Θέματα / Αφιερώματα

Από τον Στόγιαν…στον Μάριο και το μεγάλο «what if» με τον Ντράζεν! (Pics)

Από τον Στόγιαν…στον Μάριο και το μεγάλο «what if» με τον Ντράζεν! (Pics)

Κροατία και Παναθηναϊκός έχουν κατά διαστήματα αναπτύξει μεγάλες ιστορίες αγάπης. To Panathinaikos24.gr θυμάται όλους τους αθλητές που πέρασαν από τη χώρα των Βαλκανίων, τους πρωταγωνιστές και τι σημείωσαν στα παρκέ με την «πράσινη» φανέλα.

Από τη μεταμόρφωση του ελληνικού μπάσκετ σε επαγγελματικό ως και σήμερα. Τι πορεία έκαναν αθλητές που κατάγονται από τη συγκεκριμένη χώρα, πόσους τίτλους κατέκτησαν και τι πέτυχαν με τον Παναθηναϊκό. Αλλά και το μεγαλύτερο κρίμα με τον Ντράζεν, σε μια ιστορία που δεν πρόλαβε καν να μπουν οι τίτλοι αρχής.

Ο Παναθηναϊκός όπως και στο ποδόσφαιρο, έτσι και στο μπάσκετ, έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την Κροατία. Στα χρόνια κυριαρχίας του στο ελληνικό και όχι μόνο μπάσκετ, τη φανέλα της ομάδας φόρεσαν αστέρες που κατέκτησαν τα πάντα.

Όπως σε όλες όμως τις ιστορίες υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, έτσι και στο «τριφύλλι», υπάρχει και ένα μεν αλλά… Για παράδειγμα. Τι θα γινόταν αν, η μοίρα αποφάσιζε διαφορετικά και ο Ντράζεν Πέτροβιτς φορούσε την «πράσινη» φανέλα το 1993, δίπλα σε Νίκο Γκάλη και Στόγιαν Βράνκοβιτς, που ήταν ο πρώτος Κροάτης που έκανε την έναρξη αυτής της «ιδιόμορφης» σχέσης με το «τριφύλλι».

Η λίστα στα χρόνια που κατεγράφησαν είναι αρκετά μεγάλη, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, πριν φτάσουμε στο σήμερα και στον ερχομό του Μάριο Χεζόνια, ο Παναθηναϊκός είχε την τύχη να διαθέτει στο ρόστερ του, οκτώ Κροάτες παίκτες.

Άλλοι άφησαν το στίγμα τους ως και σήμερα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που λίγοι θα θυμούνται την παρουσία τους στον Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά η λίστα

Στόγιαν Βράνκοβιτς (1992-1996)

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1964, στην πόλη Ντρνις της σημερινής Κροατίας, αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους σέντερ της εποχής του αγωνιζόμενος με επιτυχία στην Ευρωλίγκα, κατακτώντας το τρόπαιο το 1996 με τον Παναθηναϊκό. Πέρα από την κατάκτηση της κορυφής στην Ευρώπη, ο Δαλματός «γίγαντας» με το «τριφύλλι», κατέκτησε και δύο φορές το κύπελλο Ελλάδας τις χρονιές 1993, 1996. Μέχρι και σήμερα είναι ένας από τους πολυαγαπημένους αθλητές της «πράσινης» εξέδρας.

Άριαν Κόμαζετς (1992-1993)

Γεννήθηκε στις 23 Γενάρη του 1970 στην πόλη Ζαντάρ. Είναι από τους πιο ταλαντούχους παίκτες που έβγαλε το κροατικό μπάσκετ. Ήταν εξαιρετικός σουτέρ με μοναδική ικανότητα στον χειρισμό της μπάλας. Αγωνίστηκε για μία σεζόν στο «τριφύλλι», με συμπαίκτες τους Βράνκοβιτς, Γκάλη και Σοκ.

Τα νούμερά του αν και ήταν εντυπωσιακά, στον Παναθηναϊκό πρόλαβε στη μία σεζόν που ήταν στο ρόστερ να κατακτήσει μόνο το κύπελλο Ελλάδας το 1993.

Ντίνο Ράτζα (1997-1999)

Ο Ντίνο Ράτζα γεννήθηκε στις 24 Απριλίου του 1967 στο Σπλιτ της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας (σήμερα η πόλη ανήκει στην Κροατία). Με τον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε μόλις δύο σεζόν. Ήταν από τους πρωταγωνιστές για να έρθει ξανά στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός το 1998.

Στο «τριφύλλι» είχε συμπαίκτες τους Μπάιρον Σκοτ και Ντέγιαν Μποντιρόγκα (Σέρβος) και με την πράσινη φανέλα κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1998-1999). Ειδικά αυτό του 1999 μέσα στο ΣΕΦ και κόντρα στον Ολυμπιακό, μνημονεύεται ως και σήμερα από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού!

Νταμίρ Μουλαομέροβιτς (2001-2002)

Ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς γεννήθηκε στην πόλη Τούζλα, στις 19 Σεπτέμβριου 1974. Αν και η πόλη ανήκει πλέον στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο παλαίμαχος γκαρντ έχει αποκτήσει την Κροάτικη υπηκοότητα και έχει αγωνιστεί με μεγάλη επιτυχία στην εθνική ομάδα των «Χρβάτσκι».

Με τον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε μόλις μία σεζόν, αλλά κατάφερε να πανηγυρίσει το 2ο ευρωπαϊκό τρόπαιο του συλλόγου στην Μπολόνια το 2002, σε μια ομάδα που πρωταγωνιστές ήταν οι Κουτλουάϊ, Μποντίρογκα.

Γιούριτσα Ζούζα (2002-2003)

Γεννημένος στις 4 Απριλίου του 1978, ο παλαίμαχος σέντερ και προπονητής πλέον Γιούριτσα, ήταν στο ρόστερ της ομάδας του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2002-2003. Εκείνη τη σεζόν στο «τριφύλλι» είχε συμπαίκτες τους Κουτλουάϊ, Λάκοβιτς και ΜακΝτόναλντ. Ήταν άτυχος καθώς ήταν επιρρεπής σε τραυματισμούς και δεν αγωνίστηκε όσο θα επιθυμούσε στο «τριφύλλι».

Ήρθε στον Παναθηναϊκό από το Ηράκλειο όπου έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα και κατά την παραμονή του στα «πράσινα» πανηγύρισε το νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο).

Άντρια Ζίζιτς (2007-2008)

Γεννήθηκε στο Σπλίτ στις 14 Ιανουαρίου 1980, αγωνίστηκε στην καριέρα του κυρίως στη θέση των σέντερ και από τον Παναθηναϊκό πέρασε μόλις μία σεζόν. Στο «τριφύλλι» πέρασε ως ρολίστας την περίοδο 2007-2008 και πρόλαβε να πάρει δύο τίτλους. Το πρωτάθλημα Ελλάδας αλλά και το κύπελλο εκείνης της σεζόν.

Νίκολα Πρκάτσιν (2007-2008)

Ο έτερος Κροάτης που ανήκε στο τριφύλλι τη σεζόν 2007-2008 εκτός από τον Ζίζιτς, ήταν ο Νίκολα Πρκάτσιν. Γεννημένος στο Ντουμπρόβνικ (ίδια πόλη με τον Χεζόνια), στις 19 Νοεμβρίου του 1975. Ο Πρκάτσιν έπαιξε ελάχιστα στο «τριφύλλι» εκείνη τη σεζόν, ωστόσο κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο, ενώ στην Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό έφτασε ως το Top-16.

Ρόκο Λένι Ούκιτς (2012-2014)

Έπρεπε να περάσει σχεδόν μια πενταετία για να βρούμε στο «πράσινο» ρόστερ, παίκτης από την Κροατία. Το καλοκαίρι του 2012, ο Παναθηναϊκός ντύνει στα «πράσινα» τον Ρόκο Λένι Ούκιτς. Ο γεννημένος στο Σπλίτ στις 5 Δεκεμβρίου το 1984, γκαρντ πριν τον ερχομό του στον Παναθηναϊκό της μετά-Ομπράντοβιτς εποχής είχε προλάβει να κάνει ένα πέρασμα από το ΝΒΑ με τις ομάδες των Ράπτορς και Μπακς.

Στο «τριφύλλι» ήρθε από τη Φενέρ και δημιούργησε έντονο προβληματισμό στις πρώτες του εμφανίσεις, καθώς τα στατιστικά του δεν ήταν αυτά που επιθυμούσαν στον Παναθηναϊκό. Με τον καιρό όμως, ο βραχύσωμος γκαρντ άρχισε να ανεβάζει ρυθμό, βοηθώντας τα μέγιστα για να έρθει το νταμπλ της σεζόν 2012-2013. Αποκορύφωμα των κορυφαίων εμφανίσεων, ήταν η ανάδειξή του ως MVP στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

Στο «πράσινο» ρόστερ παρέμεινε και την επόμενη σεζόν (2013-2014), κατακτώντας εκ νέου το νταμπλ και φτάνοντας μέχρι τα πλέι οφ στην Ευρωλίγκα. Η παρουσία του στον Παναθηναϊκό κρίθηκε θετική και θα μπορούσε να συνεχίσει, αλλά διάφορες επιλογές προπονητών, του έκοψαν το δρόμο.

Μάριο Χεζόνια (2021-)

Έπρεπε να περάσει σχεδόν μια δεκαετία για να έρθει ο επόμενος…Κροάτης στον Παναθηναϊκό. Και τι παίκτης! Σε εξαιρετική ηλικία ο Παναθηναϊκός βάζει στο δυναμικό του τον Μάριο Χεζόνια (γεννημένο στις 25 Φεβρουαρίου του 1995 στο Ντουμπρόβνικ).

Με μεγάλη καριέρα στην Μπαρτσελόνα, ο Χεζόνια άφησε την Ευρώπη με σκοπό να ζήσει το όνειρο του NBA. Με σπουδαίες περγαμηνές και απαράμιλλο ταλέντο, ο Super Mario αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη.

Λάτρης και οπαδός του Παναθηναϊκού και της θύρας 13, ο Χεζόνια έρχεται στο τριφύλλι για να ζήσει και να εκπληρώσει το όνειρό του. Το αρνητικό της όλης υπόθεσης είναι, η μη παρουσία του κόσμου στο γήπεδο, ώστε να ζήσει από πρώτο χέρι τη σημαίνει το ΟΑΚΑ, ωστόσο η ρήτρα επέκτασης που υπάρχει στη συμφωνία ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Μπαρτσελόνα (ομάδα που ανήκουν τα δικαιώματά του στην Ευρώπη) και για την επόμενη σεζόν εκεί όπου θα υπάρξει παρουσία κόσμου στο γήπεδο, αφήνει μια αύρα… για το τί πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Exit mobile version