ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Τα μεγάλα “πρέπει” για τον Παναθηναϊκό του 2022

Ο Διονύσης Δεσύλλας αναφέρεται σε όλα όσα πρέπει να συμβούν στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό τη νέα χρονιά.

Τα μεγάλα

*Καλή χρονιά με υγεία και πολλά χαμόγελα σε όλο τον κόσμο. Αυτές τις δύσκολες και περίεργες μέρες που ζούμε, ας κοιτάξουμε με αισιοδοξία το “αύριο” και ας υποδεχθούμε με θετική ενέργεια το νέο έτος. Να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί για εμάς και τους συνανθρώπους μας, να έχουμε την υγεία μας, να μην το βάζουμε κάτω, να ξεπερνάμε τα εμπόδια και να θέτουμε συνεχώς στόχους. Και όπως λέει και το τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά “Κι όποιος είπε και του χρόνου, θα εννοεί πως δεν τελειώσαμε φέτος”. Στίχος που ταιριάζει απόλυτα στα όσα βιώνουμε, αλλά και- για να το συνδέσουμε- στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό.

*Η χρονιά που έφυγε δεν ήταν καλή για την ομάδα. Την περασμένη σεζόν το τριφύλλι απέτυχε, τερματίζοντας σε θέση εκτός Ευρώπης και παίζοντας ένα ποδόσφαιρο το οποίο έφερε, δυστυχώς, την ομάδα πολλά βήματα πίσω. Ξεγελαστήκαμε πολλοί με τα αποτελέσματα και το σερί το πρώτο διάστημα της περιόδου Μπόλονι. Η συνέχεια ήταν και η αναμενόμενη. Το ίδιο το ποδόσφαιρο τιμώρησε, κατά κάποιον τρόπο, τον Παναθηναϊκό που ολοκλήρωσε άλλη μια αποτυχημένη σεζόν.

*Το δεύτερο μισό της χρονιάς και η νέα αγωνιστική περίοδος είναι τελείως διαφορετική. Με νέο τεχνικό, με ενισχυμένο ρόστερ (το οποίο χρειάζεται κι άλλη ποιότητα), με τελείως διαφορετική ποδοσφαιρική λογική και μοντέλο βασισμένο πάνω στον προπονητή. Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δυσκολεύτηκε, αρχικά, μη έχοντας σταθερότητα στην απόδοσή του και φυσικά στα αποτελέσματα και κατάφερε τον τελευταίο μήνα του 2021 να δείξει βελτίωση, να πάρει αποτελέσματα, να αναρριχηθεί στη βαθμολογία και να συνεχίσει στο Κύπελλο.

Τον… ξεμυάλισε η Μακάμπι, τον ξελάσπωσε ο Μήτογλου και τον απογείωσε ο κόσμος του
Τον… ξεμυάλισε η Μακάμπι, τον ξελάσπωσε ο Μήτογλου και τον απογείωσε ο κόσμος του 2.677 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

*Το κυριότερο, πέρα φυσικά από τη βαθμολογική άνοδο, είναι η συνεχόμενη πρόοδος, την οποία έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα κείμενα. Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δείχνει να βαδίζει στον σωστό δρόμο. Βελτιώνεται συνεχώς, βασισμένος πάνω στα “θέλω” του προπονητή του, αρχίζει να αποκτά αυτοπεποίθηση και να βγάζει χαρακτήρα, στοιχεία απαραίτητα για μια μεγάλη ομάδα, η οποία ψάχνει τη χαμένη της ταυτότητα και αναζητά εδώ και πολύ καιρό την επιστροφή της.

*Αρκούν τα παραπάνω για να δούμε ξανά έναν μεγάλο και σπουδαίο Παναθηναϊκό το 2022; Η απάντηση είναι, φυσικά, “όχι”. Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται ακόμα κι άλλα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, υπομονή και επιμονή στον στόχο, αλλά και στήριξη στον προπονητή. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πρέπει να ανανεώσει το συμβόλαιό του και να δουλέψει κι άλλο πάνω στη λογική της “μεγάλης επιστροφής”. Με τον Σέρβο τεχνικό υπάρχει προοπτική κι αυτό είναι κοινώς αποδεκτό. Η ομάδα βρήκε έναν πολύ σοβαρό και καλό τεχνικό, ο οποίος έχει τον τρόπο και τη γνώση να κάνει, τουλάχιστον, στο αγωνιστικό κομμάτι τον Παναθηναϊκό ισχυρό και πολύ περισσότερο ανταγωνιστικό.

*Πέρα από το “δέσιμο” του προπονητή, απαιτείται, φυσικά, η εξτρά ενίσχυση με ποιότητα στο ρόστερ. Ένα βήμα το καλοκαίρι έγινε. Όμως, όπως λέει και ο λαός “με μια τσεκουριά δεν κόβεται το ξύλο”. Χρειάζεσαι πολλές για να πετύχεις τον στόχο σου. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να αποκτήσει 3-4 ποδοσφαιριστές ακόμη καλύτερους από τους υπάρχοντες σε θέσεις κομβικές για να ανεβάσει κι άλλο το επίπεδό του. Αδυναμίες υπάρχουν, όπως και κενά. Αυτά θα διορθωθούν με τις κατάλληλες μεταγραφές. Από τη νέα σεζόν, είναι απαραίτητοι ένας ακόμα σέντερ φορ, εξτρέμ αν υπάρξει αποχώρηση, χαφ, αριστερός μπακ και στόπερ.

*Έχουμε τονίσει κι άλλες φορές ότι αν θέλει ένα κλαμπ να αλλάξει επίπεδο και να αρχίσει να κάνει ξανά πρωταθλητισμό, οφείλει να το πραγματοποιεί σε κάθε τομέα. Οχι μόνο στον αγωνιστικό, αλλά και στον στελεχιακό. Και εδώ, λοιπόν, απαιτούνται εξτρά προσθήκες για τον Παναθηναϊκό. Κάποιες πρώτες κινήσεις έγιναν από την περασμένη σεζόν και από το καλοκαίρι. Χρειάζονται, όμως, κι άλλα. Το τμήμα σκάουτινγκ χρειάζεται περισσότερα (και χρόνο για να αποδώσει καρπούς), η ύπαρξη ενός ακόμη ανθρώπου στα αποδυτήρια με την ιδιότητα του γενικού αρχηγού είναι απ’ ότι φαίνεται σημαντική. Ολα αυτά τα έχει εξετάσει η διοίκηση και μένει να δούμε αν θα έχουμε περαιτέρω ενίσχυση στο δυναμικό του κλαμπ μέσα στο νέο έτος.

*Σε επίπεδο άμεσων στόχων, η έξοδος στην Ευρώπη αποτελεί υποχρέωση. Υποχρέωση, επίσης, είναι για τον Παναθηναϊκό, μετά και την κλήρωση στο Κύπελλο, να φτάσει στον τελικό και να διεκδικήσει τον τίτλο, που αν έρθει θα είναι ο πρώτος μετά το 2014. Ο μήνας που μπήκαμε θα είναι καθοριστικός και θα κρίνει πολλά για όλα τα παραπάνω.

* Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει τον τρόπο να μεταδίδει τη σωστή νοοτροπία στους ποδοσφαιριστές του και να τους βελτιώνει συνεχώς, βλέποντας όλοι βήμα – βήμα και παιχνίδι με παιχνίδι την κατάσταση. Ο πρώτος στόχος είναι η ομάδα να αρχίσει από εκεί που τελείωσε τη χρονιά στο πρωτάθλημα. Με νίκες, δηλαδή. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μετά. Σε ό, τι αφορά τη μεγάλη εικόνα, η ομάδα (πέρα από το να πετύχει τα όσα αναφέραμε παραπάνω) πρέπει να βάλει μέχρι το τέλος της σεζόν τις βάσεις ώστε από τη νέα αγωνιστική περίοδο να μπει ξανά στη διαδικασία πρωταθλητισμού. Το λέμε και θα το επαναλαμβάνουμε συνεχώς και σε κάθε τόνο, διότι αυτή είναι η πραγματικότητα και η… αναγκαία υποχρέωση γι αύτον Παναθηναϊκό.

Υ.Γ: Το γηπεδικό είναι κάτι διαφορετικό από τα παραπάνω, μα και το πιο σημαντικό. Όπως φαίνεται, πάμε σε εξελίξεις τον μήνα που διανύουμε. Δε χρειάζονται πολλά λόγια εδώ που έχουμε φτάσει. Περιμένουμε στις 10 του Γενάρη τη Συνέντευξη Τύπου του Α.Ο για να δοθούν όλες οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από την κυβέρνηση, θα υπάρξει συμφωνία στο περίφημο 15% για τον Ερασιτέχνη. Όλα θα πρέπει να αποτυπωθούν γραπτώς και να μην υπάρξει η παραμικρή “σκιά” ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου. Μέχρι τότε, καλό θα είναι να επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία και ας αφήσουν, όλοι όσοι ποντάρουν σε εμφυλίους και άλλα τέτοια φαιδρά, τα διαδικτυακά τσιτάτα και τις “συμβουλές”. Ο κόσμος είναι αυτός που θα μελετήσει τις συμβάσεις και θα πάρει την απόφασή του με βάση το συμφέρον του Παναθηναϊκού και μόνο.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.