ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

AstraZeneca: Τι ισχύει για παρενέργειες και 2η δόση – Οι αποφάσεις για τα εμβόλια (vids)

Συνέχιση των εμβολιασμών με AstraZeneca αποφάσισε η Επιτροπή εμβολιασμών

AstraZeneca: Τι ισχύει για παρενέργειες και 2η δόση - Οι αποφάσεις για τα εμβόλια (vids)

Συνέχιση των εμβολιασμών με AstraZeneca αποφάσισε η Επιτροπή εμβολιασμών

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Ωστόσο, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου το ρίσκο είναι ελάχιστο και γίνεται ακόμα μικρότερο μετά τη 2η δόση του εμβολίου. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας στα οποία χορηγείται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της εταιρείας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι από το Σάββατο 29 Μαΐου όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της ειδικής πλατφόρμα με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Πρώτη δημοσκόπηση: Διέλυσε τα κοντέρ ο Αυτιάς…
Πρώτη δημοσκόπηση: Διέλυσε τα κοντέρ ο Αυτιάς… 11.397 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Για τα περιστατικά θρομβώσεων / θρομβοπενίας, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως τα τέσσερα αφορούν σε γυναίκες 36, 44, 47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών. «Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα, δυστυχώς, κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο από επιπλοκές της νόσου και 28 κατέληξαν», είπε η κυρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Κίνδυνοι σε γυναίκες κάτω των 50 ετών

Οπως τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου. Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες άνω των 30

Από το Σάββατο 29 Μαΐου όλοι οι πολίτες που έχουν ξεπεράσει το 30ό έτος της ηλικίας τους θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της ειδικής πλατφόρμα με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το ερχόμενο Σάββατο και οι πολίτες 30 – 34 θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια.

Από την πλευρά της η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως όσον αφορά στη δεύτερη δόση συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια κατά τη δεύτερη δόση. Στο ΗΒ σε 9 εκατ. δόσεις, μόλις πέντε περιπτώσεις».

Παρενέργειες στη 2η δόση

Πότε εμφανίζονται οι πιθανές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που έχουν προκύψει καθώς αυξάνεται η ανησυχία των πολιτών για τα περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας μετά το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ και τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, και για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο για μια ακόμα φορά τη σημασία του εμβολιασμού.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κατά 80% οι ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρούνται με την πρώτη δόση. «Σχεδόν σίγουρο ότι όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχει πρόβλημα με τη δεύτερη» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος επίσης στις ευπαθείς ομάδες, υπογράμμισε ότι πρέπει να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας την ανάγκη επίτευξης συλλογικής ανοσίας το συντομότερο δυνατό. «Δεν είναι λόγος να μην κάνεις το εμβόλιο αν έχεις μυοπλασία ή διαβήτη, είναι λόγος να το κάνεις αυτές, είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν» εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.