ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Κορωνοϊός – Στο τραπέζι σκληρά νέα μέτρα: To plan b για τους ανεμβολίαστους

Το εντεινόμενο pressing στο σύστημα υγείας και η διατήρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα «φουντώνουν» τα σενάρια για αυστηρότερα νέα μέτρα, εστιασμένα στους ανεμβολίαστους.

Κορωνοϊός – Στο τραπέζι σκληρά νέα μέτρα: To plan b για τους ανεμβολίαστους | panathinaikos24.gr

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

«Φύγε ρε πατσαβ…»: Μετά τις μπουνιές με τον Light o SNIK βρίζει on camera τη σύντροφό του (Vid)
«Φύγε ρε πατσαβ…»: Μετά τις μπουνιές με τον Light o SNIK βρίζει on camera τη σύντροφό του (Vid) 4.866 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τι θα γίνει εάν ξεπεραστούν τα 10.000 κρούσματα

Η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα στην εφαρμογή των μέτρων που μπήκαν σε εφαρμογή το Σάββατο αλλά και στην περαιτέρω θωράκιση του συστήματος υγείας. Ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις σε περίπτωση που τα κρούσματα ξεπεράσουν το ψυχολογικό όριο των 10.000

Το μοντέλο της Αυστρίας όπου οι ανεμβολιαστοι βλέπουν να κλείνουν οι «πόρτες»   σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλους χώρους, καθώς και οι αυξανόμενοι περιορισμένοι στη  Γερμανία επαναφέρουν τη συζήτηση για ένα…lockdown ανεμβολίαστων. Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όσους πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο.

Επομένως οι όποιες αποφάσεις θα είναι εστιασμένες σε πολίτες που δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία», καθώς έχουν και σημαντικό υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Το βασικό σενάριο προβλέπει οι αποφάσεις αυτές να έχουν τοπικό χαρακτήρα, δηλαδή να εφαρμοστούν σε περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο.

Ένα θέμα που είναι στο τραπέζι είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι. Με το σημερινό πλαίσιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο μοριακά ή rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα (δηλαδή τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα).

Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εβδομαδιαίων τεστ το προσεχές διάστημα. Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να περιοριστεί η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε χώρους όπως η εστίαση και η διασκέδαση.

Μάλιστα χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε σε ερώτημα για το εάν θα μπορούσαν οι ανεμβολίαστοι για παράδειγμα να μην έχουν πρόσβαση στην εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά. «Όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Πάντως για σούπερ μάρκετ, φούρνους και φαρμακεία δεν θα μπουν περιορισμοί στην είσοδο των ανεμβολίαστων. Ανοιχτό ωστόσο είναι το ενδεχόμενο στις περιοχές που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα να υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση του αριθμού των πελατών που μπορούν να εισέρχονται ταυτόχρονα σε ένα κατάστημα (ανάλογα με τα τετραγωνικά).

Η δύσκολη εξίσωση της υποχρεωτικότητας

Το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έχει πυροδοτήσει έντονο προβληματισμό, καθώς πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστούν στοχευμένες κινήσεις (σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όπου οι υπάλληλοι εξυπηρετούν τους πολίτες). Μάλιστα ο υπουργός  Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε  πως το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι.

Πάντως στην κυβέρνηση η επικρατούσα άποψη είναι πως δεν γίνεται να ανακοινωθεί υποχρεωτικότητα σε στρατό και σώματα ασφαλείας γιατί θα υπάρξει θέμα με τις κενές θέσεις  που  θα προκύψουν. Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε «για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε π.χ. υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;»

«Στοίχημα» η ενίσχυση του συστήματος υγείας

Η μητέρα των μαχών δίνεται πάντως για την ενίσχυση του συστήματος  υγείας, που δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς υπάρχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και επομένως μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Χθες το βράδυ  έγινε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας Θάνου  Πλεύρη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η συνεργασία αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid  και λοιπά περιστατικά.

Πηγή: Ethnos.gr

Κάνε subscribe στo Newsletter του PANATHINAIKOS24

loading...

HIGHLIGHTS

close