Έζησε μεγάλες στιγμές με τον Παναθηναϊκό και την Εθνική ομάδα, έζησε το ποδόσφαιρο έντονα όσο κανένας άλλος τιμήθηκε και τίμησε σ’ όλα τα γήπεδα και η αναγνώριση που δέχεται ακόμα και σήμερα είναι το μεγαλύτερο παράσημο που μπορεί να λάβει κάποιος ποδοσφαιριστής όταν αποφασίσει να βάλει τέλος στην καριέρα του.
Το ποδόσφαιρο για τον Γιώργο Καραγκούνη θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν η ζωή του, ή μάλλον η δεύτερη ζωή του, αν εξαιρέσει κανείς την οικογένεια. Ο εμβληματικός αρχηγός σήμερα έχει γενέθλια (γεννημένος 06/03/1977) και η μαχητικότητα και το πάθος που επέδειξε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους θα τον συνοδεύουν σε κάθε του βήμα.
«Σπλάχνο» των ακαδημιών του Παναθηναϊκού, έκανε το ντεμπούτο του με την «πράσινη» φανέλα στις 8 Νοεμβρίου του 1998, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία το «αγροτικό» του στον Απόλλωνα Σμύρνης για δύο χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό του, 55 συμμετοχές και εννέα τέρματα.
Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού» (ανέλαβε ο Χουάν Ρότσα στη θέση του Βασίλη Δανιήλ), ήταν και η αιτία που καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα, ενώ και δεν άργησε ν’ ανοίξει και λογαριασμό κόντρα στ’ αντίπαλα δίχτυα.
Με την ομάδα του «τριφυλλιού» έζησε και τις πρώτες του ευρωπαϊκές εμπειρίες, βάζοντας και αρκετά τέρματα τα οποία ακόμα και σήμερα έχουν μείνει στη μνήμη των φίλων της ομάδας (αξέχαστο γκολ στο «Ολντ Τράφορντ κόντρα στον Μπαρτέζ) και η κεφαλιά-ψαράκι κόντρα στην Άρσεναλ στη Λεωφόρο.
Το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, το έκανε όταν τον Ιούνιο του 2003 η Ίντερ τον απέκτησε ως ελεύθερο από τον Παναθηναϊκό, με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ (ήταν τότε προπονητής στους Ιταλούς) να τον έχει στα βασικά πλάνα του, αφού εκτιμούσε τις αγωνιστικές του ικανότητες. Με τους «Νερατζούρι» αγωνίζεται για μία διετία (2003-2005) καταγράφοντας 21 συμμετοχές χωρίς να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα.
Κάπου εκεί μπαίνει στο δρόμο του η Μπενφίκα, η οποία τον κάνει δικό της την τελευταία ημέρα των μεταγραφών του Αυγούστου, με τον «Κάρα» να υπογράφει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας.
Στους «Λουζιτανούς» παρόλο που δεν έχει κάνει προετοιμασία, ο Ρόναλντ Κούμαν θα τον εμπιστευτεί δίνοντας του φανέλα βασικού, αλλά η πορεία στη σεζόν θα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα για τον ίδιο. Ο Κούμαν αποχωρεί και τη θέση του στον πάγκο των Αετών της Λισαβόνας, θ’ αναλάβει ένας παλιός γνώριμος του «Κάρα» από τον Παναθηναϊκό, ο Φερνάντο Σάντος.
Ο Σάντος (που έχει φέρει στη Μπενφίκα και τον Κώστα Κατσουράνη), τον εμπιστεύεται και του δίνει φανέλα βασικού. Με τη ασυνήθιστη για τον ίδιο «κόκκινη» φανέλα της Μπενφίκα, ο Γιώργος Καραγκούνης καταγράφει στη διετία (2005-2007) 45 συμμετοχές και τρία τέρματα και κάπου εκεί μπαίνει στο δρόμο του ξανά το «τριφύλλι».
Ο Γιώργος Καραγκούνης έχει κάνει οικογένεια και αυτό το γεγονός αποτελεί τροχοπέδη για να συνεχίσει ν’ αγωνίζεται στο εξωτερικό. Τότε ήταν που ο Παναθηναϊκός τον ξαναντύνει «πράσινο», με την καθιέρωση στην ομάδα να μην αργεί να έρθει.
Το πάθος με το οποίο αγωνίζεται ο 30χρονος τότε «Κάρα», ήταν κάτι το οποίο έδωσε νέα θέρμη στις σχέσεις του με τους «πράσινους» οπαδούς, ενώ με τα γκολ του κόντρα σε Βέρντερ και Βιγιαρεάλ, χαρίζει νέες στιγμές χαρά στους απανταχού Παναθηναϊκούς. Ενώ δύο χρόνια αργότερα θα καταφέρει να πανηγυρίσει και το νταμπλ (2010) κάτι που ήθελε πάρα πολύ, ευρισκόμενος στη «δύση» της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Το τέλος όμως από τον Παναθηναϊκό, γι’ ακόμα μια φορά ήταν το «μελανό» σημείο της ιστορίας του με την «πράσινη» φανέλα, που ακόμα και σήμερα τον στενοχωρεί.
Μετά τον Παναθηναϊκό, αρκετές ομάδες από την Ελλάδα επιθυμούσαν να εντάξουν στο δυναμικό τους τον «Τυπάρα», αλλά ο ίδιος πίστευε στις δυνατότητες του να συνεχίζει ν’ αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο και η πρόταση από την πρέμιερ λιγκ και την Φούλαμ, ήταν το επιστέγασμα της πίστης που είχε για τις ικανότητές του.
Η παρουσία του στη διετία που παρέμεινε σε αγγλικό έδαφος (2012-2014) κρίνεται επιτυχημένη και με τους «Κότατζερς» καταφέρνει να προσθέσει στο ενεργητικό του, άλλες 39 συμμετοχές και ένα τέρμα.
Ξεχωριστό και μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα του αποτελεί και η παρουσία του με τη Γαλανόλευκη, με την οποία θα ζήσει την κορυφαία στιγμή στην καριέρα του σε εθνικό επίπεδο, αφού ο «Κάρα» είναι βασικό στέλεχος της χρυσής γενιάς του 2004 που κατακτά την Ευρώπη. Επίσης με την Εθνική ομάδα καταφέρνει ν’ αγωνιστεί σ’ ακόμα δυο Euro (2008, 2012), ενώ είναι μέλος της αποστολής και για το Παγκόσμιο κύπελλο του 2014, στο τέλος του οποίου θ’ ανακοινώσει και το «αντίο» του, γράφοντας 139 συμμετοχές.
Από κει και μετά, ο «Κάρα» θα παραμείνει στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο αφού αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής της Εθνικής, σε μία περίοδο που η ομάδα δεν καταφέρνει για πολλούς λόγους (αγωνιστικούς και εξωαγωνιστικούς) να διακριθεί, ενώ πολλές φορές «μπλέκει» και σε εσωτερικές διαμάχες. Οι οποίες εν τέλει τον ωθούν εκτός Εθνικής και ποδοσφαίρου γενικότερα.