ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

AstraZeneca: Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση, αν ανασταλεί ο εμβολιασμός

Η εξήγηση που έδωσε ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης για την περίπτωση που αποφασιστεί να ανασταλούν οι εμβολιασμοί της AstraZeneca στην Ελλάδα.

AstraZeneca: Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση, αν ανασταλεί ο εμβολιασμός

Αρκετά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει και στη χώρα μας έπειτα από την απόφαση πολλών άλλων να αναστείλουν την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Το βασικότερο όλων είναι τι θα γίνει με όσους πολίτες στην Ελλάδα έχουν κάνει την πρώτη δόση του, αλλά όχι την δεύτερη.

Απάντηση στο θέμα έδωσε ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας πως το ποσοστό των θρομβώσεων είναι πολύ μικρό και ακόμη και αν χρειαστεί να ανασταλεί το εμβόλιο της Astrazeneca στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς, όπως εξήγησε, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχουν πρόβλημα αν στην δεύτερη δόση χρησιμοποιήσουν ένα άλλο εμβόλιο.

«Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρεία, δεν θα τρέχει τίποτα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη», τόνισε χαρακτηριστικά ο ερευνητής. «Η αποτελεσματικότητα μεταξύ δύο διαφορετικών εμβολίων είναι μεγαλύτερη και όχι μικρότερη σύμφωνα με μελέτες της Βρετανίας. Το ίδιο κάνει ουσιαστικά και το Sputnik. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος», συμπλήρωσε. «Αν υπήρχε θέμα, τότε η Αγγλία θα είχε τεράστιο πρόβλημα γιατί έχει κάνει 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Πρέπει να γίνει μια μελέτη. Ισως υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να το δούμε σωστά και όχι βιαστικά. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι πολύ λίγα σε ποσοστό. Αν αποδειχθεί πως υπάρχει πρόβλημα και είναι συχνότερο, τότε υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε στον ΣΚΑΪ.

Δημοσκοπικές εκπλήξεις: Το χειρότερο σενάριο για τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές
Δημοσκοπικές εκπλήξεις: Το χειρότερο σενάριο για τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές 7.510 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κικίλιας για εμβόλιο AstraZeneca: Συνεχίζουμε κανονικά – Να πάνε όσοι έχουν ραντεβού

Καθησυχαστικός ήταν στις δηλώσεις του για το θέμα και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιαςο οποίος διευκρίνισε πως το εμβολιαστικό πλάνο στη χώρα συνεχίζεται κανονικά. «Υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό στη χώρα μας, το οποίο έλεγξε ο ΕΟΦ και αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca», είπε μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. Ακόμα εξήγησε ότι όποιος έχει προγραμματισμένο ραντεβού σήμερα για εμβολιασμό να πάει κανονικά να κάνει το εμβόλιο. «Φυσικά εμβολιάζονται μέχρι να πει ο ΕΜΑ κάτι άλλο. Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη. Συνιστώ ψυχραιμία, νηφαλιότητα και προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα» πρόσθεσε ο υπουργός.

Εξάλλου, επεσήμανε ότι «στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά». «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. «Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό. Εναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA. Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες βράδυ σε ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού» ξεκαθάρισε.

«Ο ΕΟΦ, Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνεχεία να συνεκτιμούν και να δίνουν αποφάσεις. Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες διευκρίνισε, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν». «Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.