Η πρώτη φορά δεν ξεχνιέται…

Το πρώτο ήταν και το πιο γλυκό! (Pics, Vid)

Συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια, από εκείνο το «μαγικό» βράδυ στο Παρίσι, που βρήκε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του, μετά τη νίκη στον τελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα και την αξέχαστη τάπα του Βράνκοβιτς.

Συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια, από εκείνο το «μαγικό» βράδυ στο Παρίσι, που βρήκε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του, μετά τη νίκη στον τελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα και την αξέχαστη τάπα του Βράνκοβιτς.

11 Απρίλη 1996. Ο Παναθηναϊκός του Μπόζινταρ Μάκλοβιτς παίρνει τη νίκη με 67-66 απέναντι στην Μπαρτσελόνα, στο Παλέ ντε Μπερσί του Παρισιού, βάζοντας τα θεμέλια για την «πράσινη» αυτοκρατορία που έχτισε στη συνέχεια.

Μετά τις νίκες επί της Μπενετόν Τρεβίζο στα προημιτελικά, ο Παναθηναϊκός φτάνει στο Final-4 του Παρισιού, έχοντας να ξεπεράσει αρχικά το «εμπόδιο» της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό. Οι Ρώσοι δεν είναι εύκολος αντίπαλος, η νίκη όμως με 81-71 δίνει στο «τριφύλλι» την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Αντίπαλος εκεί, η Μπαρτσελόνα του Καρνισόβας και του Ντουένιας, με τον Παναθηναϊκό να ελέγχει το παιχνίδι, μέχρι και τρία λεπτά πριν το φινάλε. Στη συνέχεια οι Ισπανοί άρχιζαν και πίεζαν, ενώ κάποια λάθη των διαιτητών βοηθούν, ώστε να φτάσουμε στα τελευταία συγκλονιστικά δευτερόλεπτα του τελικού.

Ένα κλέψιμο της μπάλας όταν εκείνη ήταν στην κατοχή του Παναγιώτη Γιαννάκη,  βοηθάει τον Μοντέρο να φύγει στον αιφνιδιασμό για να πετύχει το καλάθι της νίκης, όμως ο Στόγιαν Βράνκοβιτς έχει αντίθεση άποψη και με ένα τρελό σπριντ καταφέρνει να κόψει τον Ισπανό στην τελική του προσπάθεια, σε μία τάπα που πλέον έχει γραφτεί για τα καλά στα βιβλία της ιστορίας.

Ο Παναθηναϊκός μετά την τάπα του Βράνκοβιτς, έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού του τίτλου, με τους περίπου 10 χιλιάδες φίλους στις εξέδρες του γηπέδου να πανηγυρίζουν σαν «τρελοί» έναν απίστευτο θρίαμβο.

Το «τριφύλλι» είχε πραγματικά μία σπουδαία ομάδα εκείνη τη σεζόν, με παίκτες όπως ο MVP του Final-4, Ντομινίκ Ουίλκινς, αλλά και τους Γιαννάκη, Αλβέρτη, Κόρφα, Οικονόμου, μεταξύ άλλων.

Παναθηναϊκός-Mπαρτσελόνα 67-66

Παναθηναϊκός (Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 17, Βράνκοβιτς, Οικονόμου 10, Κόρφας 4, Σταυρακόπουλος 9, Βουρτζούμης 2, Γιαννάκης 9, Ουίλκινς 16.

Μπαρτσελόνα (Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες): Γκαλιλέα 10, Φερνάντεθ 15, Καρνισόβας 23, Χιμένεθ 9, Γκόντφρεντ 9, Μοντέρο, Ντίεθ, Μπος, Φεράν.

Exit mobile version