ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Μεγάλο αφιέρωμα για τον Μπόλονι στη Ρουμανία (pics)

Εκτενές αφιέρωμα στη Ρουμανία για τον Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος έγινε σήμερα 68 ετών.

Μεγάλο αφιέρωμα για τον Μπόλονι στη Ρουμανία (pics)

Ας δούμε αναλυτικά:

1) Έπαιξε για 14 χρόνια στην πρώτη κατηγορία της Ρουμανίας και στο κύπελλο. Αυτό συνέβη από το 1970 έως το 1984. Ο Μπόλονι αγωνιζόταν ως επιθετικό χαφ και ήταν μέλος της Târgu Mureş (406 αγώνες, 64 γκολ).

Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Στεάουα Βουκουρεστίου στην οποία αγωνίστηκε από το 1984 έως το 1987 (97 ματς και 24 γκολ.

2) Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ήταν η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, που το κατέκτησε με την Στεάουα στα πέναλτι απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Το μαρς – πέναλτι που δεν έδωσε ο Γάλλος διαιτητής υπέρ του Παναθηναϊκού (vid)
Το μαρς – πέναλτι που δεν έδωσε ο Γάλλος διαιτητής υπέρ του Παναθηναϊκού (vid) 7.052 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ένα χρόνο αργότερα κέρδισε το σούπερ καπ στο Μόντε Κάρλο με 1-0 απέναντι στην Ντιναμό Κιέβου.

3. Από το το 1977 έως το 1983 αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης στη Ρουμανία. Με τη φανέλα της Εθνικής Ρουμανίας αγωνίστηκε 102 φορές και πέτυχε 23 τέρματα. Αγωνίστηκε ως αρχηγός για 23 παιχνίδια.

4) Το 2000, ο Μπόλονι ανέλαβε ως προπονητής την Εθνική Ρουμανίας, με στόχο την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, αλλά το 2001 αποχώρησε.

Ανακάλυψε τον Κριστιάνο Ρονάλντο

5) Αναδείχθηκε πρωταθλητής με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Από το 2001μέχρι το 2003 προπόνησε την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, με την οποία κατέκτησε το πορτογαλικό πρωτάθλημα, το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ τη σεζόν 2001-02.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προπόνησε την πορτογαλική ομάδα και είχε ως παίκτη τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον οποίο ανέβασε στην πρώτη ομάδα. Άρχισε να ακολουθεί μια… πολιτική και ανέβαζε συνεχώς νέους παίκτες στην πρώτη ομάδα, όπως τον Κουαρέσμα και τον Βιάνα.

6) Πρωταθλητής με την Σταντάρ Λιέγης στο Βέλγιο.

Στις 24 Μαϊου του 2009, κλείδωσε το πρωτάθλημα με τη νίκη επί της Άντερλεχτ με 1-0.

Την ίδια σεζόν, κέρδισε το βέλγικο σούπερ καπ. Το 2009 αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στο. Το Φεβρουάριο του 2010, ο Μπόλονι ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με την Σταντάρ Λιέγης.

7. Προπόνηση τέσσερις ομάδες στη Γαλλία: Νανσί, Μονακό, Ρεν και Λανς

8) Η πιο όμορφη στιγμή με την Εθνική Ρουμανίας, παρόλα αυτά, παραμένει το απόγευμα τις 16 Απριλίου του 1983, όταν ως παίκτης των Ρουμάνων κέρδισε με 1-0 την Εθνική Ιταλίας.

Το νικητήριο γκολ ανήκει στον Μπόλονι, ο οποίος έκανε ένα φανταστικό σουτ και δεν άφησε κανένα δικαίωμα στον Ντίνο Ζοφ.

9.Δεν προπόνησε ποτέ ομάδα της πρώτης εθνικής της Ρουμανίας, παρόλα αυτά το 2008 έφτασε κοντά στην Ραπίντ Βουκουρεστίου κάπου κοντά στο 2008.

Πέρα από το γεγονός ότι προπόνησε την Εθνική Ρουμανίας τη σεζόν 2000-01, έχει προπονήσει ομάδες μόνο σε ξένες χώρες: Νανσί, Σπόρτινγκ, Ρεν, Μονακό, Αλ Τζαζίρα, Σταντάρ Λιέγης, Αλ Γουάντα, ΠΑΟΚ, Αλ Χορ, Ιτιχάντ, Αντβέρπ και τώρα τον Παναθηναϊκό.

10. Το 2020 έφτασε μία ανάσα από την Târgu Mureș. Η υπόθεση ωστόσο δεν προχώρησε.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.