ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι για τους ανεμβολίαστους – «Ξορκίζει» το lockdown η κυβέρνηση

Για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στον κορωνοϊό μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιβολής lockdown.

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι για τους ανεμβολίαστους - «Ξορκίζει» το lockdown η κυβέρνηση

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο lockdown, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και αυτός με τη σειρά του για νέους περιορισμούς σε ανεμβολίαστους.

Γεωργιάδης: «Αν δεν σταματήσεις την πανδημία, όσες ΜΕΘ και να φτιάξεις δεν φτάνουν»

«Τα μέτρα λαμβάνονται γιατί πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό στην εξάπλωση της πανδημίας και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια Ευρώπη και να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως τα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν έχουν ως σκοπό τόσο την δική τους προστασία όσο και των υπολοίπων: «Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν και θέλουμε να τους προστατέψουμε όχι να τους τιμωρήσουμε. Επειδή κινδυνεύει η υγεία τους συνακόλουθα κινδυνεύει και το ΕΣΥ με περισσότερες νοσηλείες».

Πρώτη δημοσκόπηση: Διέλυσε τα κοντέρ ο Αυτιάς…
Πρώτη δημοσκόπηση: Διέλυσε τα κοντέρ ο Αυτιάς… 10.932 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο ίδιος απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο lockdown, ωστόσο άφησε ανοιχτό παράθυρο για επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους, «στο βαθμό που μπορεί αυτοί να επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας» όπως είπε.

Όσον αφορά στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως από την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ΜΕΘ και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «όσο και να θέλουμε, ακόμα και 1 δις ευρώ να είχαμε, δεν μπορούμε να φτιάξουμε άλλες  γιατί δεν έχουμε το προσωπικό να τις στελεχώσει». «Η Γερμανία με τις περισσότερες ΜΕΘ ανά 100 άτομα στον πλανήτη στέλνει ασθενείς σε γειτονικές χώρες του εξωτερικού γιατί δεν φτάνουν οι δικές της λόγω πίεσης στο σύστημα υγείας της. Άρα όσες ΜΕΘ και να φτιάξεις, αν δεν σταματήσεις την πανδημία, δεν φτάνουν», δήλωσε ίδιος.

Θεμιστοκλέους: Δεν θα πάμε σε lockdown

«Δεν μυρίζει lockdown, το ξεκαθάρισε και ο υπουργός Υγείας ότι δε θα πάμε σε lockdown. Ο καλύτερος τρόπος για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας απέναντι στην πανδημία είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε μια πίεση στο σύστημα υγείας που μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο MEGA.

«Οι δείκτες που μας ανησυχούν περισσότερο είναι οι νοσηλείες και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Παρακολουθούμε την κατάσταση, ενισχύεται το ΕΣΥ, ενισχύεται και από τον ιδιωτικό τομέα με την επίταξη υπηρεσιών. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση αλλά είναι διαχειρίσιμη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «Μας απασχολεί και ο δείκτης των θανάτων, φυσικά. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι ο εμβολιασμός και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Φυσικά οι θάνατοι μας στεναχωρούν».

«Διορθωτικές κινήσεις ή μέτρα μέχρι τις γιορτές, χωρίς να συζητάμε για lockdown, μπορεί να υπάρξουν. Αλλά δε θα υπάρξουν γενικευμένα μέτρα lockdown. Η πανδημία είναι εδώ και δε θα φύγει με μαγικό τρόπο. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και όπου εξωτερικά υπάρχει συνωστισμός», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η απόφαση για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους, έπειτα από το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την εξειδίκευση που έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν τα κρούσματα κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. Στην απόφαση και σε ό,τι αφορά στο ωράριο λειτουργίας του λιανεμπορίου αναφέρεται ότι «Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης, για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή έναρξη λειτουργίας στις 10:00 και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00».

Στις επιχειρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας ότι από Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 ισχύουν τα εξής:

  • Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας.
  • Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.
  • Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.
  • Στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.
  • Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.

Τι αλλάζει στο ωράριο των καταστημάτων

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 22/11/2021, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα super markets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.

Νέα μέτρα: Πώς θα διενεργούνται οι έλεγχοι

Ο έλεγχος πρόσβασης των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί συνεπάγεται την ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν το επιδεικνυόμενο από τον πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου πρωτότυπου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”.

Η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.