ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Νέα μέτρα: Συναγερμός για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας – Τα επόμενα βήματα

Η κυβέρνηση εστιάζει στην αύξηση των εμβολιασμών και σε αυτή τη φάση επιμένει πως δεν θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα την περίοδο των εορτών.

Νέα μέτρα: Συναγερμός για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας - Τα επόμενα βήματα

Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για μέτρα με την έλευση της νέας χρονιάς μετά το σοκ που προκάλεσε η είδηση πως μόνο μέσα σε μία ημέρα 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση εστιάζει στην αύξηση των εμβολιασμών και σε αυτή τη φάση επιμένει πως δεν θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα την περίοδο των εορτών.

Ωστόσο, δεδομένο είναι πως έχει σημάνει συναγερμός, καθώς οι σκληροί δείκτες της πανδημίας επιδεινώνονται. Παρά την οριακή βελτίωση το τελευταίο διάστημα στο επιδημιολογικό φορτίο, ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν υποχωρεί κάτω από τους 700. Την ίδια στιγμή μέσα σε τρεις μόλις ημέρες έχασαν τη ζωή τους 318 άτομα λόγω του COVID.

Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα;
Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα; 60.909 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί ένα κρίσιμο crash test για την πορεία της πανδημίας, καθώς το χαλαρό εορταστικό κλίμα εγκυμονεί κινδύνους για την άνοδο των κρουσμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση το 2022 θα κάνει «ποδαρικό» με νέα μέτρα.

Δεδομένο είναι πως δεν υπάρχει συζήτηση για επαναφορά του lockdown, ωστόσο μια σειρά μέτρων παραμένουν στην κυβερνητική «φαρέτρα» σε περίπτωση που ενταθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Η αυστηροποίηση του πλαισίου για τους εμβολιασμένους δεν είναι στα βασικά σενάρια και μόνο μικρές παρεμβάσεις – όπως η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – μπορεί να αποφασιστούν.

Ωστόσο τα «προνόμια» των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών έχουν ημερομηνία λήξης. Όσοι μέσα σε επτά μήνες από τη δεύτερη δόση δεν κάνουν την αναμνηστική δόση δεν διατηρούν σε ισχύ το πιστοποιητικό και ουσιαστικά υπάγονται στις ίδιες ρυθμίσεις με τους ανεμβολίαστους.

Τα σενάρια για τους ανεμβολίαστους

Στο τραπέζι παραμένει η αυστηροποίηση του πλαισίου για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Ήδη έχει ανακοινωθεί πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Μάλιστα σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, ανάλογα μέτρα θα εφαρμοστούν και στους πενηντάρηδες.

Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα απαιτούμενα τεστ (μοριακά ή rapid) για την προσέλευση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων στη δουλειά τους (δηλαδή να πάνε από δύο σε τρία την εβδομάδα). Επίσης εξετάζονται εναλλακτικά μέτρα για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» όπως να απαιτείται τεστ 24 ωρών (αντί για 48 ωρών) για την είσοδο στα καταστήματα ή να απαγορευθεί η είσοδος και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης (ήδη απαγορεύεται η είσοδος στους κλειστούς χώρους).

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών

Πρώτη ημέρα σήμερα για τους εμβολιασμούς των παιδιών από 5 έως 11 ετών και έχουν ήδη φτάσει οι πρώτες 60.000 δόσεις εμβολίων. Παράλληλα θα γίνει παραλαβή και νέων εμβολίων για τα παιδιά στις αρχές Ιανουαρίου, δεδομένου ότι το εμβόλιο αυτό είναι διαφορετικό (είναι στο 1/3 της δόσης των ενηλίκων).

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι υψηλοί ρυθμοί εμβολιασμού, κυρίως όσον αφορά στην αναμνηστική δόση. Μόνο μέσα στην χθεσινή ημέρα έγιναν 110.691 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 86.411 αφορούσαν στην τρίτη δόση. Να σημειωθεί πως συνολικά 7.275.930 πολίτες έχουν ήδη κάνει την πρώτο δόση του εμβολίου.

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...