ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Τα λόγια του Νίκου Παππά πρέπει να γίνουν οδηγός για την ίδια την κοινωνία

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για τις δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Παππάς υπογράφοντας στην ΑΕΚ. Δηλώσεις που θυμίζουν μια πραγματικότητα πολύ μακρινή από την ελληνική.

Τα λόγια του Νίκου Παππά πρέπει να γίνουν οδηγός για την ίδια την κοινωνία

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για τις δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Παππάς υπογράφοντας στην ΑΕΚ. Δηλώσεις που θυμίζουν μια πραγματικότητα πολύ μακρινή από την ελληνική.

Διαβάζεις τις δηλώσεις του Νίκου Παππά στο επίσημο σάιτ της ΑΕΚ αμέσως μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του και δεν πιστεύεις αυτό που διαβάζεις.

Τις παραθέτω αυτούσιες:

Σλούκα γερά και… πάρε μας τα λεφτά
Σλούκα γερά και… πάρε μας τα λεφτά 1.693 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

«Ευχαριστώ και τα παιδιά της “Original”, τα οποία από τότε που έγινε γνωστό, ότι έρχομαι στην ΑΕΚ, με δέχτηκαν με θέρμη. Δεν θα πουλήσω εκδούλευση. Ξέρουν όλοι τα οπαδικά μου αισθήματα. Είμαι Παναθηναϊκός. Κάθε κύτταρό μου είναι «Παναθηναϊκό» πάνω μου. Και Παναθηναϊκός-ΑΕΚ να παίξουν στο ποδόσφαιρο μεθαύριο εγώ θα είμαι Παναθηναϊκός. Αυτό δεν αναιρεί, όμως, ότι σε ιδεολογικά και σε άλλα πολύ πιο σημαντικά πράγματα, έχουμε κοινό παρανομαστή με τους οπαδούς της ΑΕΚ. Το γνωρίζουν και το εκτιμούν αυτό. Η εκτίμησή τους με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο και με τιμά. Στο κάτω κάτω, δεν ήμουν, δεν είμαι, και δεν θα γίνω ποτέ ΑΕΚ, αλλά αύριο-μεθαύριο, γιατί όχι, στο παιδί μου, να του μιλήσω, να του εξηγήσω κάποια πράγματα, κι αν θέλει να γίνει ΑΕΚ θα είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό το πράγμα. Αυτή η κατανόηση, που δείχνουν (τα παιδιά της “Original”), κι αυτή η αγάπη, που εισπράττω, είναι συγκινητική».

Δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει παρόμοια δήλωση από άλλον Έλληνα αθλητή ποτέ. Μονάχα ο Γκαγκαλούδης δεν είχε κρύψει τα αισθήματά του επίσης για τον Παναθηναϊκό, κάτι που εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους οπαδούς όλων των ομάδων που αγωνίστηκε. Η ειλικρίνεια πάντα εκτιμάται περισσότερο από την… οπαδοφροσύνη που μπορεί να πουλήσει κάποιος αθλητής μονάχα για να γίνει αρεστός σε ένα κομμάτι της εξέδρας.

Κανένας ποδοσφαιριστής ή μπασκετμπολίστας, άλλωστε, δεν γεννήθηκε σε… γυάλα. Κανένας δεν υποστήριζε την Εθνική Ελλάδος και μόνο όταν ήταν πιτσιρικάς. Για να ασχοληθείς με κάτι σημαίνει ότι από κάπου πήρες τα ερεθίσματα. Ο Παππάς και ο κάθε Παππάς μεγάλωσαν πηγαίνοντας στο γήπεδο. Αγάπησαν κάποιον σύλλογο. Δεν ήρθαν… ουρανοκατέβατοι σε ένα γήπεδο και άρχισαν να παίζουν.

Δεν είναι ντροπή να παίζεις στην ΑΕΚ και να δηλώνεις Παναθηναϊκός, να παίζεις στον Παναθηναϊκό και να δηλώνεις ΑΕΚ. Είναι θεμιτό, κατανοητό και απολύτως σεβαστό. Δεν είναι κατανοητό να αλλάζεις ομάδα κάθε φορά που αλλάζεις και χρώμα φανέλας.

Ο Παππάς μέσα σε λίγες μέρες έκανε δύο κινήσεις που τον έφεραν στην κορυφή της επικαιρότητας για τους σωστούς λόγους. Για εκείνους που δίνουν το παράδειγμα σε κάθε νέο παιδί. Πήγε ως εθελοντής στη Βόρεια Εύβοια για να βοηθήσει στις φωτιές. Δίχως να το βγάλει προς τα έξω και να κομπάσει γι’ αυτό. Αν δεν υπήρχε η φωτογραφία από έναν πιτσιρικά, δεν θα μαθαίναμε ποτέ τίποτα.

Και λίγες μέρες μετά βγαίνει στο επίσημο σάιτ της νέας του ομάδας και δηλώνει πως είναι Παναθηναϊκός και πως στο… ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκός – ΑΕΚ θα υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό. Αλλά αν ο γιος του θελήσει να γίνει ΑΕΚ θα είναι πολύ υπερήφανος για εκείνον. Λόγια που πρέπει να γίνουν οδηγός για όλους.

Όχι μονάχα για όλο τον αθλητισμό και τους αθλητές. Αλλά για την ίδια την κοινωνία…

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.