ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Μια τρύπα στο νερό, δίχως μεσοεπιθετικές ενέσεις ποιότητας

Ο Κώστας Μανωλιουδάκης αναλύει τα δεδομένα στον Παναθηναϊκό που χτίζει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και εξηγεί γιατί δεν αρκεί η βελτίωση του υπάρχοντος ρόστερ για να υπάρξει η απαιτούμενη ανταγωνιστικότητα.

Μια τρύπα στο νερό, δίχως μεσοεπιθετικές ενέσεις ποιότητας

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Παναθηναϊκός αρχίζει σταδιακά να μπολιάζεται ως ομάδα με τις ποδοσφαιρικές αρχές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Η βελτίωση που υφίσταται, από το πρώτο φιλικό με την Αλ Τααβόν, μέχρι το πιο πρόσφατο απέναντι στον ΑΠΟΕΛ στη Λεωφόρο, δεν είναι αμελητέα και ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβεί, όπως άλλωστε καταγράφαμε από την Ολλανδία, μέχρι ενός σημείου.

Μέχρι το σημείο, δηλαδή, που δεν θα βλέπαμε πια γιόμες, γιουρούσια και μακρινές μπαλιές από τους στόπερ προς το επιθετικό τρίτο για να αποφευχθεί το πρέσινγκ των αντιπάλων, μπας και βγει καμία αντεπίθεση, μπει η μπάλα στο πλεχτό και κρατηθεί το σκορ με όπλο το κατενάτσιο. Πλέον, οι γιόμες σταμάτησαν, η ομάδα προσπαθεί να χτίσει το παιχνίδι της με συγκεκριμένο πλάνο, με σωστές αποστάσεις και κοντινές πάσες από την άμυνα προς το μεσαίο και το επιθετικό τρίτο, αλλά όταν η μπάλα φτάνει εκεί, στα τελευταία 30 μέτρα του γηπέδου, μετράει η προσωπικότητα και η ποιότητα που δεν υπάρχει σε επαρκές επίπεδο.

Με φωτεινή εξαίρεση τον Χατζηγιοβάνη, δεν υφίστανται οι απαιτούμενες απειλές από τα φτερά προκειμένου να εκμεταλλευτούν το πλάτος του γηπέδου και να πατήσουν με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή, ούτε υπάρχουν οι απαραίτητες εμπνεύσεις από τον άξονα για κάθετο ποδόσφαιρο, ενώ παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα αντεπεξέλθει και σε ποιο βαθμό κάποιος από τους στράικερ στο συμμετοχικό παιχνίδι, στο κράτημα και στην κίνηση χωρίς τη μπάλα.

Σλούκα γερά και… πάρε μας τα λεφτά
Σλούκα γερά και… πάρε μας τα λεφτά 1.580 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο Καρλίτος με τον ΑΠΟΕΛ ήταν σκέτη απογοήτευση και ο Καμπετσής μπροστά του έδινε την εντύπωση ότι… πετούσε, έστω για ένα εικοσάλεπτο στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου. Μεσοεπιθετικά δεν μπορεί ένας προπονητής να κάνει μαγικά εάν δεν υπάρχει η ανάλογη ποιότητα και προσωπικότητα. Ούτε καν ο Γκουαρντιόλα κι ο Κλοπ μαζί. Μπορεί να φέρει βελτίωση στις τέσσερις βασικές αρχές του παιχνιδιού, όπως και βλέπουμε ήδη, όχι ομως και να βάλει τη μπάλα στο πλεχτό ή να μοιράζει αφειδώς κάθετες πάσες.

Το υπάρχον ρόστερ του Παναθηναϊκού μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω μεσοαμυντικά, από τη στιγμή που θα επιστρέψουν ο Σένκεφελντ και ο Κουρμπέλης, μπορεί να διορθώσει τις ανορθογραφίες στις στατικές φάσεις, αλλά δεν μπορεί να διασπάσει με επάρκεια τις κλειστές άμυνες που θα συναντήσει στην πλειονότητα των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος. Εκεί θα υπάρχει μεγάλο ζόρι και το ζητούμενο της επαρκούς ανταγωνιστικότητας θα μοιάζει ξανά με ανέκδοτο, αναζωπυρώνοντας αυτόματα την εσωστρέφεια.

Όταν επιτέλους υπάρξουν ενισχύσεις μεσοεπιθετικά που θα πληρούν τις ποιοτικές ανάγκες της ομαδας και θα κουμπώνουν με την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του προπονητή, τότε θα αποκτήσει ουσιαστικό νόημα ο όποιος έλεγχος προόδου.

Κώστας Μανωλιουδάκης
Κώστας Μανωλιουδάκης Σημαδιακό ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πλην όμως δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα. Το ιστορικό γεγονός της αποχώρησης του «καπετάνιου», Γιώργου Βαρδινογιάννη, από τον Παναθηναϊκό, συνέπεσε με το ξεκίνημα της ενασχόλησης του Κώστα Μανωλιουδάκη με το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού. Από τον Μάιο του 2000 μέχρι σήμερα βίωσε… διακρίσεις, ταξίδια πολλά, κατέγραψε ιστορικά γεγονότα, ένδοξες και τραγικές στιγμές, με αποκλειστικό κριτήριο τον σεβασμό και την ενημέρωση των εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού.
Εκτός από το panathinaikos24.gr γράφει για τους Πράσινους στην ιστοσελίδα sdna.gr και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Υπήρξε ρεπόρτερ του Τριφυλλιού στην εφημερίδα «Goal News» από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες prasinanea.gr, sportnet.gr και onsports.gr, καθώς επίσης και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sport-FM, Sentra FM και Sport24 Radio.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.