Επικαιρότητα

Καλάβρυτα: Τι απαντούν οι δημιουργοί της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» για τον σάλο που προκλήθηκε

Καλάβρυτα: Τι απαντούν οι δημιουργοί της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» για τον σάλο που προκλήθηκε

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το θέμα με την ταινία «Καλάβρυτα 1943», τόσο στα Καλάβρυτα όσο και γενικότερα.

Συγκεκριμένα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σκηνή που  αναβιώνει τον μύθο, περί «καλού» Αυστριακού ναζί, που πήρε την πρωτοβουλία – παρακούοντας εντολές ανωτέρων του – και άνοιξε τάχα την πόρτα του πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου στα Καλάβρυτα για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα.

Τι απαντούν οι δημιουργοί

Όπως γράφει το pelop.gr άνθρωποι της παραγωγής, ανέφεραν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, όπου φιλοξενούνται μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων, βρέθηκαν 6 χρόνια πριν τα γυρίσματα της ταινίας, επισημαίνοντας ότι η πιο μαύρη σελίδα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα στηρίζεται σε έρευνα και μαρτυρίες επιζώντων για το χρονικό της σφαγής. Μεταξύ αυτών και η συγκλονιστική αφήγηση της Ευσταθίας Τζούδα -Μητσώνια που έζησε τον εφιάλτη από κοντά.

Στο έργο, που θα προβληθεί στις 11 Νοεμβρίου -με την ιδέα ν’ ανήκει στον Ελληνοαμερικανό από το Σικάγο Τομ Σουλελέ- φαίνεται ο ένστολος ναζί, που ενσαρκώνει ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, να σώζει τα γυναικόπαιδα στο σχολείο, σπάζοντας τις αλυσίδες της πόρτας.

Οι υπεύθυνοι της παραγωγής έλεγαν στην «Π» πως αξίζουν αναφοράς δύο σημεία. Οι μαρτυρίες που έλαβαν υπ’ όψιν και υπάρχει διχογνωμία, καθώς κάποιοι επιζώντες έλεγαν πως βγαίνοντας από το φλεγόμενο σχολικό κτίριο είδαν Αυστριακό κι άλλοι Ιταλό στρατιώτη, ενώ στην ταινία -σύμφωνα με πληροφορίες- θα φαίνεται σε αρκετές σκηνές πως οι περισσότερες γυναίκες τα κατάφεραν με δικές τους δυνάμεις να σωθούν και να σώσουν τα παιδιά τους, από τα παράθυρα κι από άλλες πόρτες.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η εικόνα της ντροπής που δεν πρέπει να γίνει viral
POPULAR NOW Μετρό Θεσσαλονίκης: Η εικόνα της ντροπής που δεν πρέπει να γίνει viral

«Κάνουν σχόλια χωρίς να την έχουν δει»

Για το επίμαχο σημείο, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», Νικόλας Δημητρόπουλος, αρκείται να σχολιάσει στην «Π»: «Επειδή δεν έχει βγει η ταινία, δεν ξέρω πώς κάνουν σχόλια χωρίς καν να την έχουν παρακολουθήσει».

Η θεωρία

Σε δήλωσή του ο σεναριογράφος επισημαίνει πως «υπάρχει η θεωρία που πολλούς τους ενοχλεί, ότι ένας Αυστριακός άνοιξε την πόρτα του σχολείου για να βγουν οι γυναίκες και τα παιδιά» και ο Δημήτρης Κατσαντώνης, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, διάβασε 14 μαρτυρίες που αναφέρονται σε ένστολο Αυστριακό.

Πηγή: Pelop.gr

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο