ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Κορωνοϊός-Lockdown: Αυτά είναι τα μέτρα για την Αττική

Λουκέτο σε επιχειρήσεις, σχολεία αλλά και αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας θα σημάνει το lockdown τύπου Μαρτίου που σε περίπτωση που εφαρμοστεί.

Κορωνοϊός-Lockdown: Αυτά είναι τα μέτρα για την Αττική

O υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε στο Open TV ότι θα εισηγηθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων την εφαρμογή ενός lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική, η οποία σηκώνει και το βαρύ φορτίο του κορονοϊού με το τρίτο κύμα της πανδημίας να «χτυπά την πόρτα» του λεκανοπεδίου, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Το lockdown τύπου Μαρτίου σημαίνει λουκέτο σε επιχειρήσεις, σχολεία κι αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει η κυβέρνηση τον Μάρτη του 2020 για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού στο πρώτο κύμα της πανδημίας περιελάμβανε εξαιρέσεις στους πολίτες που όφειλαν να την εφαρμόζουν, μιας και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Τότε τελειώνει το πρωτάθλημα – Πότε θα γίνει ο τελικός Κυπέλλου
Τότε τελειώνει το πρωτάθλημα – Πότε θα γίνει ο τελικός Κυπέλλου 1.323 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η κυκλοφορία των πολιτών επιτρεπόταν για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Η ελληνική Αστυνομία ήτανεπιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετείχαν όπου χρειαζόταν στο ελεγκτικό έργο.

Οι πολίτες έπρεπε να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Για κάθε παράβαση που εντοπιζόταν, επιβαλλόταν διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργήθηκαν δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορούσε στις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρωνόταν μια φορά και παρεχόταν με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιείχε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος την έφερε υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες έπρεπε να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Ποιοι κλάδοι έβαλαν λουκέτο

Δεν λειτουργούσαν κι απαγορευόταν η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρέαζε τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων είχαν μείνει ανοιχτές με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που είχαν μείνει ανοικτές συνεχίστηκε κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούσαν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούσαν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονταν παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Στις 4 Μαρτίου ανεστάλη τοπικά η λειτουργία όλων των θεάτρων και κινηματογράφων καθώς και οι αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Στις 12 Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο για 15 ημέρες των παιδότοπων, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρων διασκέδασης, δικαστηρίων και γυμναστήριων ενώ για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η λειτουργία με ελεγχόμενη ροή κοινού.

Στις 13 Μαρτίου το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το κλείσιμο, από την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες, όλων των εμπορικών κέντρων, καφετεριών, μπαρ, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και εστιατορίων. Oι φούρνοι, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, τα φαρμακεία και τα σουπερμάρκετ παραμένουν ανοιχτά. Η επέκταση των μέτρων αποφασίστηκε, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και λόγω της μη τήρησης των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες. Μετά τη διαπίστωση περιστατικών συνωστισμού σε παραλίες, δόθηκε επιπλέον εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κλείσουν όλες οι οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα.

Στις 18 Μαρτίου έκλεισαν και όλα τα εμπορικά καταστήματα. Ανοιχτές παρέμειναν οι επιχειρήσεις τροφίμων και οικιακών αναγκών (όπως σούπερ μάρκετ, των οποίων τα ωράρια διευρύνθηκαν από τις 16 Μαρτίου και ξεκίνησαν να λειτουργούν και τις Κυριακές, κρεοπωλεία, παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες, αρτοποιεία, οπωροπωλεία), επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away), τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και οπτικών και τα γραφεία τελετών, μεταξύ άλλων.

Στις 19 Μαρτίου το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας του συνόλου των ξενοδοχείων σε ολόκληρη τη χώρα, πέραν και των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων που είχαν ήδη κλείσει, από τα μεσάνυχτα της 22ας Μαρτίου 2020 μέχρι το τέλος Απριλίου. Ανοιχτά παρέμειναν μόνο τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων, καθώς και ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και ελάχιστα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από τις 11 Μαρτίου έκλεισαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, τα φροντιστήρια και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε ολόκληρη την επικράτεια, για δεκατέσσερις ημέρες. Για τους γονείς καθιερώθηκε άδεια ειδικού σκοπού 15 ημερών. Δέκα ημέρες μετά, στις 20 Μαρτίου, ανακοινώθηκε η παράταση του κλεισίματος όλων των εκπαιδευτικών δομών μέχρι τις 10 Απριλίου 2020.

Από τις 16 Μαρτίου καθιερώθηκε καθημερινή απογευματινή τηλεοπτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και τις έκτακτες αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, με έκτακτες εμφανίσεις και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Οικονομική στήριξη σε πληττόμενους εργαζόμενους, επιχειρήσεις

Στις 9 Μαρτίου ανακοινώθηκαν μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας όπως η αναστολή καταβολής ΦΠΑ για 4 μήνες και ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων κάθε είδους ρύθμισης και βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ για τρεις μήνες, από τις επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν καθοριστικά από την πανδημία με διακοπή της λειτουργίας τους. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

Στις 17 Μαρτίου αποφασίστηκε η παράταση μέχρι την 30η Απριλίου της ισχύος των αδειών οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) και αναστάλθηκε η υποχρέωση διενέργειας επανελέγχου των οχημάτων. Επιπλέον ακυρώθηκαν όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για χορήγηση άδειας οδήγησης και σταμάτησαν να γίνονται τα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα για τους υποψήφιους οδηγούς.

Επιπλέον αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η αναβολή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες καθώς και χρηματική ενίσχυση ύψους 800€ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 6% για ορισμένα προϊόντα υγιεινής και αυτοπροστασίας, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ 2020 στο καθεστώς του 2019, η άμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 30.000€ η αξιοποίηση πόρων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο και η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800€ των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη.

Στις 19 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του ανακοίνωσε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του κράτους για τη διάθεση άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας. Επιπλέον, ανακοίνωσε την απόφαση για αναστολή υποχρέωσης καταβολής εισφορών και επέκταση του αριθμού των δικαιούχων του έκτακτου μισθού 800 ευρώ, ώστε πλέον να περιλαμβάνει το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί ακέραιο σε όλους τους εργαζόμενους και ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: ethnos.gr 

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.