ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Δύσκολο το Πάσχα στο χωριό – Διαφωνίες ειδικών για τη μετακίνηση εκτός νομού

H παραμονή των κρουσμάτων κορωνοϊού στο κόκκινο και η πίεση στο σύστημα υγείας προκαλούν δισταγμούς σε κυβέρνηση και ειδικούς για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Κορωνοϊός: Δύσκολο το Πάσχα στο χωριό - Διαφωνίες ειδικών για τη μετακίνηση εκτός νομού

Μεγάλος παραμένει ο προβληματισμός των ειδικών και της κυβέρνησης ενόψει του Πάσχα για το αν πρέπει ή όχι να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, αφού η παραμονή των κρουσμάτων κορωνοϊού σε υψηλά επίπεδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά το Πάσχα προκαλούν δισταγμούς για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Έτσι, με τα τωρινά δεδομένα το πιθανότερο σενάριο είναι να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις στην επαρχία και στα χωριά για το Πάσχα.

Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας στο OPEN TV, «υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση έπειτα από 14 μήνες στον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση, χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την μετακίνηση εκτός νομού για το Πάσχα, ενώ σχολίασε και τις εικόνες συνωστισμού στην Κυψέλη και την πλατεία Βαρνάβα: «Χωρίς να υπάρχει αύριο μαζεύεται κόσμος, ειδικά νεαροί. Χρειάζεται να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα. Το Πάσχα είναι πολύ κοντά όπως και το καλοκαίρι. Στο τελευταίο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, με τα test, τους εμβολιασμούς αλλά και το καλό καιρό. Πάντως ίσως χρειαστεί και η επέμβαση της αστυνομίας σε διάφορες περιπτώσεις».

Απλώς… τεράστιο: Αυτό είναι το μεγαλύτερο πιτόγυρο στην Ελλάδα! (Pics)
Απλώς… τεράστιο: Αυτό είναι το μεγαλύτερο πιτόγυρο στην Ελλάδα! (Pics) 4.571 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Διαφωνούν οι ειδικοί για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα

Οι ειδικοί είναι διστακτικοί και διχασμένοι όσον αφορά το αν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα ενόψει του Πάσχα. «Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία ο Διευθυντής της Β ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. «Ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος, δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος. Ο νεότερος ασθενής είναι 40 ο μεγαλύτερος 65, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ. Παραδίδονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί», σημείωσε μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη. «Αυτό που προέχει είναι ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμένων και η ασφυξία στο σύστημα Υγείας, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες. Θα ήταν ολέθριο και καταστροφικό να χαλαρώσουμε, είναι άκυρο να το συζητάμε να ανοίξει κάτι το Πάσχα. Η Γερμανία με 8.000 κλίνες ΜΕΘ κλείνει, εμείς υποβαθμίζουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής».

Από την άλλη, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τονίζει ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, η οποία θα βελτιωθεί με τη δυνατότητα να είναι οι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους. «Eίναι πολύπλοκο το θέμα για το άνοιγμα το Πάσχα και είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε κάθε χώρα. Το θέμα των νοσοκομείων δεν το έχουμε διαχειριστεί σωστά και δεν ενδυναμώσαμε το κομμάτι να περνούν το ήπιο κομμάτι της νόσου στο σπίτι οι ασθενείς. Η διαχείριση των ήπιων κρουσμάτων γίνεται από τους ιδιώτες γιατρούς, θα έπρεπε να το είχαμε αξιοποιήσει αυτό το κομμάτι. Με έντονη και κατάλληλη επικοινωνία από τον σωστό άνθρωπο κάθε φορά και έμφαση στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, θα προτιμούσα να υπάρχει κίνηση το Πάσχα, να μην μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να ζητήσουμε η μετακίνηση να μη γίνει με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να έχουμε PCR test αρνητικά και επαρκείς πληροφορίες, μπορεί να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Το σχετικό αίτημα αναμένεται να εξετασθεί την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να είμαστε πιο κοντά στο Πάσχα. Άλλωστε στην περίπτωση που επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού απαιτείται και μία προετοιμασία τόσο σε μέσα μεταφοράς όπως πλοία, λεωφορεία κλπ αλλά και για προμήθειες σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και τρόφιμα με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αττικής θα μετακινηθεί προς χωριά και μικρές πόλεις της περιφέρειας. Ωστόσο ο φόβος των ειδικών είναι ότι αν υπάρξει μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα είναι πιθανό να καταγραφεί έκρηξη κρουσμάτων αμέσως μετά, ενώ είναι σφόδρα πιθανό να υπάρξει διασπορά και σε περιοχές που σήμερα έχουν χαμηλό ιικό φορτίο.

Τι επαναλειτουργεί από Δευτέρα

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε χθες, από την Δευτέρα 19 Απριλίου επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης με τη μέθοδο του click away. Ακόμη από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία των δραστηριοτήτων σχολών ερασιτεχνών οδηγών, σχολών οδηγών αυτοκινήτων, σχολών επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές/Κέντρα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Ικανότητας ΠΕΙ, ΚΕΘΕΥΟ), σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΟΜΕΕ) με τους εξής όρους:

  • Τα θεωρητικά μαθήματα, καθώς και οι θεωρητικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται διαδικτυακά
  • Υποχρεωτική διενέργεια self-test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές.
  • Διενέργεια self-test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και εξεταστές διενέργεια self-test δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).
  • Διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα.
  • Τήρηση κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας (δηλαδή ανοικτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος).

Υπενθυμίζεται ότι τα Σαββατοκύριακα, και μόνο, επιτρέπονται οι μετακινήσεις για άσκηση με τη χρήση οχήματος σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια. Οι πολίτες έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας μας με τη χρήση του κωδικού 6 και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...