ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Οριστικές εξελίξεις για την τρίτη δόση του εμβολίου του κορωνοϊού

Είναι δεδομένο πλέον.

Οριστικές εξελίξεις για την τρίτη δόση του εμβολίου του κορωνοϊού | panathinaikos24.gr

Επαναληπτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού αφορά – σε πρώτη φάση – τους ανοσοκατασταλμένους, σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Θοδωρίδου. Όπως εξήγησε, το θέμα της τρίτης δόσης θα τεθεί μετά το Σεπτέμβριο.

«Επίσης, θα ακολουθήσουν οι ομάδες που έχουμε δει ότι υπολοίπονται σε ανοσολογική ανταπόκριση. Ήδη βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν το βασικό σχήμα εμβολιασμού», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού. Σε ερώτηση που αφορούσε το ποσοστό των εμβολιασμένων, οι οποίοι ασθενούν και νοσηλεύονται, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι οι ασθενείς που εισάγονται σε ΜΕΘ σε ποσοστό πάνω από 90% είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιοι που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις να νοσήσουν, όμως νοσούν ελαφρά και σπάνια μπαίνουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δεν περιέχουν εμβρυικά κύτταρα και δεν είναι πειραματικά τα εμβόλια Τους μύθους για τα εμβόλια επιχείρησε να αποδομήσει η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αποσαφηνίζοντας ότι δεν περιέχουν εμβρυικά κύτταρα και δεν είναι σε πειραματικό στάδιο. Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια κατά της covid-19 που έχουν χρησιμοποιηθεί από εμβρυικά κύτταρα που έχουν διακοπεί. Κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα».

«Επομένως δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής» είπε. Για τα όσα λέγονται, εάν τα εμβόλια είναι πειραματικά, απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. Ο πράος λόγος των εκπροσώπων της Εκκλησίας θα είναι πιο πειστικός από το στεγνό λόγο των επιστημόνων» τόνισε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

«Αλμα» των μεταλλάξεων Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα με τη μετάλλαξη Δέλτα, όπως διαπιστώνεται από την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (19/7). Τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίζονται στηγ Κρήτη. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται σε ποσοστό 79,59% τις τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά, από την αρχή της επιτήρησης, η μετάλλαξη Δέλτα είναι σε ποσοστό 22,62% με διαρκώς αυξανόμενη τάση.

Από τις 17 Ιουνίου 2021 έως τις 12 Ιουλίου 2021 από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Από τα 760 δείγματα που ελέγχθηκαν με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα, τα 200 το στέλεχος Alpha, 93 αφορούν στο Βeta και 1 στο Gamma. Εκ των 69 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318.

Image

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 22.656 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 19.323 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 2.572 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 761 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 19.323 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 75,60%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 11,15%, το Delta με ποσοστό 1,55% και το Beta με ποσοστό 0,71%.

Image

Από τα 2.572 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.410 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση.

Image

Διάγραμμα 9: Σχετική συχνότητα αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, ανά 15νθήμερο, από την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS CoV-2 έως 04/07/2021 Από τα δείγματα αυτά, 50,19% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 19,98% στο Delta, 16,49% στο Alpha, 6,80% στο Beta, 0,16% στο C.36 και 0,08% στο Gamma. Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 171 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 109 αφορούν στο Alpha, 47 στο Delta, 5 στο Beta, 4 στο Β.1.1.318 (Variant E484K), 2 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Kappa, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο B.1.623.

Image

Απόλυτος αριθμός κρουσμάτων (τυχαία και στοχευμένη δειγματοληψία) με στελέχη αυξημένου ενδιαφέροντος που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου, ανά Περιφερειακή Ενότητα, για το χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

➡️ Γράψε το σχόλιο σου

HIGHLIGHTS

READ MORE

close