ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αποστολή στην Ολλανδία 2021

Μαθήματα τακτικής 4-2-3-1 και “γκάζια” από Γιοβάνοβιτς!

Δουλειά στην τακτική από τους παίκτες του Παναθηναϊκού στην απογευματινή προπόνηση στο Χορστ της Ολλανδίας. Αποστολή: Διονύσης Δεσύλλας.

Μαθήματα τακτικής 4-2-3-1  και “γκάζια” από Γιοβάνοβιτς! | panathinaikos24.gr

Δουλειά στην τακτική από τους παίκτες του Παναθηναϊκού στην απογευματινή προπόνηση στο Χορστ της Ολλανδίας. Αποστολή: Διονύσης Δεσύλλας.

*Η δουλειά για τον Παναθηναϊκό συνεχίστηκε και το απόγευμα της Δευτέρας στο Χορστ της Ολλανδίας. Δουλειά που αφορούσε την τακτική και όλα όσα θέλει να περάσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στους ποδοσφαιριστές του ενόψει της νέας χρονιάς.

*Μετά το καθιερωμένο “ζέσταμα”, οι ποδοσφαιριστές χωρίστηκαν σε δυο γκρουπ. Το ένα δούλεψε στα τελειώματα, έπειτα από σέντρες από τα πλάγια και το άλλο δούλεψε στο κομμάτι της τακτικής και την ανάπτυξη. Ο Γιοβάνοβιτς ζητούσε από τους παίκτες του να έχουν γρήγορη κυκλοφορία και συγκεκριμένο στυλ ανάπτυξης από τον άξονα, ζητώντας το επιτακτικά από τους ποδοσφαιριστές του.

*Στο δεύτερο μισό της προπόνησης, οι ποδοσφαιριστές… απλώθηκαν σε όλο το γήπεδο και συνέχισαν με τακτική και δουλειά στο 4-2-3-1. Επί της ουσίας, έγιναν… ένα οι δυο προηγούμενες ασκήσεις. Ο Γιοβάνοβιτς ήταν ξεκάθαρος: Ηθελε ανάπτυξη με γρήγορες πάσες, “κόψιμο” ή σέντρα από τα πλάγια ή μετατόπιση στην αδύναμη πλευρά όταν η μπάλα ήταν στο ένα άκρο και τελείωμα. Ο Σέρβος προπονητής φώναζε συνεχώς στους ποδοσφαιριστές του να κάνουν αυτά που ήθελε και όταν δεν τα έβλεπε, δε δίσταζε να σταματήσει το πρόγραμμα για να εξηγήσει τι ζητάει, αλλά και να κάνει τις παρατηρήσεις του.

“17 πάσες μόνο στο μισό γήπεδο”

*Σε κάποια σημεία της προπόνησης, ο Γιοβάνοβιτς… μετρούσε πάσες! Δεν ήθελε να αλλάζουν πολλές φορές την μπάλα οι παίκτες του στο μισό γήπεδο της άμυνας, αλλά η μπάλα να πηγαίνει σωστά, με υπομονή, αλλά και με ταχύτητα μπροστά. Κάποια στιγμή όταν μέτρησε 17 πάσες, αλλά όχι προς το μισό της επίθεσης, σήκωσε τα χέρια και έκανε παρατηρήσεις στους ποδοσφαιριστές. Η άσκηση συνεχίστηκε με περισσότερες πάσες και οι παίκτες ολοκλήρωσαν με τελείωμα, ωστόσο το ζητούμενο ήταν διαφορετικό. “17 πάσες, αλλά στο μισό γήπεδο. Θέλω να αλλάζετε πάσες και να έχετε υπομονή, αλλά η μπάλα να πηγαίνει μπροστά. Πάμε!”.

Οι παρατηρήσεις, το “i dont like this” και τα “μπράβο”

*Οπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Γιοβάνοβιτς πολλές φορές σταματούσε τις ασκήσεις τακτικής όταν δεν έβλεπε αυτό που ήθελε. Χαρακτηριστική, για παράδειγμα, ήταν η ατάκα του στον Βέλεθ όταν ο τελευταίος προσπάθησε με βαθιά μπαλιά να βρει τον παίκτη στο αριστερό άκρο. “I dont like this (δε μου αρέσει αυτό)”, φώναξε, κάτι που έγινε αμέσως κατανοητό από τον Ισπανό. Παρατηρήσεις έκανε και στον Αλεξανδρόπουλο ή τον Αθανασακόπουλο όταν δεν έκαναν αυτό που ζητούσε στο κομμάτι της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, όταν έβλεπε ότι οι παίκτες του εφάρμοζαν σε ικανοποιητικό βαθμό τα “θέλω” του, μοίραζε “μπράβο”, φώναζε “good”, “very nice” και φυσικά το κλασικό, πλέον, “ώπα”.

*Ο Γιοβάνοβιτς δε θέλει με τίποτα να βλέπει παράλληλες πάσες. Ειδικά όταν η μπάλα είναι στο μισό γήπεδο προς την άμυνα και επί της ουσίας κάτι τέτοιο δεν προσφέρει τίποτα. Οταν το είδε αυτό, ακολούθησε… έκρηξη από τον προπονητή της ομάδας και φώναξε: “Τι Τι σκ…α να την κάνω την παράλληλη πάσα εκεί”. Στη συνέχεια εξήγησε τι ζητάει με ήρεμο τρόπο.

*Μετά το τέλος του προγράμματος, ο Σέρβος συγκέντρωσε στο κέντρο του γηπέδου τους μέσους και τους έκανε εξτρά… φροντιστήριο. Ο Σέρβος έδειχνε με κώνους όλα όσα ζητούσε από την επιθετική ανάπτυξη και τι θέλει από τους χαφ του με τους ποδοσφαιριστές να τον παρακολουθούν με προσοχή.

Το πρόγραμμα αύριο περιλαμβάνει ξανά διπλή προπόνηση.

➡️ Γράψε το σχόλιο σου

HIGHLIGHTS

READ MORE

close