Την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, επιχειρεί να «εκτονώσει» το υπουργείο Υγείας με την εξασφάλιση κλινών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών covid σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους «κλινικάρχες» ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, μία οριστική συμφωνία θα επιτευχθεί ή την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη οπότε και θα γίνει το τελικό ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών.

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια σε ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες covid από τις ιδιωτικές στην Αττική, για την περίπτωση που συνεχισθεί η αύξηση των σοβαρών περιστατικών covid στο ΕΣΥ αλλά και οι διασωληνωμένοι.

Προς ώρας λένε πηγές του ethnos.gr δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία καθώς οι δύο πλευρές δεν τα βρίσκουν ως προς τις αμοιβές καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ο ιδιωτικός τομέας θα νοσηλεύσει περιστατικά κορωνοϊού αφού μέχρι σήμερα θεωρείται covid free. Ωστόσο αν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία, το υπουργείο Υγείας δεν αποκλείει να προχωρήσει ακόμη και σε επίταξη, όπως είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη φετινή χρονιά, ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας έχει παραχωρήσει έναντι αμοιβής βέβαια, 102 κλίνες ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα ώστε να νοσηλεύονται πάσχοντες από άλλα νοσήματα και όχι από covid, δεδομένου ότι οι εντατικές στα δημόσια νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτες λόγω του κορωνοϊού.

Τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιωτικές κλινικές παραχωρούσαν στην Αττική από 50 έως 60 κλίνες ΜΕΘ.

Το lockdown

Πάντως αυτή η πίεση στο ΕΣΥ θα κρίνει τις επόμενες ημέρες και αν θα αρθούν σε ένα βαθμό τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική.

Οι ειδικοί επιδιώκουν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία αλλά και το εμπόριο, έστω με τη μέθοδο του click away και click inside, αφού ο κλάδος του λιανεμπορίου είναι σε απόγνωση, όπως άλλωστε και οι πολίτες που από τον περασμένο Νοέμβριου ζουν υπό lockdown.

Οι ειδικοί της επιτροπής αν και θεωρούν ότι τα επόμενα 24ωρα θα αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, ευελπιστούν από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει η πτώση. Κάτι που θα είναι το αποτέλεσμα των νέων περιοριστικών μέτρων στην Αττική αλλά και της κακοκαιρίας που συνέβαλε στο να περιορισθούν οι μετακινήσεις των πολιτών, συνεπώς και η διασπορά του ιού.

Πηγή: Ethnos.gr

➡️ Γράψε το σχόλιο σου

HIGHLIGHTS