ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Pfizer – Μετάλλαξη Δέλτα: «Ισχυρή προστασία» με τρίτη δόση εμβολίου

Η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει άμεσα αίτηση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της, ωστόσο το θέμα ακόμη παραμένει αμφιλεγόμενο.

Pfizer – Μετάλλαξη Δέλτα: «Ισχυρή προστασία» με τρίτη δόση εμβολίου | panathinaikos24.gr

Η ευεργετική επίδραση στον οργανισμό του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τουλάχιστον της Pfizer, ελαττώνεται κατά 6% ανά δίμηνο, στοιχείο που οδηγεί στην ανάγκη για τρίτη, τη λεγόμενη «αναμνηστική», δόση, όπως επισημαίνει η φαρμακοβιομηχανία.

Η απόλυτη δικαίωση του Πέτρου Φιλιππίδη: Τελειώνει άμεσα  η περιπέτεια του!
Η απόλυτη δικαίωση του Πέτρου Φιλιππίδη: Τελειώνει άμεσα η περιπέτεια του! 492.199 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Με βάση τα νεότερα στοιχεία της Pfizer, μπορεί να μειώνεται με τον καιρό η προστασία που παρέχει στο σώμα των εμβολιασμένων το σκεύασμα, όπως αναμενόταν, ακόμη και μετά τις δύο δόσεις, αλλά η χορήγηση τρίτης δόσης «προσφέρει ισχυρή προστασία», έναντι και των νέων μεταλλάξεων, περιλαμβανομένης και της ιδιαιτέρως μεταδοτικής Δέλτα.

Η μελέτη της Pfizer με 42.000 εθελοντές σε έξι χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προσφέρει προστασία περίπου 96% έναντι των συμπτωμάτων της Covid-19 για το πρώτο δίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Αυτό το ποσοστό, όπως άλλωστε προβλεπόταν εξ αρχής, ελαττώνεται με την πάροδο των μηνών, πέφτοντας στο διόλου ευκαταφρόνητο 83,7% στο εξάμηνο από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, όπως αναφέρουν οι New York Times, αν και η μελέτη ολοκληρώθηκε πριν την ευρεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο 97% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Σημειώνεται όμως πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού ανέρχεται στο υψηλότατο 97% έναντι της σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Επιπροσθέτως, η Pfizer ανακοίνωσε ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου αυξάνει σημαντικά το επίπεδο αντισωμάτων στο αίμα έναντι τόσο της Δέλτα όσο και άλλων μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Πάντως τα ευρήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων της εταιρίας και δεν έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητους ερευνητές ή δημοσιευθεί σε ιατρική επιθεώρηση ακόμη. Πιο σαφή αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει άμεσα αίτηση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της, ωστόσο το θέμα ακόμη παραμένει αμφιλεγόμενο. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οι ενισχυτικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό δεν είναι απαραίτητες. Παράλληλα ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσον οι ήδη εμβολιασμένοι πρέπει να λάβουν ενισχυτικές δόσεις την ώρα που τόσα εκατομμύρια άνθρωποι τόσο στη Δύση όσο και σε πολλές άλλες χώρες δεν έχουν λάβει καν την πρώτη τους δόση.

Πηγή: Ethnos.gr

➡️ Γράψε το σχόλιο σου

Κάνε subscribe στo Newsletter του PANATHINAIKOS24

HIGHLIGHTS

READ MORE

close