ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βόλεϊ

“Ο Πανταλέων, όπως ο Σαραβάκος στο ποδόσφαιρο και οι Αλβέρτης, Διαμαντίδης στο μπάσκετ”

Η Πέννυ Ροντογιάννη που διετέλεσε γραφείο τύπου για πολλά χρόνια στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, μίλησε στο Panathinaikos24.gr, για τον Σωτήρη Πανταλέοντα, τις μεγάλες στιγμές που έζησε με την ομάδα βόλεϊ των ανδρών, τις χαρές, τις μεγάλες νίκες, τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που πέρασε το τμήμα, αλλά και συνολικά ο Αθλητικός όμιλος.

Η Πέννυ Ροντογιάννη που διετέλεσε γραφείο τύπου για πολλά χρόνια στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, μίλησε στο Panathinaikos24.gr, για τον Σωτήρη Πανταλέοντα, τις μεγάλες στιγμές που έζησε με την ομάδα βόλεϊ των ανδρών, τις χαρές, τις μεγάλες νίκες, τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που πέρασε το τμήμα, αλλά και συνολικά ο Αθλητικός όμιλος.

Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που είχε ο Σωτήρης Πανταλέων με τον Ρούλη Αγραπιδάκη, τον χαρακτήρα του Σωτήρη και εξέφρασε την πεποίθησή της, να δει τον εμβληματικό αρχηγό των «πρασίνων», κοντά στο σύλλογο τα επόμενα χρόνια ακόμα και σε διοικητικό πόστο.

Αναλυτικά όσα είπε:

Πότε ανέλαβες το γραφείο Τύπου στον Ερασιτέχνη και πως ήταν να ζεις κάθε μέρα στην ομάδα τον Σωτήρη Πανταλέων:

«Ανέλαβα το γραφείο Τύπου επί Βλάσση Σταθοκωστόπουλου το 2007, ωστόσο το ρεπορτάζ της ομάδας το έκανα από το 2005. Τον Σωτήρη έτυχε να τον γνωρίζω λίγα χρόνια πιο πριν, καθώς αγωνιζόμουν στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και η ομάδα βόλεϊ των ανδρών που έπαιζε ο Σωτήρης έκανε προπονήσεις στον «Τάφο του Ινδού». Έχουμε περάσει ένδοξες στιγμές στην ομάδα.

Παναθηναϊκός: Που θα δείτε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
Παναθηναϊκός: Που θα δείτε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό 1.076 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Μιλάμε για εποχές που στον Παναθηναϊκό υπήρχαν ο Ντάντε και ο Μαρσελίνιο. Έχουμε περάσει εποχές με όμορφες στιγμές στην Ευρώπη επιπέδου Champions League, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση στο ΟΑΚΑ (Cev Cup), που θεωρώ πως ήταν η κορυφαία ευρωπαϊκή στιγμή.

Επίσης αξέχαστες στιγμή με την ομάδα, είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου το 2010 στο Τροκαντερό, αλλά και δύσκολες στιγμές που δεν ξέραμε τι θα ξημερώσει, με τα οικονομικά προβλήματα και τις προσφυγές που δεν γνωρίζαμε πότε θα «σκάσουν», ποιος θα βρεθεί για να ενισχύσει την ομάδα, αλλά και ποιος θα βρεθεί για να κρατήσει το τμήμα όρθιο. Είναι μεγάλη τιμή που συνεργάστηκα μαζί του»!

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει σαν αθλητή τον Σωτήρη:

«Τον Σωτήρη τον χαρακτηρίζει η οξυδέρκειά του, αλλά και η παρουσία του γενικότερα στην ομάδα. Από το φιλέ, μέχρι τα αποδυτήρια. Εκεί ήταν όλη η ουσία του Σωτήρη. Ο Σωτήρης πάντα ήξερε πότε θα μιλήσει και αυτό το είδαμε και στο ματς χθες. Περίμενε το αποτέλεσμα και τη νίκη για να βγει να μιλήσει. Δεν το είχε στο μυαλό του.

Πάντα έψαχνε το κατάλληλο timing για να αναφερθεί στο οτιδήποτε. Ήθελε τη χθεσινή νίκη έστω για το γόητρο. Γι’ αυτό ήταν και συγκινημένος, γιατί ήθελε το αποτέλεσμα. Γνώριζε το συναίσθημα που υπήρχε φέτος στο πρωτάθλημα με τις ιδιαιτερότητες που διεξήχθη και σίγουρα θα του άξιζε κάπως διαφορετικά να ολοκληρωθεί».

Για τη σχέση που είχε ο Σωτήρης Πανταλέων και την τεράστια εκτίμηση που αναπτύχθηκε με τον Ρούλη Αγραπιδάκη: 

«Οι δυο τους στον Παναθηναϊκό έχουν περάσει τα πάντα και θεωρώ πως αποτελούν την «ταυτότητα» του τμήματος. Βρέθηκαν και οι δύο για πολλά χρόνια στην ομάδα και πριν τον Βλάσση Σταθοκωστόπουλο, αλλά και μετά. Αναπτύχθηκε μια σχέση αγάπης και σεβασμού ο ένας προς τον άλλον. Ματσάρονται εξαιρετικά και έχουν προσφέρει πολλά για να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός αυτή την ομοιογένεια, που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει».

Για το πως ζούσε τα μεγάλα ματς με τον Ολυμπιακό:

«Αυτά τα ματς τα έχει ζήσει όσο κανένας άλλος. Ήθελε πάντα να κερδίζει και γι’ αυτό πήρε και την χθεσινή απόφαση μετά από νίκη, έστω και αν αυτή ήταν καθαρά θέμα γοήτρου. Ο αρχηγός δεν θα έβγαινε ποτέ να ανακοινώσει κάτι τέτοιο σε περίπτωση που έχανε η ομάδα από τον Ολυμπιακό». Δεν ήξερε ούτε ο σχολιαστής του αγώνα, τι θα έλεγε ο Σωτήρης, όταν του έκανε νόημα ότι θέλει να μιλήσει».

Για τις στιγμές που θα έχει να θυμάται από την παρουσία του Σωτήρη Πανταλέοντα στον Παναθηναϊκό:

«Νιώθω εκ των υστέρων μια δικαίωση για τον Σωτήρη. Γιατί υπήρχε μια στιγμή της σεζόν του 09-10, ήταν η προτελευταία που ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στην Ευρώπη. Είχαμε επιλέξει στην αφίσα των αγώνων να είναι πρωταγωνιστής ο Σωτήρης. Οι άλλες οι ομάδες δεν το έκαναν, καθώς η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ήθελε οι φωτογραφίες να είναι είτε από αγώνες, είτε πανηγυρικές. Πρόσφατα μάλιστα ο Σωτήρης είχε βρει αυτή τη φωτογραφία και μου την είχε στείλει. Θεωρώ λοιπόν μια δικαίωση για την τότε στιγμή, καθώς στον Σωτήρη αξίζουν πολλά, για την προσφορά του, αλλά κυρίως για την αφοσίωσή του στην ομάδα.

Ο Πανταλέων ήταν για τον Παναθηναϊκό, όπως ο Σαραβάκος στο ποδόσφαιρο και οι Αλβέρτης, Διαμαντίδης στο μπάσκετ. Ήταν σημαία όλου του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Είναι ο αθλητής που έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει μέσα στο σύλλογο. Έχει πιστέψει και έχει ζήσει πολλά πράγματα στον Παναθηναϊκό. Αλλά έχει περάσει και τα πάντα για τον Παναθηναϊκό.

Ο Σωτήρης ζούσε έντονα για τον Παναθηναϊκό. Είναι τεράστιο «πειραχτήρι». Είναι άνθρωπος που έχει υψηλή αίσθηση του χιούμορ. Από τον χαρακτηριστικό εκνευρισμό που έβγαζε όταν το παιχνίδι ήταν οριακό και κρίσιμο. Αλλά αυτό το έκανε για να αφυπνίσει και τους υπόλοιπους στην ομάδα. Έβγαζε έντονα συναισθήματα που για κάποιον που τον παρακολουθούσε απ’ έξω δεν θα το καταλάβαινε, αλλά δεν ήταν τίποτα άλλο, από κινήσεις αφύπνισης. Ήταν σαν να έλεγε: «Παιδιά εδώ παίζουμε κάτι σπουδαίο. Πάμε να ξυπνήσουμε».

Θυμάμαι πάντα ήταν alert, ήθελε να ξέρει τα αποτελέσματα των άλλων τμημάτων όχι μόνο του Ερασιτέχνη, αλλά και του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που τον ρωτούσα όταν ο σύλλογος έπαιζε μεγάλα ματς, «Σωτήρη τι θα κάνουμε στο τάδε άθλημα» και απαντούσε, «φυσικά και θα… νικήσουμε», χωρίς δισταγμό και δεύτερη σκέψη. Δεν ήταν ηττοπαθής, ήθελε να έχει πάντα τη σιγουριά της επιτυχίας, της νίκης».

Τι ήταν αυτό που τον έκανε τόσο αγαπητό στον κόσμο του Παναθηναϊκού:

«Ο κόσμος θεωρώ πως λαμβάνει αυτή την προσωπικότητα και τα χαρίσματα που έχει. Το κοινό αν του δώσεις τη μαχητικότητα, τον ενθουσιασμό και το πάθος, στα εύκολα θα είναι εκεί, αλλά στα πολύ δύσκολα θα σου το επιστρέψει με πολλή αγάπη. Καθαρά επαγγελματικά που τον έζησα στα γραφεία της ομάδας αλλά και στα γήπεδα σαν δημοσιογράφος, ο Σωτήρης ήταν ο ορισμός του επαγγελματία.

Γιατί ποτέ δεν αρνήθηκε σε κανένα να μιλήσει. Έλεγε πάντα ναι σε συνεντεύξεις. Γιατί ήξερε τις υποχρεώσεις που έχει ένας αθλητής. Άσχετα αν είχε κερδίσει ή αν είχε χάσει. Ο Σωτήρης στήριζε πάντα τη δουλειά που θα έκανες και θα έβγαινε μπροστά για να προστατέψει τον σύλλογο και το γεγονός αυτό τον έκανε ξεχωριστό».

Για το ποια θεωρεί σαν καλύτερη του στιγμή:

«Η περσινή νομίζω ήταν η κορυφαία του. Η επιστροφή με τον Παναθηναϊκό στους τίτλους. Αρχικά με τον Λιγκ Καπ και αργότερα με το πρωτάθλημα. Ο ίδιος έλεγε πως δεν θα σταματήσει αν δεν καταφέρει να πάρει πρωτάθλημα με την ομάδα. Ήθελε να παίξει και η ομάδα στην Ευρώπη, αλλά για άλλους λόγους δεν το κατάφερε να το πετύχει ο Παναθηναϊκός.

Αποχωρεί από τα γήπεδα, έχοντας καταφέρει να πετύχει τους στόχους του, ενώ γνωρίζει πως ο Ερασιτέχνης έχει καταφέρει να «καθαρίσει» από χρέη και η ομάδα βρίσκεται ξανά σε υψηλό επίπεδο και θα παραμείνει. Φεύγει θεωρώ γεμάτος και από τον Παναθηναϊκό, αλλά και από την Εθνική ομάδα, γιατί και εκεί είχε διακριθεί».

Για την πιο δύσκολη στιγμή:

«Ξεκάθαρα η χειρότερη στιγμή ήταν το ματς που έδωσε η ομάδα για την παραμονή της στην κατηγορία στο Αιγίνιο. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι άλλο για τις δύσκολες στιγμές. Ο κόσμος τις γνωρίζει. Εκείνο το διάστημα ήταν που ο Σωτήρης έδειξε μια αποφασιστικότητα και αναφέρομαι στη συνάντηση που έκανε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο σαν αρχηγός της ομάδας, για να ζητήσει βοήθεια ενίσχυσης για την παραμονή του τμήματος στην κατηγορία.

Αυτό δεν το ήξερε ο κόσμος, το έμαθε αργότερα. Θεωρώ πως αυτή του η κίνηση έδειξε πολλά για τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που έβλεπε το τμήμα, αλλά και το σύλλογο γενικότερα. Δεν βλέπουμε πολλούς αρχηγούς ομάδων να κάνουν κάτι τέτοιο».

Για την επόμενη ημέρα και αν ο Σωτήρης Πανταλέων θα πρέπει να μείνει κοντά στην ομάδα με πόστο είτε αγωνιστικό είτε διοικητικό:

«Θεωρώ πως για το μέλλον, καλύτερα να μιλήσει ο ίδιος όταν το επιθυμήσει. Αλλά αφού μου δίνεις την ευκαιρία θα πω, πως έχει έρθει η στιγμή να αξιοποιηθούν οι μεγάλοι αθλητές και οι μεγάλες προσωπικότητες στους συλλόγους στο άθλημα του βόλεϊ, αλλά και στις ομοσπονδίες. Εγώ το μόνο που θα του ευχηθώ και ελπίζω να το πράξει, είναι να παραμείνει σε πρώτο χρόνο κοντά στον Παναθηναϊκό! Θα ήθελα να τον δω, όσο πιο ψηλά επιθυμεί και ο ίδιος. Εμείς δεν ξέρουμε τις επιθυμίες των αθλητών.

Αλλά σίγουρα έχει έρθει η στιγμή που κορυφαίοι άνθρωποι του αθλήματος, που έχουν ζήσει πολλά στο άθλημα να βγουν «μπροστά». Έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και παραστάσεις από ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις για το βόλεϊ. Θεωρώ λοιπόν, πως ο Σωτήρης είναι ένας απ’ αυτούς τους πολλούς, που μελλοντικά θα βοηθήσει πρώτα το άθλημα. Για τον Παναθηναϊκό είμαι σίγουρη, πως θα τον βοηθήσει»!

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.