ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κώστας Μανωλιουδάκης

Με αποτέλεσμα στο Φάληρο, μπορεί να «απογειωθεί»

Την Κυριακή στο Φάληρο δεν κρίνεται κάποιος τίτλος για τον Παναθηναϊκό. Στο αποτέλεσμά του, ωστόσο, διακυβεύεται το άναμμα της σπίθας που μπορεί να απογειώσει τον ενθουσιασμό και να γυρίσει τον διακόπτη της ψυχολογίας στους παίκτες του Γιοβάνοβιτς. Γράφει ο Κώστας Μανωλιουδάκης.

Με αποτέλεσμα στο Φάληρο, μπορεί να «απογειωθεί»

Το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο δεν εμπεριέχει το διακύβευμα ενός τίτλου. Είναι το πρώτο της φετινής σεζόν και θα υπάρξουν φυσιολογικά ακόμα τρία, μπορεί και περισσότερα εάν οι «αιώνιοι» συναντηθούν κάποια στιγμή και στο θεσμό του Κυπέλλου.

Ολα τα ντέρμπι δίνουν τους ίδιους βαθμούς με τα υπόλοιπα ματς του πρωταθλήματος και πολλές φορές είναι πολύ πιο σημαντική η διαχείριση του αποτελέσματος αυτών, καλού ή κακού, παρά το ίδιο το αποτέλεσμα, αυτό καθεαυτό.

Το διαπιστώσαμε άλλωστε και πρόσφατα. Επί Μπόλονι. Μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι της Λεωφόρου με 2-1, για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τον περασμένο Φεβρουάριο και το σπάσιμο του αήττητου των Πειραιωτών.

Η διαχείριση της νίκης υπήρξε τραγική, η ομάδα «άδειασε», λες και αυτή ήταν η μοναδική αποστολή της και έχασε πλήρως το βηματισμό της, φτάνοντας μέχρι την οδυνηρή απώλεια της Ευρώπης.

Προφανώς και το γεγονός αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση. Πλην όμως καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η διαχείριση της επόμενης μέρας και πόσο πιο ουσιαστική μπορεί να αποβεί σε βάθος χρόνου.

Αλλωστε, η διάρκεια είναι αυτή που μετράει. Και, ειδικότερα, όταν θέλεις να κάνεις πρωταθλητισμό, θα πρέπει πρωτίστως να έχεις σταθερότητα ως ομάδα και να «καθαρίζεις» τους «μικρομεσαίους» για να δείξεις ότι είσαι πράγματι έτοιμος και «ψημένος» για να διεκδικήσεις με αξιώσεις την κούπα.

Ολα τα παραπάνω είναι εμπειρικά συμπεράσματα της λογικής, με την ειδοποιό διαφορά ότι στα ντέρμπι η λογική πάει περίπατο. Το συναίσθημα είναι αυτό που κυριαρχεί και θα κυριαρχεί πάντα. Στους αιώνες των αιώνων.

Η «μητέρα των μαχών» του ελληνικού ποδοσφαίρου, το μεγαλύτερο ματς από καταβολής του ομαδικού αθλητισμού στη χώρα μας, δεν πρόκειται να είναι ποτέ αδιάφορο.

Ακόμη κι να έχουν κριθεί οι τίτλοι, όπως και να έχει η κατάσταση των δύο αντιπάλων, το πρεστίζ και το θυμικό τους θα ενισχυθεί ή θα πληγωθεί ανάλογα με την εικόνα και το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Ακόμα και στο… τάβλι να αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό δεν δύναται να σκέφτεται τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη.

Είναι τέτοια η δυναμική και το ειδικό βάρος αυτών των αγώνων που μπορούν, με τη δέουσα διαχείριση για την οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, να σου γυρίσουν το τσιπάκι. Να σε «απογειώσουν»!

Εχουμε δει με τα μάτια μας όσο μεγάλη ώθηση πήρε η ομάδα μετά το θριαμβευτικό 3-0 μέσα στο Φάληρο το 2014, με τον Παναθηναϊκό τότε να βρίσκεται σε φάση ποδοσφαιρικής ανοικοδόμησης, όπως και τώρα, και πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε στη μετέπειτα πορεία της σεζόν, με αποκορύφωμα την πανηγυρική κατάκτηση του Κυπέλλου με το εμφατικό 4-1 επί του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

Την Κυριακή στο Φάληρο δεν κρίνεται κάποιος τίτλος για τον Παναθηναϊκό. Στο αποτέλεσμά του, ωστόσο, διακυβεύεται το άναμμα της σπίθας που μπορεί να απογειώσει τον ενθουσιασμό, να επαναφέρει την προοπτική και την ελπίδα και να γυρίσει τον διακόπτη της ψυχολογίας παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Κώστας Μανωλιουδάκης
Κώστας Μανωλιουδάκης Σημαδιακό ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πλην όμως δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα. Το ιστορικό γεγονός της αποχώρησης του «καπετάνιου», Γιώργου Βαρδινογιάννη, από τον Παναθηναϊκό, συνέπεσε με το ξεκίνημα της ενασχόλησης του Κώστα Μανωλιουδάκη με το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού. Από τον Μάιο του 2000 μέχρι σήμερα βίωσε… διακρίσεις, ταξίδια πολλά, κατέγραψε ιστορικά γεγονότα, ένδοξες και τραγικές στιγμές, με αποκλειστικό κριτήριο τον σεβασμό και την ενημέρωση των εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού.
Εκτός από το panathinaikos24.gr γράφει για τους Πράσινους στην ιστοσελίδα sdna.gr και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Υπήρξε ρεπόρτερ του Τριφυλλιού στην εφημερίδα «Goal News» από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες prasinanea.gr, sportnet.gr και onsports.gr, καθώς επίσης και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sport-FM, Sentra FM και Sport24 Radio.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.