Επικαιρότητα

Νέα μέτρα: Αντιδράσεις σε λιανεμπόριο και εστίαση – Δεν θα υπάρξουν νέα επιδόματα

Νέα μέτρα: Αντιδράσεις σε λιανεμπόριο και εστίαση – Δεν θα υπάρξουν νέα επιδόματα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών σε εστίαση και λιανεμπόριο μετά τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών σε εστίαση και λιανεμπόριο μετά τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την Tρίτη, τα οποία ορίζουν ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες προκειμένου να μπουν στα καταστήματα -ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης- χρειάζονται αρνητικό rapid test κορωνοϊού.

Ωστόσο την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι το 72% των ενηλίκων που αποτελούν το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι καταστηματάρχες, δεν επηρεάζονται από τα μέτρα. Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι δεν θα λάβουν οι καταστηματάρχες νέα επιδόματα καθώς δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να δώσει εκ νέου χρήματα με δεδομένο ότι υπάρχει το εμβόλιο.

Με τα έως τώρα δεδομένα η υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο πλαίσιο συζήτησης γύρω από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας το βράδυ της Τρίτης.">

Αντιδράσεις από καταστηματάρχες στο λιανεμπόριο

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο OPEN τόνισε πως από τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους θα έπρεπε να εξαιρεθεί και το λιανεμπόριο, εκτιμώντας παράλληλα πως τα νέα μέτρα φέρνουν δυσλειτουργία στην αγορά.

«Αντί να συζητάμε σήμερα για την Κυριακή που είμαστε ανοιχτά και για τις μεγάλες προσφορές που υπάρχουν στα καταστήματα, δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο πισωγύρισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΣΕΕ: Το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δήλωσε πως «το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε “αχαρτογράφητα νερά” και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας».

Από την πλευρά του, ο  πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης κάνει λόγο για αναγκαίο κακό και τονίζει σε δήλωσή του πως «ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να αντιμετωπίσει τα μέτρα όχι ως περιοριστικά, αλλά ως προληπτικά για να αποφύγουμε τα χειρότερα που άλλωστε έχουμε βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν».

ΠΟΕΣΕ: «Σε άτυπο lockdown ξανά η εστίαση»

Την ίδια στιγμή έντονος είναι ο προβληματισμός και στο χώρο της εστίασης, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) να κάνει λόγο για νέο lockdown στον κλάδο.

«Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις τις εστίασης», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση ενώ σημειώνεται πως «αναμφισβήτητα τα νέα μέτρα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων».

«Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων.  Η ΠΟΕΣΕ και τα Μέλη της σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης  στο  πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας και προτρέπουν τους πολίτες αλλά και τους εργαζομένους  του  κλάδου να εμβολιαστούν», συμπληρώνει η ΠΟΕΣΕ και καλεί την κυβέρνηση να πάρει τα εξής αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις:

  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
  • Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
  • Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας

Οικονόμου: Το 72% των πελατών δεν επηρεάζεται από τα μέτρα

Σχετικά με τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι μέτρα που εφαρμόζονται είναι στοχευμένα προς τους ανεμβολίαστους ώστε να τους ασκηθεί μια έμμεση πίεση να εμβολιαστούν, να δυσκολέψει η πρόσβασή τους σε δραστηριότητες για να προστατευτούν οι ίδιοι, η οικογένειές τους αλλά και η κοινωνία.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το 72% των ενηλίκων που αποτελούν το αγοραστικό κοινό των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και εστίασης είναι εμβολιασμένο και συνεπώς εκτός αυτού του πλαισίου των μέτρων.

Γεωργιάδης: Δεν θα ξαναδώσει χρήματα η ΕΕ για επιδόματα – Γιατί δεν χρειάζονται test στις εκκλησίες

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης στους καταστηματάρχες, οι οποίοι τονίζουν ότι θα πληγούν από τα νέα μέτρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι δεν θα πάρουν νέα επιδόματα. «Πλέον με το εμβόλιο τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η ΕΕ αποκλείεται να ανοίξει πάλι το πουγκί γιατί θα πουν οι Ευρωπαίοι που έχουν τα λεφτά ¨κύριοι σας δώσαμε το εμβόλιο” Οι βόρειες χώρες έχουν όλες εμβολιαστεί άνω του 80% και δεν θα δώσουν ξανά λεφτά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στον λόγο που δεν χρειάζονται rapid test για είσοδο στις εκκλησίες, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις που ανακοινωθήκαν για τους ανεμβολίαστους είναι ανεφάρμοστες στην θρησκευτική λατρεία, όχι γιατί δεν θέλουμε, αλλά γιατί σεβόμαστε την αξία της θρησκείας.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η θρησκεία και η πίστη με κάποιον πολίτη που θέλει να πάει σε εμπορικό κατάστημα η σε κομμωτήριο. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι δεν γίνεται υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ένα ποσοστό 40% του πληθυσμού που δεν πιστεύει στην επιστήμη.

Πηγή: Ethnos.gr

Exit mobile version