθη κακό Φόστερ. Αυτοί οι δύο κατά τα φαινόμενα και απόντος του Νέντοβιτς θα έπρεπε να τραβήξουν περισσότερα, αν το «τριφύλλι» ήθελε θετικό αποτέλεσμα στο ΣΕΦ. Αυτό τουλάχιστον γραφόταν και λέγονταν.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Κάτας να έχει τους δύο εκτός ματς και κάπου εκεί εμφανίστηκαν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Ο Σαντ Ρος, ο Μποχωρίδης, ο Ουάιτ (που δημιουργεί παράδοση κόντρα στον Ολυμπιακό). Δίπλα τους, ακολούθησαν ο θετικός Μπέντιλ και οι πολύ καλοί αγώνα με τον αγώνα, Παπαγιάννης και Μήτογλου. Αν ακολουθούσε το ρυθμό και ο Παπαπέτρου, ο «γάμος» θα είχε σχολάσει από το ημίχρονο, αλλά ο αρχηγός είχε άσχημα ποσοστά και φρόντισε να προσθέσει σασπένς στην αναμέτρηση.

Ο Χάουαρντ Σαντ Ρος τράβηξε σε άμυνα και επίθεση, έκανε μεστή εμφάνιση και έβγαλε στο «ξέφωτο» την ομάδα του, όταν εκείνη δικαιολογημένα σε κάποια σημεία του ματς «κόλλησε» επιθετικά. Δεύτερος πρωταγωνιστής ήταν ο Λευτέρης Μποχωρίδης. Με τη ψυχολογία καταρρακωμένη (ευθύνεται για το λάθος στην τελευταία επίθεση με τον Προμηθέα), ο Κάτας του έδειξε εμπιστοσύνη, του τόνισε το ηθικό και ο Leftbo συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στο προηγούμενο ματς για την Ευρωλίγκα, με τη Βαλένθια.

Ο Μποχωρίδης καθ’ όλη τη διάρκεια πήρε όσα άξιζε. Τα σουτ κινήθηκαν σε οικονομικό επίπεδο, δοκίμασε και εν τέλει δικαιώθηκε δύο «ζογκλερικά», αλλά όλα αυτά ήταν προϊόν εμπιστοσύνης, του προπονητή του προς τον ίδιο. Κάπως έτσι ήρθε και η δικαίωση για έναν αθλητή που ως τώρα λειτουργεί στο «τριφύλλι» με αναλαμπές.

Επόμενοι παράγοντες που βοήθησαν για να έρθει άλλο ένα «διπλό» ήταν οι δύο ψηλοί. Ο Παπαγιάννης αξιοποίησε το παιχνίδι πάνω από το καλάθι, μετέτρεψε σε πόντους όσα σουτ κλήθηκε να δοκιμάσει και εκμεταλλέυτηκε πλήρως την αδυναμία του Ολυμπιακού στο «ζωγραφιστό». Εδώ μπαίνει άλλη μια πινελιά του Κάτας που έδειξε πως είχε διαβάσει άριστα το παιχνίδι των ερυθρολεύκων με τους ψηλούς (Έλις και Μάρτιν).

Ένα επιπλέον στοιχείο που έφερε χαμόγελα στους «πράσινους», ήταν η διεκδίκηση των ριμπάουντ. Οι παίκτες του Κάτας έπεφταν σαν «καμικάζι» πάνω από κάθε δεύτερη μπάλα και τη συγκεκριμένη στατιστική, την μετέτρεψαν σαν σε παράσταση για ένα ρόλο. Άλλωστε, οι αριθμοί το δείχνουν (26 για τον Ολυμπιακό, 39 για τον Παναθηναϊκό).

Σε ένα ακόμα κομμάτι που πήρε άριστα ο Κάτας, ήταν τα ψηλά σχήματα, που αποδιοργάνωσαν και έβγαλαν εκτός ρυθμού τον Μπαρτζώκα αρχικά και συνολικά τον Ολυμπιακό στη συνέχεια. Ο Κάτας ανά διαστήματα έβγαλε στο παρκέ πέντε διαφορετικά σχήματα με ψηλή πεντάδα και από εκεί ξεκίνησε το «χτίσιμο» της νίκης.

Έτσι, αφού κατάφερε να κλειδώσει τα ατού του Ολυμπιακού σε άμυνα και επίθεση, άρχισα να τον χτυπά και να τον ταλαιπωρεί μέχρι που τον έριξε εντελώς στα «σχοινιά». Ακόμα και όταν ο Ολυμπιακός πλησίασε στους δύο πόντους, ήταν τέτοια η σιγουριά που έβγαζε ο Κάτας από τον πάγκο, η οποία μεταφερόταν κατά ένα περίεργο τρόπο και στους παίκτες που βρίσκονταν στο παρκέ, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός με μικρά σερί να ξεφεύγει από το οπτικό πεδίο του Ολυμπιακού και «χτίζοντας» μικρές διαφορές των 6, 7 και 8 πόντων να πάρει στο τέλος με το τελικό (88-77) τη νίκη-βάλσαμο που τόσο πολύ ήθελε και οι συνθήκες πριν το ματς, δεν επέτρεπαν να το φωνάξει και να το επικοινωνήσει προς τα έξω.

Ο Κάτας λοιπόν, αρχίζει και βάζει τη δική του πινελιά στον Παναθηναϊκό, ωστόσο τα επόμενα δύο τεστ με ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα και με Περιστέρι για το κύπελλο είναι το ίδιο απαιτητικά και μένει να δούμε αν όλο αυτό που παρουσίασε χθες στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός, το συνεχίσει και το εξελίξει στην πορεία, πολύ περισσότερο όταν επανέλθει και ο Νέντοβιτς σε φουλ ρυθμούς προπονήσεων.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...