ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Κάηκαν 80 σπίτια στη Βόρεια Αττική, έγιναν στάχτη σχεδόν 30.000 στρέμματα

Το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε στη Βόρεια Αττική αποκαλύφθηκε με το πρώτο φως της ημέρας.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Κάηκαν 80 σπίτια στη Βόρεια Αττική, έγιναν στάχτη σχεδόν 30.000 στρέμματα

Έπειτα από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τα ενεργά μέτωπα της γιγαντιαίας φωτιάς, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 30.000 καμένα στρέμματα και 80 καμένα σπίτια.

Στο σημείο μετέβη το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου προήδρευσε σε σύσκεψη στο κινητό συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, παρουσία και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση», δηλώνει ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μαζί με τον Πρωθυπουργό βρέθηκαν στη Βαρυμπόμπη, στο μέτωπο της φωτιάς. Οι δηλώσεις τους αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο αλλά και με τις επόμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν.">

Μητσοτάκης: «Δόξα τω Θεώ μέχρι σήμερα, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής»

Σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη δυσκολία κατάσβεσης της πυρκαγιάς και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν καταγράφηκε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. «Έγινε μία πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Πρώτη δημοσκόπηση: Διέλυσε τα κοντέρ ο Αυτιάς…
Πρώτη δημοσκόπηση: Διέλυσε τα κοντέρ ο Αυτιάς… 11.316 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

«Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Αστυνομία, τους εθελοντές μας που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Σε ύφεση τα περισσότερα μέτωπα»">

Ένα το ενεργό μέτωπο – Έγιναν κι άλλοι απεγκλωβισμοί

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως «από τα τέσσερα μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό, τα υπόλοιπα σε ύφεση. Υπάρχει πάρα πολλή ακόμα δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές και νομίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις».

Έγιναν στάχτη 30.000 στρέμματα και 80 σπίτια

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε και το μέγεθος της καταστροφής. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 80 καμένα σπίτια. Στις φλόγες παραδόθηκαν αυτοκίνητα και επιχειρήσεις-κτήματα στη Βαρυμπόμπη.

Επίσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, εκτίμησε πως η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο είναι καλύτερη και ότι έχουν καεί περί τα 30.000 στρέμματα. «Είναι μια εκτεταμένη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές. Διάσπαρτα τα μέτωπα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η καμένη έκταση πρέπει να είναι περίπου 30.000 στρέμματα. Aισιοδοξούμε ότι μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «έχουμε να κάνουμε με μια μεικτή ζώνη αστικού και δασικού ιστού. Είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις όταν εμπλέκονται αυτά τα δύο και έχουμε κατοικίες μέσα σε δάση».

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.