Επικαιρότητα

Εμβόλια: Άνοιξαν τα ραντεβού για τους 35-39 – Προ των πυλών το «πράσινο» πιστοποιητικό

Εμβόλια: Άνοιξαν τα ραντεβού για τους 35-39 – Προ των πυλών το «πράσινο» πιστοποιητικό

Ανοίγει η συζήτηση για εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών – Όλες οι εξελίξεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Ελευθερία», το χτίσιμο δηλαδή του τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού με μαζικούς εμβολιασμούς, στοιχείο κρίσιμο για την επάνοδο στην κανονικότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θετικά είναι και τα μηνύματα για τον τουρισμό ενόψει του καλοκαιριού, καθώς επιταχύνεται και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού, όπως προκύπτει και από τα όσα συζητήθηκαν χθες, Τρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 35- 39, ποιοι ακολουθούν

Έτσι, σήμερα, Τετάρτη, άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39, και οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού – Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Επιπρόσθετα, μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-34, ενώ εκτιμάται ότι έως τις 7 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.

Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς:

Επίσημο: Αυτό είναι το όνομα-βόμβα που προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ανδρουλάκης
POPULAR NOW Επίσημο: Αυτό είναι το όνομα-βόμβα που προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ανδρουλάκης
  • Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 5.107.830 εμβολιασμοί.
  • Και τις δύο δόσεις έχουν κάνει 1.836.773 συμπολίτες μας.
  • Με τουλάχιστον μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.357.696 πολίτες.

Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε για εμβολιασμό σε παιδιά άνω των 12

Επιπρόσθετα, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης, τόνισε πως θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο για εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών. «Είναι πολύ θετικό ότι πια περισσότερα το ενός εμβόλια εγκρίνονται και για νεότερες ηλικίες, πράγμα το οποίο μάς δίνει την δυνατότητα να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών, τουλάχιστον από το Γυμνάσιο και πάνω, άνω των 12, που και αυτό νομίζω ότι από τη στιγμή που εγκριθούν τα εμβόλια αυτά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα δώσει μία νέα δυναμική στη διαδικασία του εμβολιασμού», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο κοντά το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Εκτός από το σχέδιο για τους μαζικούς εμβολιασμούς, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο, αναμένεται να αξιοποιηθεί κυρίως για τα ταξίδια και τις ελεύθερες μετακινήσεις. Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr πρόκειται για μία απόφαση που θα ευνοήσει τον τουρισμό ενώ όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου βρίσκεται, είναι σημαντικό για τις χώρες του νότου αλλά και για τις βόρειες χώρες, καθώς όπως είπε όλοι θέλουν να διευκολυνθούν για να ταξιδέψουν.

Μετά τη σχετική πολιτική απόφαση πάντως θα αποσταλεί αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ανακοινώσει επίσημα ότι οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών έχουν εγκρίνει την πολιτική συμφωνία.

Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τη θέση του κατά την πρώτη ανάγνωση, στη σύνοδο της ολομέλειάς του στις 7-10 Ιουνίου, μετά την οποία το Συμβούλιο θα εγκρίνει επισήμως τους κανονισμούς που θα υπογραφούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι σχετικοί κανονισμοί υποχρεωτικά και για τις 27 χώρες θα αρχίσουν να ισχύουν την 1η Ιουλίου.  Η Ευρώπη πάντως αναγνωρίζει σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού προς ώρας μόνο τα 4 εμβόλια που επισήμως έχουν λάβει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές αρχές.

Εμβόλια

Όπως επισημαίνεται από το Ευρωκοινοβούλιο, τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – ή αλλιώς «πράσινα» πιστοποιητικά-  που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), του οποίου η λίστα προς το παρόν περιέχει τα εμβόλια Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen.

«Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά από άλλα κράτη μέλη που έχουν εκδοθεί για εμβολιασμούς που διενεργούνται σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης, ή για εμβόλια που έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως κατάλληλα για επείγουσα χρήση» σημειώνεται επίσης από τις Ευρωπαϊκές αρχές.

Γεγονός που σημαίνει πως μια χώρα μπορεί σε εθνικό επίπεδο να αναγνωρίσει ένα εμβόλιο μη εγκεκριμένο στην ΕΕ και να επιτρέπει στους τουρίστες να την επισκέπτονται.

Οι ελευθερίες χωρίς καραντίνες

Πάντως φαίνεται πως εναπόκειται πλέον σε κάθε χώρα της Ευρώπης για το πως θα αξιοποιήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εάν δηλαδή θα θέσει ως όρο το πιστοποιητικό για δραστηριότητες όπως εστίαση, κινηματογράφους, θεάματα, γυμναστήρια κ.λ.π., ενώ από την 1η Ιουλίου η χρήση του πιστοποιητικού θα είναι υποχρεωτική για τις 27 χώρες.

Ακόμη και στη χώρα μας που η κυβέρνηση από την αρχή είχε επισημάνει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό και ότι δεν θα περιορισθούν οι ελευθερίες όσων δεν εμβολιασθούν, έχει πλέον ανοίξει για τα καλά η συζήτηση να δοθούν προνόμια σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Κάτι που δεν έχει αποκλείσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τα κράτη μέλη που θα αποδεχθούν επισήμως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν θα πρέπει να θέτουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Δηλαδή τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να επιβάλλουν μέτρα όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή τεστ, εκτός εάν είναι αναγκαίοι για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

Τα προσωπικά δεδομένα

Τα ευρωπαϊκά όργανα διαβεβαιώνουν ότι τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογράφησης, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

«Ο κατάλογος των οντοτήτων που θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR)» αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: Ethnos.gr

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο