ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

«Καμπανάκι» Σύψα για ανεμβολίαστα παιδιά – Προβληματισμός παιδιάτρων από καθυστερήσεις για εμβόλιο στα ιατρεία

Για τη σημασία του εμβολίου για τα παιδιά μιλά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας - Καθυστερήσεις προβληματίζουν τους παιδιάτρους για τους εμβολιασμούς σε ιατρεία.

«Καμπανάκι» Σύψα για ανεμβολίαστα παιδιά – Προβληματισμός παιδιάτρων από καθυστερήσεις για εμβόλιο στα ιατρεία | panathinaikos24.gr

Σήμα για την επίσπευση των εμβολιασμών σε παιδιά στέλνει ο καθηγήτης λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αναφέροντας ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά θα μολυνθούν αργά ή γρήγορα αν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Τους την έφερε ο Μένιος Φουρθιώτης…
Τους την έφερε ο Μένιος Φουρθιώτης… 6.692 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού επισημαίνοντας ότι μπορεί να μην είναι πλήρως γνωστό το τί θα γίνει μετά από 10 χρόνια από το εμβόλιο ωστόσο είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί αν κολλήσει κορωνοϊό, καθώς οι συνέπειες είναι μακροχρόνιες.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παιδιάτρων καθώς ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί βασικά διαδικαστικά ζητήματα ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός παιδιών σε ιδιωτικά ιατρεία.

«Εμείς οι παιδίατροι ζητάμε να γίνει ο εμβολιασμός ζητάμε να γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών στα ιατρεία και το αίτημά μας έχει γίνει δεκτό από την Πολιτεία και αναμένουμε να διευθετηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα ούτως ώστε πλέον να έχουμε τα εμβόλια στα ιατρεία και να ξεκινήσουμε εμβολιάζουν τα παιδιά άνω των 12 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Παιδιάτρων Νομού Λάρισας Τζίνα Νταμάγκα, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει.

Την άποψη πως αργά ή γρήγορα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Όπως ανέφερε μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό.

«Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.

Σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ένα μήνα επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία

Ο κ. Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

Προβληματισμός στους παιδιάτρους για εμβολιασμούς σε ιατρεία

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παιδιάτρων καθώς ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί βασικά διαδικαστικά ζητήματα ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός παιδιών σε ιδιωτικά ιατρεία.

Η πρόεδρος των ιδιωτών παιδιάτρων Λάρισας δήλωσε επίσης ότι η πλειονότητα των γιατρών είναι υπέρ των εμβολίων, ωστόσο δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι σε κάθε κλάδο υπάρχει μία μειονότητα η οποία μπορεί να είναι σύμφωνη με τους περισσότερους. Αυτό συμβαίνει και στον παιδιατρικό κλάδο, ωστόσο δεν είναι η πλειονότητα.

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτημα για το κατά πόσο είναι ασφαλές εμβολιάζονται τα παιδιά σε ιδιωτικά ιατρεία η κυρία Νταμάγκα ανέφερε ότι στα ιδιωτικά ιατρεία πραγματοποιούνται πολλά εμβόλια ενώ συγκεκριμένα σημείωσε ότι οι ιδιώτες «κάνουμε το 70 με 80% των εμβολίων. Κάθε εμβόλιο είναι δυνατόν να έχει κάποια παρενέργεια όπως μία αναφυλακτική αντίδραση ή μία τοπική αντίδραση, ωστόσο τα ιατρεία μας είναι εξοπλισμένα στο να ανταπεξέλθουν για όλα τα εμβόλια».

Την ίδια ώρα, η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πάτρας εκτίμησε ότι θα συμμετάσχει μεγάλο ποσοστό των παιδιάτρων σε αυτό το πρόγραμμα, ενώ σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση σημείωσε ότι έχει σταθεροποιηθεί, προσθέτοντας ότι «δεχόμαστε πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ αυτό που μας ανησυχεί είναι η διασπορά του ιού από τους μαθητές στα σπίτια».

Πηγή: Ethnos.gr

➡️ Γράψε το σχόλιο σου

Κάνε subscribe στo Newsletter του PANATHINAIKOS24

HIGHLIGHTS

READ MORE

close