ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Ολυμπιακός – Μαρινάκης: Ένοικος που δεν πληρώνει…

Από 1/1/2019 έπρεπε να καταβάλλει στο δημόσιο το 15% των εισπράξεων από εισιτήρια και διαφημιστικές πινακίδες στο «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά προς το παρόν δεν έχει δώσει ούτε ευρώ.

Ολυμπιακός - Μαρινάκης: Ένοικος που δεν πληρώνει...

Από 1/1/2019 έπρεπε να καταβάλλει στο δημόσιο το 15% των εισπράξεων από εισιτήρια και διαφημιστικές πινακίδες στο «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά προς το παρόν δεν έχει δώσει ούτε ευρώ.

Ο πιο εύπορος ελληνικός σύλλογος, ο Ολυμπιακός, που διοικείται από έναν βαθύπλουτο μεγαλοεπιχειρηματία, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν καταβάλλει στο δημόσιο εδώ και μια διετία τα χρήματα που προβλέπονται στη σύμβαση που έχει υπογραφεί για την παραχώρηση του «Γ. Καραϊσκάκης».

Το νέο γήπεδο χτίστηκε το μακρινό 2004, καθώς φιλοξένησε παιχνίδια ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στη συμφωνία που είχε κάνει η τότε διοίκηση της ΠΑΕ με πρόεδρο τον Σωκράτη Κόκκαλη με την κυβέρνηση Σημίτη προβλεπόταν ότι η πειραϊκή ομάδα για 15 χρόνια δεν θα πλήρωνε ενοίκιο στο δημόσιο για τη χρήση του γηπέδου.

Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα;
Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα; 65.189 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το στάδιο μετατράπηκε σε αμιγώς ποδοσφαιρικό και στη σύμβαση παραχώρησης αναφερόταν ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019 η ΠΑΕ θα κατέβαλλε στο δημόσιο των 15% των εισπράξεων από εισιτήρια και διαφημιστικές πινακίδες στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οπως είχε διαρρεύσει εκείνη την περίοδο, τα χρήματα που θα κατέβαλλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα κατέληγαν στο ταμείο της ΓΓΑ. Ωστόσο για την παραχώρηση του γηπέδου στην πειραϊκή ΠΑΕ για 49 χρόνια (η τροπολογία ψηφίστηκε το 2003) υπήρξε γραπτή δέσμευση από τον τότε γενικό γραμματέα των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 Κώστα Καρτάλη ότι θα δινόταν ως αντάλλαγμα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) ο Αγιος Κοσμάς, όπου θα γινόταν ένα κέντρο προετοιμασίας υψηλού αθλητισμού. Αυτή ήταν μια δέσμευση που αποδείχθηκε… αέρας κοπανιστός, καθώς από τον Αγιο Κοσμά φεύγουν τελικά όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ραντεβού με Αυγενάκη

Το «Γ. Καραϊσκάκης» ανήκε στην ΕΟΕ και ήταν το πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο της. Η διοίκηση του Σπύρου Καπράλου έχει συναντηθεί για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και καιρό με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, θέτοντας αίτημα τα έσοδα από το φαληρικό στάδιο να καταβάλλονται στην ΕΟΕ αντί στο δημόσιο, για την προετοιμασία των αθλητών που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Αυγενάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΕΟΕ ότι έχει συστήσει επιτροπή υπό την προεδρία του ΓΓΑ Γιώργου Μαυρωτά, στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να γίνουν συζητήσεις με εκπροσώπους του Ολυμπιακού για το αντίτιμο του ενοικίου που θα πληρώνει ο σύλλογος για τη χρήση του γηπέδου.

Το ότι συστάθηκε αυτή η επιτροπή σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην ισχύσει τελικά η προηγούμενη συμφωνία που προέβλεπε την καταβολή του 15% των εισπράξεων από εισιτήρια και διαφημιστικές πινακίδες. Ίσως ο Ολυμπιακός να πληρώνει ένα ετήσιο εφάπαξ ποσό ή μικρότερο ποσοστό από τα εισιτήρια και τις διαφημιστικές πινακίδες. Η ουσία πάντως είναι, όπως όλα δείχνουν, ότι εδώ και δύο χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονται στην έδρα τους χωρίς να πληρώνουν. Σε αυτό προσθέστε και τα δάνεια για την κατασκευή του γηπέδου που επίσης δεν αποπληρώνονται λόγω της κόντρας Μαρινάκη – Κόκκαλη, που ο ένας τα ρίχνει στον άλλο κι έχετε ολόκληρο το πακέτο: ένα γήπεδο τζάμπα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις πιέσεις της ΕΟΕ προς τον Λ. Αυγενάκη να λυθεί το ζήτημα, ο υφυπουργός το μόνο που έκανε ήταν να υποσχεθεί πως στη δεύτερη συνεδρίασή της η νέα επιτροπή θα καλέσει και την ΕΟΕ προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της για το θέμα των εσόδων του δημοσίου από το «Γ. Καραϊσκάκης». Η ΕΟΕ πάντως δεν έχει κληθεί ακόμη και είναι άγνωστο αν η συγκεκριμένη επιτροπή έχει συνεδριάσει έστω μία φορά. Όπως άγνωστο παραμένει ποια πρόσωπα την απαρτίζουν. Στην ΕΟΕ πάντως υποστηρίζουν πως θα συνεχίσουν τις πιέσεις να βρεθεί σύντομα λύση.

Το νομοσχέδιο

Στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου έχει συμπεριληφθεί διάταξη για το «Μίσθωμα αθλητικών εγκαταστάσεων». Σε αυτό αναφέρεται: «1. Αθλητικές ανώνυμες εταιρείες μπορούν, ύστερα από άδεια της ΕΕΑ: (α) να χρηματοδοτούν τα ιδρυτικά τους αθλητικά σωματεία για τον σκοπό της ανέγερσης, ανακατασκευής, επισκευής ή και συντήρησης των αθλητικών τους εγκαταστάσεων και (β) να αναθέτουν, με δική τους αποκλειστική δαπάνη, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της επιλογής τους, την ανέγερση, ανακατασκευή, επισκευή ή και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο ιδρυτικό τους αθλητικό σωματείο ή σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή στο Ελληνικό Δημόσιο, και τις οποίες έχουν δικαίωμα, βάσει νόμου ή σύμβασης, να χρησιμοποιούν για τις προπονητικές ή και τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

Οι δαπάνες της περ. β’ της παρ. 1, που πραγματοποιούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΑΕ), συνυπολογίζονται στο οφειλόμενο μίσθωμα, το οποίο συμφωνείται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης που αφορά τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων και ιδίως των άρθρων 56 και 57 του παρόντος νόμου και της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 423/1976 (A’ 223). Το συμφωνηθέν μίσθωμα για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης δεν δύναται να είναι μικρότερο από την αξία των συνολικών δαπανών που πραγματοποιούνται».

Όταν αυτή η διάταξη ψηφιστεί η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα μπορεί να κάνει βελτιωτικά έργα στο «Γ. Καραϊσκάκης» και η δαπάνη θα συνυπολογιστεί στο οφειλόμενο μίσθωμα. Ίσως γι’ αυτό η ΕΟΕ δεν έχει κληθεί ακόμη να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της επιτροπής της ΓΓΑ για τις οφειλές από τη χρήση του φαληρικού σταδίου…

Πηγή:documentonews

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...