ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Μίκης Θεοδωράκης: Τη Δευτέρα ασφαλιστικά για την κηδεία – Δε θα αψηφήσω τον πατέρα μου δηλώνει ο γιος

Τη Δευτέρα συζητούνται στο Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα για να δοθεί λύση στο ζήτημα του ενταφιασμού του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Mε νέο του μήνυμα ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος τοποθετείται εκ νέου υπέρ της εκπλήρωσης της τελευταίας επιθυμίας του πατέρα του για να ενταφιαστεί στον Γαλατά Χανίων, με αφορμή την συνεδρίαση στο Μονομελές Πρωτοδικείο για τον τόπο της κηδείας του μεγάλου συνθέτη, η σορός του οποίου από αύριο τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Μια ανάσα απ’ το θερμό επεισόδιο: Η άγρια μέρα που ο ελληνικός στρατός πήρε το ελεύθερο να ανοίξει πυρ πρώτος
Μια ανάσα απ’ το θερμό επεισόδιο: Η άγρια μέρα που ο ελληνικός στρατός πήρε το ελεύθερο να ανοίξει πυρ πρώτος 64.487 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στην ανάρτησή του ο Γιώργος Θεοδωράκης κάνει σαφές ότι θα σεβαστεί πλήρως την επιθυμία του πατέρα του καθώς όπως αναφέρει «επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δε με αφορά. Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δε θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά».

Εμφύλιος» στην οικογένεια Μίκη Θεοδωράκη για τον τόπο ταφής του">μπλόκο» για το Βραχάτι. Κανείς δεν ξέρει μέχρι τώρα εάν θα ταφεί στο Γαλατά Χανίων όπως ήταν και η επιθυμία του, ή στο Βραχάτι όπως θέλει η κόρη του Μαργαρίτα. ">

Ήδη από την Παρασκευή ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη είχε εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση του, ο οποίος με παρέμβασή του σημείωσε ότι  «θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό».

H υπόθεση για το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η ταφή του σπουδαίου συνθέτη εξελίχθηκε σε σίριαλ, μετά το θάνατό του την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου με το δικαστήριο να βάζει φρένο το απόγευμα της Παρασκευής στην οικογένειά του Μίκη Θεοδωράκη για το Βραχάτι Κορινθίας την ώρα που στη δημοσιότητα ήρθε επιστολή του από το 2013 με την οποία είχε εκφράσει την επιθυμία του για να ενταφιαστεί στα Χανιά.

Παράλληλα, από τις 10 το πρωί της Δευτέρας η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών ως τις 7 το απόγευμα). Το ίδιο και την Τρίτη ενώ την Τετάρτη θα εκτίθεται από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια

Μετά τον θάνατο του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, η κόρη του, Μαργαρίτα, έκανε την πρώτη της δημόσια τοποθέτηση μέσα από τον λογαριασμό της στο facebook και σε τελείως διαφορετικό τόνο από τον Γιώργο Θεοδωράκη δείχνει ότι δε λαμβάνει υπόψη την επιθυμία του πατέρα της γράφοντας ότι «αυτός που φεύγει δεν μπορεί να έχει καμιά επιθυμία πλέον. Επιθυμία μπορεί να έχει μόνο η οικογένεια». 

Στην ανάρτησή της η ίδια ξεκινάει λέγοντας «Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;», ενώ, στη συνέχεια, κάνει αναφορά στις συναυλίες στη μνήμη του εμβληματικού συνθέτη σε Κομοτηνή και Φιλίππους. «Στη συναυλία χορεύω ζεϊμπέκικο και κοιτώ μέσα στην ψυχή του πατέρα μου», αναφέρει.

«Μπλόκο» από το δικαστήριο στην οικογένειά του

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του την Παρασκευή, εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του κατόπιν αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη για να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, ενώ στον αντίποδα υπάρχει η επιθυμία της οικογένειας – κόντρα σε αυτή του εκλιπόντος – ώστε ο συνθέτης να ταφεί στο Βραχάτι.

Έτσι, το δικαστήριο μπλόκαρε τη συζήτηση για τον ενταφιασμό του μέχρι τη Δευτέρα οπότε και θα συζητηθεί η υπόθεση με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη για ταφή στα Χανιά από το 2013

Την επιθυμία του συνθέτη ήδη από το 2013 για να ταφεί στον Γαλατά Χανίων αποκάλυψε το μεσημέρι της Παρασκευής ο νυν δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε γνωστοποίησε το περιεχόμενο επιστολής του Μίκη Θεοδωράκη τον Φεβρουάριο του 2013 προς τον τότε δήμαρχο Χανίων κ Μανώλη Σκουλάκη με την οποία δήλωνε την τελευταία του επιθυμία για να ταφεί στον Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα του). Παράλληλα στην επιστολή ο εκλιπών γνωστοποιούσε τις διαφωνίες της οικογένειάς του με αυτή του την επιλογή ενώ μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης επικαλούνταν και τη νομολογία με τον συνθέτη να γράφει «το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του καθενός στην προσωπικότητά του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του Άρθρου 48 του Νόμου 4555/2018, «κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ενώπιον συμβολαιογράφου το πρόσωπο (βλ. εκλιπών) να ορίσει εάν επιθυμεί μετά τον θάνατό του την ταφή ή την αποτέφρωση, καθώς και να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας και τον τόπο ενταφιασμού ή αποτέφρωσης».

Μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης λόγω της διαμάχης με την οικογένειά του, ήδη από τότε γνωστοποιούσε στον δήμαρχο Χανίων ότι είχε ζητήσει την αρωγή στενών συνεργατών του όπως της γραμματέως του, Ρένας Παρμενίδου και του φίλου του Γιώργου Αγοραστάκη, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη.

Με την επιστολή του προς τον Μανώλη Σκουλάκη, ο Μίκης Θεοδωράκης ζητούσε και από τον δήμαρχο να συμβάλλει για να πραγματοποιηθεί η τελευταία επιθυμία του.

Γιώργος Αγοραστάκης: Η τελευταία μεγάλη επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη θα εκπληρωθεί

Η τελευταία μεγάλη επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, να είναι ο Γαλατάς η τελευταία του κατοικία, κοντά στους γονείς και στον αδελφό του Γιάννη, θα εκπληρωθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη και εντεταλμένος του μεγάλου δημιουργού, Γιώργος Αγοραστάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων.

Ο κ. Αγοραστάκης άλλωστε, είναι το άτομο που έδωσε την εντολή να κατατεθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, προκειμένου να μην γίνει η κηδεία στο Βραχάτι Κορινθίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, τόσο ο κ. Αγοραστάκης όσο και η κ. Παρμενίδου, έχουν εξουσιοδοτηθεί σχετικά σε συμβολαιογράφο.

Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Δημήτρη Κουτσούμπα

Παράλληλα ο αείμνηστος συνθέτης τον περασμένο Οκτώβριο, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του,  είχε στείλει επιστολή και στον Δημήτρη Κουτσούμπα, στην οποία μοιράστηκε τις παραπάνω οδηγίες, αναφορικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Στην επιστολή προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής. Θα ήθελα λοιπόν να σέ παρακαλέσω εκείνη την ώρα να επιληφθείς προσωπικά ώστε να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Ο Μίκης Θεοδωράκης, επισκέφτηκε τα Χανιά για τελευταία φορά το 2017, όταν και δόθηκε το όνομά του στο νέο θέατρο στο Ενετικό Λιμάνι ενώ βαθιά ήταν η σύνδεσή του με τον τόπο καταγωγής του πατέρα του, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά τις τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή: Ethnos.gr

Επίδομα: Μπαίνουν άμεσα 210 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
Επίδομα: Μπαίνουν άμεσα 210 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων 21.004 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

➡️ Γράψε το σχόλιο σου

loading...

HIGHLIGHTS

close