ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Νέα μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από ιό στην Ιαπωνία

Ο έλεγχος για πιθανή εξάπλωσή του είναι υψίστης σημασίας, λένε οι επιστήμονες.

Νέα μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από ιό στην Ιαπωνία

Ενας άγνωστος έως τώρα ιός, ικανός να μολύνει ανθρώπους, ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στην Ιαπωνία. Ονομάζεται ιός Yezo και σχετίζεται με παθογόνα που προκαλούν αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό (Crimean-Congo Hemorrhagic Fever, CCHF) και νόσο προβάτων Ναϊρόμπι (Nairobi sheep disease).

Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα που αφορούσε τον νέο ιό εντοπίστηκε στην Ιαπωνία το 2019. Εκείνη την εποχή, ένας άνδρας, 41 ετών, εισήχθη στο νοσοκομείο με πυρετό και πόνο στο πόδι, μετά από δάγκωμα τσιμπουριού κατά τη διάρκεια μιας βόλτας μέσα σε δάσος στο νησί Χοκάιντο.

Ο άνδρας, ο οποίος εξήλθε με επιτυχία από το νοσοκομείο μετά από δύο εβδομάδες θεραπείας, βρέθηκε αρνητικός σε όλους τους γνωστούς εκείνη την εποχή ιούς, που μεταδίδονταν από τσιμπούρια.

Πρώτη δημοσκόπηση: Διέλυσε τα κοντέρ ο Αυτιάς…
Πρώτη δημοσκόπηση: Διέλυσε τα κοντέρ ο Αυτιάς… 11.564 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χοκάιντο ανέλυσαν δείγματα αίματος του ασθενούς και ανακάλυψαν έναν νέο ιό.

Η ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στο περιοδικό Nature στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο νέος ιός αποδείχθηκε ότι ανήκε σε μια οικογένεια 15 ειδών που ονομάζονται «ναϊροϊοί», τέσσερις εκ των οποίων μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες στους ανθρώπους.

Ενας από αυτούς είναι γνωστό ότι προκαλεί αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό, ο οποίος εκδηλώνεται με μυϊκούς πόνους, διάρροια και αιμορραγία στο δέρμα, οδηγώντας δυνητικά σε ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο.

Ο νέος ιός φαίνεται να σχετίζεται στενότερα με τον ιό Σουλίνα και τον ιό Τάμντι, που βρέθηκαν στη Ρουμανία και το Ουζμπεκιστάν, αντίστοιχα. Ο ιός Τάμντι φέρεται να έχει προκαλέσει οξύ πυρετό στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2020.

Ο νέος ιός Yezo μπορεί να προκαλέσει πυρετό έως 39 βαθμούς Κελσίου καθώς και να μειώσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων του αίματος και ενώ τα κύτταρα του αίματος – ή τα λευκοκύτταρα – είναι υπεύθυνα για την προστασία του ανθρώπινου σώματος από μολυσματικούς παράγοντες όπως βακτήρια και ιούς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στη συνέχεια δείγματα αίματος μερικών άλλων ασθενών με παρόμοια συμπτώματα από το 2014. «Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν μολυνθεί με αυτόν τον νέο ιό στην Ιαπωνία από το 2014, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένας θάνατος», σύμφωνα με τον Δρ. Κεϊτά Ματσούνο, ιολόγο στο πανεπιστήμιο του Χοκάιντο.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν, επίσης, να ανακαλύψουν την πηγή του ιού, διαπιστώνοντας ότι το RNA του Yezo υπάρχει σε τουλάχιστον τρία κύρια είδη τσιμπουριών στο ιαπωνικό νησί. Αντισώματα στον ιό βρέθηκαν επίσης σε ελάφια και ρακούν, που κατοικούσαν στην περιοχή.

Τώρα οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο έλεγχος για την νέα ασθένεια εκτός του Χοκάιντο είναι υψίστης σημασίας. Η ομάδα σχεδιάζει να παρακολουθεί την πιθανή εθνική διασπορά του ιού σε ανθρώπους και ζώα.

(με πληροφορίες από RT)

Πηγή: huffingtonpost.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.