ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Διάγγελμα Μπάιντεν για Αφγανιστάν: Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Διάγγελμα Μπάιντεν για Αφγανιστάν: Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ

Tην απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν δήλωσε ότι «υποστηρίζει σθεναρά» ο πρόεδρος Μπάιντεν στο διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πήγαν στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με σκοπό να συλλάβουν αυτούς που επιτέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 αλλά και για να διαβεβαιώσουν ότι η Αλ Κάιντα δε θα τη χώρα για να επιτεθεί ξανά εναντίον των ΗΠΑ.

«Το κάναμε αυτό. Τους περιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό και πιάσαμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα;
Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα; 66.157 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ωστόσο, όπως είπε, «αυτό έγινε πριν από μία δεκαετία. Η αποστολή μας τον Αφγανιστάν, δεν ήταν ποτέ το να χτίσουμε ένα έθνος. Δεν ήταν ποτέ αποστολή μας να δημιουργήσουμε μία ενοποιημένη κεντρική Δημοκρατία. Μέχρι και σήμερα ο μόνος μας λόγος στο να βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν ήταν είναι να αποτρέψουμε μία τρομοκρατική επίθεση στην πατρίδα μας στην Αμερική».

Κληρονόμησα τη συμφωνία από τον Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι «επικεντρωνόμαστε στους κινδύνους που διατρέχουμε σήμερα το 2021 και όχι σε αυτούς που αποτελούν παρελθόν. Σήμερα η απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις έχει κάνει μετάσταση πολύ έξω από το Αφγανιστάν».

Μάλιστα υπεραμύνθηκε της επιλογής αποχώρησης λέγοντας ότι έπρεπε ήδη τα αμερικανικά στρατεύματα να έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

«Όταν ανέλαβα την προεδρία κληρονόμησα τη συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν. Υπό τη δική του συμφωνία οι αμερικανικές δυνάμεις θα έπρεπε να έχουν φύγει από την 1 Μαΐου 2021. Μόλις τρεις μήνες από όταν εγώ ανέλαβα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η επιλογή που είχα εγώ να κάνω ως πρόεδρος ήταν είτε να ακολουθήσω αυτή τη συμφωνία είτε να επιστρέψουμε στο να πολεμάμε τους Ταλιμπάν».

«Μετά την 1 Μαΐου δεν υπήρχε καμία συμφωνία που να προστατεύει τις αμερικανικές δυνάμεις. Δεν υπήρχε κανένα status κόβω για τη σταθερότητα χωρίς να έχουμε απώλειες αμερικανών», πρόσθεσε.

Μάλιστα όπως σημείωσε στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό σε περίπτωση που επέλεγε την παραμονή του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν «θα έπρεπε να στείλουμε πίσω ακόμα περισσότερες χιλιάδες αμερικανικές δυνάμεις στρατιωτικές μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία αυτής της διαμάχης».

Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου

«Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου ότι μετά από 20 χρόνια ήταν ώρα να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν», επεσήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι το επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά ο τρόπος να το κάνουμε δεν είναι μέσω ατελείωτων στρατιωτικών αναπτύξεων», πρόσθεσε.

«Δεν θα μεταφέρω την ευθύνη σε έναν πέμπτο πρόεδρο», ανέφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Είμαι βαθιά λυπημένος για τα γεγονότα που αντιμετωπίζουμε τώρα, αλλά δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να τερματίσω τον αμερικανικό πόλεμο στο Αφγανιστάν».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μάλιστα ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ξόδεψαν σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στην 20ετη παρουσία τους στο Αφγανιστάν.

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...