ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Εμβόλιο: Η τρίτη δόση, «διαβατήριο» ταξιδιών στην Ε.Ε.

Επιταχύνει η Κομισιόν την κατάθεση προτάσεων για ανανέωση της σύστασης για τις μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν.

Εμβόλιο: Η τρίτη δόση, «διαβατήριο» ταξιδιών στην Ε.Ε. | panathinaikos24.gr

Επιταχύνει η Κομισιόν την κατάθεση προτάσεων για ανανέωση της σύστασης για τις μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπό την πίεση της έξαρσης της πανδημίας ανά την Ε.Ε. και των μέτρων που έχουν λάβει μονομερώς ορισμένα κράτη-μέλη (Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα) για την επιβολή χρονικών ορίων στην εγκυρότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, η Επιτροπή θα παρουσιάσει αύριο τις σχετικές προτάσεις.

Κλείδωσε: Πότε ανακοινώνεται το lockdown μετά τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία
Κλείδωσε: Πότε ανακοινώνεται το lockdown μετά τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία 1.141.183 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Αναμένεται ότι σε αυτές θα περιλαμβάνεται και η εισήγησή της για ένα κοινό χρονικό όριο, πέραν του οποίου για να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος κάποιος θα πρέπει να έχει λάβει και την ενισχυτική δόση. Η παρουσίαση θα γίνει αύριο, ώστε να συντονιστεί με τη νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τη διαχείριση της πανδημίας.

Η νέα έκθεση (risk assessment) θα περιλαμβάνει την επιστημονική θέση του ECDC σχετικά με την υποχώρηση της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να επεκταθεί σε όλους τους εμβολιασμένους, πέρα από τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους.

Σήμερα θα γίνει μια πρώτη ενημέρωση επί των προτάσεων της Κομισιόν στους πρέσβεις των κρατών-μελών σε συνεδρίαση της Coreper. Η σπουδή της Κομισιόν εξηγείται από την ανησυχία ότι οι μονομερείς πολιτικές των κρατών-μελών θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε., καθώς θα διαφέρει από χώρα σε χώρα ο ορισμός του πλήρως εμβολιασμένου και τα προνόμια που συνοδεύονται από αυτόν.

Η ισχύουσα σύσταση, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, προβλέπει τη μη επιβολή περαιτέρω περιορισμών ή απαιτήσεων για μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν σε άτομα πλήρως εμβολιασμένα (δύο δόσεις των Pfizer-BioNTech, AstraZeneca ή Moderna, μία δόση του Johnson & Johnson).

Το ζήτημα συζητήθηκε και χθες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Πηγή: Kathimerini.gr

➡️ Γράψε το σχόλιο σου

Κάνε subscribe στo Newsletter του PANATHINAIKOS24

HIGHLIGHTS

READ MORE

close