ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Τα νεότερα από το πύρινο μέτωπο – Μάχη για την οριοθέτηση

Νέες εκκενώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Τα νεότερα από το πύρινο μέτωπο – Μάχη για την οριοθέτηση

Kρίσιμη παραμένει η κατάσταση στα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει τη Βόρεια Αττική, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τις διαρκείς αναζωπυρώσεις. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με τη ζοφερή εικόνα τη νύχτα, πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για περιορισμό της γιγαντιαίας φωτιάς.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ένα το ενεργό μέτωπο

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, και τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, πλέον το ενεργό μέτωπο είναι ένα, ενώ τα υπόλοιπα τρία βρίσκονται σε ύφεση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχώρησαν και σε άλλες εκκενώσεις οικισμών.

Σε ύφεση τα περισσότερα μέτωπα»">

Λέκκας για φωτιά στη Βαρυμπόμπη: 30.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, εκτίμησε πως η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο είναι καλύτερη και ότι έχουν καεί περί τα 30.000 στρέμματα. «Είναι μια εκτεταμένη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές. Διάσπαρτα τα μέτωπα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η καμένη έκταση πρέπει να είναι περίπου 30.000 στρέμματα. Aισιοδοξούμε ότι μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο».

Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα;
Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα; 63.059 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «έχουμε να κάνουμε με μια μεικτή ζώνη αστικού και δασικού ιστού. Είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις όταν εμπλέκονται αυτά τα δύο και έχουμε κατοικίες μέσα σε δάση».

Όπως είπε ο καθηγητής «είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αυτή που αντιμετωπίστηκε όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Εύβοια, στην Καλαμάτα, στην Κω. Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους έχουμε αυτή την εικόνα».

Και όπως τόνισε τα αίτια που οδήγησαν στην εξάπλωση της φωτιάς είναι θέματα που προβληματίζουν τους ειδικούς.

«Οφείλονται σε χρόνιες παθογένειες. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια κατάσταση. Ιεράρχηση των δράσεων σημαίνει καταρχάς ανάλυση του κινδύνου. Να δούμε τα θέματα της τρωτότητας των οικισμών και των δασικών περιοχών για να καταλήξουμε στο τι και πώς έγινε, για να το αποφύγουμε τα επόμενα έτη που η κατάσταση διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη.  Όλα αυτά μαζί εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Τι είπε ο Πατούλης

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό για τη μεγάλη φωτιά στη βόρεια Αττική, επίσης στον ΣΚΑΙ, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, είπε ότι αναμένουμε τις πρώτες ρίψεις από τα εναέρια μέσα και «ευτυχώς όλο το βράδυ συντηρήθηκε με επίγειες παρεμβάσεις σε μικρές εστίες, που δεν αναζωπυρώθηκαν έντονα. Διατηρούνται μικρές εστίες χωρίς σημεία αναζωπύρωσης και είναι καλό για τα εναέρια μέσα να ολοκληρώσουν την κατάσβεση της καταστροφικής λαίλαπας, από τη Βαρυμπόμπη μέχρι την Εθνική Οδό».

Είπε ότι για την ώρα δεν έχει γίνει καταγραφή των σπιτιών που κάηκαν. «Αυτό που κανείς δεν μπορεί να εισπράξει είναι ότι έγιναν έγκυρες αποχωρήσεις πολιτών μέσα από προληπτικές οδηγίες» τόνισε. «Γίναμε μάρτυρες σε δεκάδες περιπτώσεις που πολίτες βοήθησαν ζώα, ώστε να μη χαθεί καμία ζωή». Για το πως ξεκίνησε η φωτιά, ο κ. Πατούλης είπε ότι «οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι έγινε από κάποιον μετασχηματιστή».

Δεν έλεγε να τελειώσει το βράδυ» – Υπερφόρτωση μετασχηματιστή οδήγησε στην πυρκαγιά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις">

Πόσοι πυροσβέστες επιχειρούν

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα στην πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Το μήνυμα του δήμου Διονύσου

Στις 4:07 ο Δήμος Διονύσου ανήρτησε το εξής μήνυμα στο Facebook: «Οι ηρωικές προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης φαίνεται ότι έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα, εμποδίζοντας το περασμα της φωτιάς στον οικισμό Κρυονερίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και επαγρυπνούμε μέχρι τον τελικό έλεγχο της πυρκαγιάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε πυροσβέστες, εθελοντές και όσους επιχειρούν και συνδράμουν όλη τη νύχτα έως και αυτή την ώρα».

Μολονότι ο καπνός έχει απλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, το ευτυχές γεγονός είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για απώλεια ανθρώπινης ζωής. Τα περιστατικά διακομιδής σε νοσοκομεία ήταν μόλις έξι, με άτομα τα οποία υπέφεραν προσωρινά από αναπνευστικές δυσχέρειες.

Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή για εκκένωση τμήματος του Κρυονερίου επί της οδού Ανοίξεως, υπό το φόβο ότι θα περνούσε η φωτιά στον οικισμό.

Τελικά μετά από περίπου μία ώρα, η προσπάθεια των δυνάμεων πυρόσβεσης απέδωσε, η φωτιά δεν πέρασε και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε, όπως ενημέρωσε ο Δήμος Διονύσου, ενώ και τις πρώτες πρωινές ώρες η κατάσταση δείχνει πολύ καλύτερη. Την καλύτερη εικόνα επιβεβαίωσε, μιλώντας στο MEGA, και ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές – Τι είπε ο δήμαρχος Αχαρνών

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός σημείωσε πως η πληγείσα περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις.

«Τώρα που ξημέρωσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει περιοριστεί, παντού υπάρχουν αποκαΐδια και στάχτες, είναι φοβερό αυτό που έχει συμβεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν καεί, δεκάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, από σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου θα ξεκινήσουν επίσημη καταγραφή. Θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή, έχω μιλήσει με τον περιφερειάρχη και με τον υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να προχωρήσουμε άμεσα σε αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο έχει πάθει ζημιά ο κόσμος, είναι λυπηρή εικόνα… Απογοήτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεττός.

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...