ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για το άνοιγμα σχολείων – Έρχονται αλλαγές στο πρωτόκολλο λόγω μετάλλαξης

Καθοριστικής σημασίας είναι η εβδομάδα που έρχεται για το άνοιγμα των σχολείων στη χώρα μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για το άνοιγμα σχολείων – Έρχονται αλλαγές στο πρωτόκολλο λόγω μετάλλαξης

Καθοριστικής σημασίας είναι η εβδομάδα που έρχεται για το άνοιγμα των σχολείων στη χώρα μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς στη συνεδρίαση των ειδικών που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.

Στο μεταξύ από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν φροντιστήρια και παιδικοί σταθμοί, παρά τα αυξημένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που καλπάζει.

Το πρωτόκολλο για τα σχολεία

Διευκρινίσεις όμως αναμένεται να δοθούν και για τον τρόπο που θα ανοίξουν, καθώς προϋπόθεση θα είναι το αυξημένο testing προκειμένου να είναι όλοι σίγουροι πως δεν νοσούν μαθητές και καθηγητές. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, επιθυμία της επιτροπής είναι να υπάρξει αλλαγή σε αυτό, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για self test, αν αυτό είναι εφικτό.

Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα;
Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα; 64.538 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Όλες οι απόψεις συγκλίνουν στον να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με την επιτροπή να χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν και να υπάρχει διασπορά και στα παιδιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

  • Σε  περίπτωση εύρεσης κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test.
  • Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης
  • Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7
  • Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10

Πλεύρης: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου

Τη βούληση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου εξέφρασε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μέσω του ΣΚΑΪ μιλώντας όμως για πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ανοίγουν τη Δευτέρα φροντιστήρια και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Κανονικά θα λειτουργήσουν στο μεταξύ από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου οι βρεφικοί,  παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, τα ανωτέρω ισχύουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/2021 (ΦΕΚ Β’ 6290/29-12-2021) ΚΥΑ για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώνει ότι οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, λειτουργούν κανονικά, αύριο Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022.

Τα ανωτέρω ισχύουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/2021 (ΦΕΚ Β’ 6290/29-12-2021) ΚΥΑ ”Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00”.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη με σκοπό την διασφάλιση της υγείας, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μετά τις οδηγίες των ειδικών».

Περισσότερο ευάλωτα στην Όμικρον τα παιδιά

Οι συζητήσεις για τα σχολεία γίνονται την ώρα που όλο και περισσότερα παιδιά είναι θετικά στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. Το γεγονός άλλωστε επιβεβαιώνει στο OPEN TV και το στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας της Νοτίου Αφρικής, κ. Σταύρος Νικολάου που τονίζει πως τα κρούσματα στα παιδιά έχουν ανέβει κατά περίπου 20% σε σύγκριση με το τρίτο κύμα, της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο κύριος Σταύρος Νικολάου, ο οποίος είναι επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας Aspen στη χώρα σημειώνει ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» δείχνει να σαρώνει στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες και κυρίως 18 έως 30 ετών.

Ο ίδιος μάλιστα υπογραμμίζει ότι οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων είναι πολύ σημαντικές για να αντιμετωπιστεί τόσο η Όμικρον, όσο και οι μεταλλάξεις που θα ακολουθήσουν.

Σημειώνεται ότι στη Νότια Αφρική, δηλαδή τη χώρα στην οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη Όμικρον, η κορύφωση του τελευταίο κύματος φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν.

Ωστόσο, ο κ. Νικολάου επισημαίνει ότι δεν είναι καθόλου βέβαια πως κάτι τέτοιο θα συμβεί και στην Ευρώπη, καθώς στη Γηραιά Ήπειρο -και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα, σε αντίθεση με τη Νότια Αφρική που αντιμετώπισε την Όμικρον μέσα στο καλοκαίρι. Ο ίδιος προβλέπει ότι η κυριαρχία της Όμικρον θα κρατήσει περισσότερο στην Ευρώπη και η κορύφωση του κύματος έρθει στα τέλη Ιανουαρίου.

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...