ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown: Η μεγάλη εξόρμηση μετά την άρση μέτρων

Tο πρώτο Σάββατο χωρίς lockdown για τη χώρα μας μετά από έξι μήνες και οι πολίτες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για κοντινές ή και πιο μακρινές αποδράσεις.

Πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown: Η μεγάλη εξόρμηση μετά την άρση μέτρων

Tο πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown, με άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και στο άνοιγμα του τουρισμού, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες με κοντινές ή και πιο μακρινές αποδράσεις εκτός νομού. Μια νέα περίοδος που θα την χαρακτηρίζει η πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αλλά και συγχρόνως, η συνέχιση της τήρησης των ατομικών μέτρων προφύλαξης ξεκίνησε την Παρασκευή αφού πλέον:

  • Έχει καταργηθεί η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033.
  • Παρατείνεται η κυκλοφορία καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας πλέον ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
  • Άνοιξαν τα μουσεία και τα καζίνο.
  • Άνοιξε ο τουρισμός
  • Άνοιξαν οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις – αυτό που ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ονόμασε, ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού», για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι για τις ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές μετακινήσεις προς τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση:

  •       είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση,
  •       είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών,
  •       είτε rapid test 24 ωρών,
  •       είτε self-test 24 ωρών,
  •       είτε βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.

Η μεγάλη εξόρμηση στα εξοχικά

Με δεδομένη την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, το πρώτο πράγμα που έκαναν οι περισσότεροι κάτοικοι των αστικών κέντρων – ιδίως της Αττικής – ήταν η… εξόρμηση προς τα εξοχικά. Είτε αυτά βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε σε νησιά. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί των οχημάτων που πέρασαν τα διόδια αλλά και τα δρομολόγια από τα λιμάνια, με χιλιάδες πολίτες να φεύγουν εκτός νομού με την πρώτη ευκαιρία.

Φουλάρει για το μπαμ: Μυθική πρόταση σε Μάικ Τζέιμς
Φουλάρει για το μπαμ: Μυθική πρόταση σε Μάικ Τζέιμς 211.938 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πώς ταξιδεύουμε σε νησιά και υπόλοιπη Ελλάδα

Για τα ταξίδια προς τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, τη Σαλαμίνα και την Εύβοια, απαιτείται η χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού», του λεγόμενου Green Pass.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, έχοντας εκδοθεί 2 μήνες μετά τη νόσηση και έχει ισχύ για εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών. Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα συνεχίσει να ισχύει για τους εισερχόμενους τουρίστες στη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τη διενέργεια self-test πριν και μετά τα ταξίδια τους.

Άρση μέτρων: Τα επόμενα βήματα

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιο συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, λίγες ημέρες αργότερα (21 Μαΐου) οι θερινοί κινηματογράφοι, ακόμη τα ΟΠΑΠ PLAY (24 Μαΐου) και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (28 Μαΐου). Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων (από τις 31 Μαΐου), οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.

Ο τουρισμός ανοίγει κατ’ ουσίαν σε δύο φάσεις: από τις 14/5 και ως το τέλος Ιουνίου περισσότερο προσεκτικά, και από τον Ιούλιο περισσότερο μαζικά. «Κλειδί» του κυβερνητικού σχεδίου είναι η ασφάλεια στον τουρισμό, με τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των νησιών αφενός, με την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων από τους τουρίστες αφετέρου.

Στο πρώτο σκέλος, όλοι οι ενήλικες κάτοικοι των μικρότερων νησιών, έως 10.000 κατοίκων, έχουν ήδη εμβολιαστεί, κάτι που θα συμβεί και με τους ενήλικους κατοίκους των μεγαλύτερων νησιών το αργότερο σε 1,5 μήνα από τώρα. Κατά συνέπεια, «εντός του Ιουνίου όλα τα νησιά, εξαιρουμένης της Κρήτης, για προφανείς λόγους, θα έχουν εμβολιαστεί καθολικά στον πληθυσμό τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τείχος προστασίας», σημείωνε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, ταυτόχρονα με τον αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τακτικά τεστ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και, πριν αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, να ξανακάνουν τεστ, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανησυχία και στις χώρες προέλευσης, είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει, τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Προσοχή σε αυτές τις 10 περιοχές

Η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων του κορωνοϊού στη χώρα οδήγησε την κυβέρνηση στο να πάρει απόφαση για άρση μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπενθύμισε πως παρά το γεγονός ότι το lockdown επί της ουσίας τελείωσε θα πρέπει οι πολίτες να δίνουν μεγάλη προσοχή στους υγειονομικές κανόνες που παραμένουν και πρέπει να τηρούνται.

Αφού ανέφερε εκ νέου τι ανοίγει από σήμερα (14.05), τις αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας και στην κατάργηση των SMS, ζήτησε μεγάλη προσοχή από τους κατοίκους και τους επισκέπτες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που έχουν παρουσιάσει αύξηση του ιικού φορτίου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε:

  • Κέρκυρα
  • Ορεστιάδα
  • Σκιάθο
  • Αγρίνιο
  • Μεσολόγγι
  • Ικαρία
  • Πάτμο
  • Νάξο
  • Κάρπαθο
  • Μυλοπόταμο Ρεθύμνου

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...