ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Ανάλυση: Το ποσοστό επιτυχίας τερμάτων, το πρόβλημα εκτός Λεωφόρου και η πρωτιά στα κλεψίματα

Η στατιτιστική ανάλυση των πρώτων 5 αγωνιστικών του Παναθηναϊκού μέσω του panathinaikos24.gr.

Ανάλυση: Το ποσοστό επιτυχίας τερμάτων, το πρόβλημα εκτός Λεωφόρου και η πρωτιά στα κλεψίματα

Ένα γκολ ανά 4,4 ευκαιρίες, αλλά…

Ο Παναθηναϊκός στα πέντε πρώτα ματς της Σούπερ Λίγκας έχει σημειώσει 9 γκολ. Αυτό την κάνει την τρίτη ομάδα στη σχετική κατηγορία πίσω από Βόλο και ΑΕΚ. Το τριφύλλι έχει μ.ο 1,8 γκολ ανά ματς, αλλά εδώ το περίεργο ή παράδοξο είναι το εξής: Ολα τα τέρματα του των πράσινων είναι στα δυο εντός έδρας παιχνίδια με Απόλλωνα Σμύρνης (4) και Βόλο (5). Στα υπόλοιπα, αυτά δηλαδή με ΠΑΣ Γιάννινα, Άρη και Ολυμπιακό η ομάδα δεν έχει σκοράρει, με αποτέλεσμα να έχει πάρει ένα βαθμό, αυτόν στο πρόσφατο ντέρμπι του “Γ. Καραϊσκάκης”. Ο Παναθηναϊκός σκοράρει ένα γκολ, ανά 4,4 ευκαιρίες, γεγονός που τον καθιστά μέχρι στιγμής ως την ομάδα με το καλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

Οι καθαρές ευκαιρίες και το πρόβλημα στα εκτός έδρας

Σε ό, τι έχει κάνει με τις ευκαιρίες και τα x goals (τις ευκαιρίες που είναι για γκολ δηλαδή), η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει 1,39 ανά παιχνίδι. Ο υψηλότερος αριθμός ήταν στην εντυπωσιακή εμφάνιση με τον Βόλο (3.49), ενώ ο χαμηλότερος στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (0,14), αφού οι συνολικές τελικές ήταν 4 για το τριφύλλι και οι δυο στον στόχο. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι και στα άλλα δυο εκτός έδρας ματς, ο Παναθηναϊκός δεν είχε μεγάλο ποσοστό ποιοτικών ή καθαρών ευκαιριών. Στα Γιάννενα ο αριθμός των xgoal ήταν στο 1,01 και στη Θεσσαλονίκη και το ματς κόντρα στον Άρη στο 0,78, τη στιγμή που στην εντός έδρας πρεμιέρα το νούμερο ήταν στο 1,55. Ξεκάθαρα, λοιπόν, με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα το τριφύλλι θα πρέπει να αλλάξει πρόσωπο στο κομμάτι της δημιουργίας μακριά από τη Λεωφόρο. Κάθε ματς, βέβαια, είναι διαφορετικό και έχει τις δικές του συνθήκες και ιδιαιτερότητες. Ωστόσο, το παραπάνω πρέπει να προβληματίσει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το επιτελείο του, ενόψει της συνέχειας.

Passing game και κατοχή

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εξ’ αρχής είχε εξ’ αρχής και συνεχίζει να έχει ως στόχο- μεταξύ άλλων- να κάνει μια ομάδα η οποία θα παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο, θα έχει την κατοχή και θα προσπαθεί με σωστό passing game και κίνηση στον χώρο να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Οπως αναφέραμε και παραπάνω, όλα όσα αναλύσαμε τα είδαμε σε εξαιρετικό επίπεδο στα εντός έδρας ματς, αλλά όχι και στα εκτός, τα οποία, φυσικά, είχαν και διαφορετικό level δυσκολίας. Ιδιαίτερα αυτό με τον Άρη, αλλά και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Το τελευταίο το αναφέρουμε, διότι στο ποδόσφαιρο δεν είναι τα πάντα… αριθμοί και τίποτε παραπάνω.

Στα μέχρι τώρα παιχνίδια του, ο Παναθηναϊκός έχει 444,2 πάσες ανά παιχνίδι με ποσοστό επιτυχίας 85,1%, τη στιγμή που ο αντίπαλός του αλλάζει λιγότερο την μπάλα με μ.ο 373,6. Οι περισσότερες πάσες έγιναν στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα (548/623) και οι λιγότερες στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (226/293) λόγω του γεγονότος ότι στα τελευταία 20 με 25 λεπτά οι πράσινοι δεν κρατούσαν την μπάλα στα πόδια τους.

Σε επίπεδο κατοχής, τώρα, παρατηρούμε ότι ο Παναθηναϊκός στα μέχρι τώρα παιχνίδια του έχει ένα ποσοστό 54,07%. Η κατοχή έφτασε στα ύψη στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ (70,79%), ενώ με τον Απόλλωνα Σμύρνης η ομάδα ήταν στο 62,44%. Με Άρη και Βόλο η κατάσταση ήταν ισορροπημένη, ενώ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό η πράσινη κατοχή (για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε παραπάνω) ήταν μόλις στο 38,59%. Ο μέσος όρος για την ομάδα πέφτει πολύ λόγω του ντέρμπι στο Φάληρο.

Πρώτος στα κλεψίματα, ισορροπία στις μονομαχίες

Μια κατηγορία που έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, αφού το συγκεκριμένο κομμάτι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι τα κλεψίματα. Ομάδα που κλέβει συχνά, βάζει stop σε πιθανές απειλές και μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις ή καλύτερα προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Στα κλεψίματα, ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος στη Super League με 138, έχοντας από κάτω τους Άρη και ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτό που του λείπει για να γίνει περισσότερο παραγωγικός, άρα και αποτελεσματικός είναι η γρηγορότερη ανάπτυξη μετά το κλέψιμο για να “βγει” η ευκαιρία και το γκολ.

Παρατηρούμε, επίσης, μια ισορροπία στις μονομαχίες και μια ελαφριά υπεροχή έναντι του αντιπάλου. Το 49,2% των μονομαχιών στα παιχνίδια οι πράσινοι το κερδίζουν, τη στιγμή που ο αντίπαλος έχει ποσοστό 48%. Οι περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες- αναλογικά- ήταν στο ματς με τον Άρη και ακολούθησε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.