ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Παναθηναϊκός: “Ολλανδικό ενδιαφέρον για το γήπεδο στον Βοτανικό”

Σύμφωνα οικονομική ιστοσελίδα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα αποκτήσει επενδυτικό ενδιαφέρον το προσεχές καλοκαίρι αφού προκηρυχθεί ο δημόσιος διαγωνισμός για το γήπεδο στον Βοτανικό. Τι αναφέρεται για το ολλανδικό fund Reggeborgh.

Παναθηναϊκός:

Σύμφωνα οικονομική ιστοσελίδα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα αποκτήσει επενδυτικό ενδιαφέρον το προσεχές καλοκαίρι αφού προκηρυχθεί ο δημόσιος διαγωνισμός για το γήπεδο στον Βοτανικό. Τι αναφέρεται για το ολλανδικό fund Reggeborgh.

Με αφορμή το φερόμενο ενδιαφέρον του ολλανδικού επενδυτικού fund Reggeborgh Invest (μετόχου των κατασκευαστικών ομίλων Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) για τον Παναθηναϊκό, το ρεπορτάζ εστιάζει στο επενδυτικό ενδιαφέρον που θα προκύψει για την πράσινη ΠΑΕ σε περίπτωση εξασφάλισης του συγκεκριμένου πρότζεκτ στον Βοτανικό.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας emea.gr : «Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την φημολογία για το ενδιαφέρον του ολλανδικού επενδυτικού fund Reggeborgh Invest (μετόχου των κατασκευαστικών ομίλων Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) για τον Παναθηναϊκό και την έκδοση ανακοίνωσης με την οποία διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή πραγματοποίησης συζητήσεων για την απόκτηση μετοχών στην ΠΑΕ ή την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, αποκαλύπτεται πως υπήρξε έντονο παρασκήνιο πίσω από την… διαρροή των σχετικών πληροφοριών.

Παραιτήθηκε ο Κούγιας!
Παραιτήθηκε ο Κούγιας! 45.828 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Είναι γεγονός πως ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος αναζητάει εδώ και καιρό ενδιαφερόμενους επενδυτές με μεγάλη οικονομική επιφάνεια για να απεμπλακεί από την ενασχόλησή του με το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχοντας όμως συγκεκριμένες απαιτήσεις και προϋποθέσεις ώστε να καλύπτονται τα επιχειρηματικά του συμφέροντα αλλά και το μέλλον του ιστορικού συλλόγου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως οι διαρροές με τις πληροφορίες για τις φημολογούμενες συζητήσεις ήταν εξαιρετικά φιλόδοξες και υπερβολικές αλλά όχι εντελώς αβάσιμες και λανθασμένες.

Γι΄ αυτό και η ανακοίνωση της Reggeborgh ήταν λιτή και εξαιρετικά προσεκτικά διατυπωμένη, ώστε να καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί συζητήσεων για «τη συμμετοχή στην ΚΑΕ και ΠΑΕ Παναθηναϊκός» καθώς στην παρούσα φάση αυτό δεν αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του ολλανδικού επενδυτικού fund και συνεπώς τα όποια δημοσιεύματα όντως «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, όμως, στο παρασκήνιο υπήρξε (και συνεχίζει να υπάρχει) ολλανδικό ενδιαφέρον αλλά όχι για το ποδοσφαιρικό ή το μπασκετικό τμήμα του «Τριφυλλιού», όπως διέρρευσε σε συγκεκριμένους εκπροσώπους ΜΜΕ. Το πραγματικό ενδιαφέρον της VolkerWessels (της οικογένειας Wessels), που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς κατασκευαστικούς ομίλους, και ελέγχει το επενδυτικό σχήμα Reggeborgh Invest, είναι πολύ… «πράσινο» αλλά αφορά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού

Το συγκεκριμένο project (κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, μπάσκετ, mall κλπ.) όχι απλά δεν αφήνει αδιάφορους τους Ολλανδούς αλλά αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ του σχεδίου τους για την Ελλάδα.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα μπήκαν στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις του Παναθηναϊκού με τον Δήμο Αθηναίων για το έργο της Διπλής Ανάπλασης και το νέο γήπεδο στην περιοχή του Βοτανικού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη διμερή σύμβαση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οι αναγκαίες για το έργο μελέτες για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Βοτανικού προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος και παρά τα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας θα είναι όλα έτοιμα ως τα τέλη Μαϊου. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως ο στόχος για τη δημοπράτηση του έργου τον Ιούνιο ή το αργότερα μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού παραμένει εφικτός.

Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα και την σύμβαση -Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας- για τη Διπλή Ανάπλαση που υπέγραψαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές(κυβέρνηση, Δήμος Αθηναίων, Ερασιτέχνης και ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Περιφέρεια Αττικής, ΑΕΠ Ελαιώνα/Πειραιώς-Alpha Bank) το γήπεδο ποδοσφαίρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα έχει χωρητικότητα 35.000 ως 40.000 θέσεων, θα είναι διεθνών προδιαγραφών (FIFA και UEFA) και 4 αστέρων, προκειμένου να φιλοξενεί μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις μέχρι και τελικό Europa League.

Το εκτιμώμενο κόστος του γηπέδου αγγίζει τα 71,7 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική επένδυση του project για το γήπεδο, τις εγκαταστάσεις και τα έργα υποδομής θα φθάσει τα 160 εκατ. ευρώ. Κι αυτός φέρεται να είναι ο πραγματικός στόχος της VolkerWessels, που ελέγχει την Reggeborgh Invest: το project του Βοτανικού.

Για μια εταιρεία που τo 2019 εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία 269 εκατ. ευρώ, με συνολικά έσοδα 6,6 δισ. ευρώ, έχοντας 120 θυγατρικές εταιρείες και 16.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, ένα τέτοιο έργο αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για την ελληνική αγορά, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Αν εξασφαλιστεί το συγκεκριμένο έργο, τότε η επένδυση στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός μπορεί επενδυτικά να έχει νόημα και να αξιολογηθεί ως συμφέρουσα με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια. Αντιθέτως στην παρούσα φάση ισοδυναμεί με ανάληψη χρεών, υποχρεώσεων και ευθυνών χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχειρηματικό αντίκρισμα.

Όπως λένε μάλιστα στελέχη του Παναθηναϊκού, το τεράστιο ενδιαφέρον για το έργο του Βοτανικού θα φανεί το καλοκαίρι με την δημοπράτηση του έργου…».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...