ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Ο κυριαρχικός Παναθηναϊκός του Ιβάν, η προσήλωση στον στόχο και οι πινελιές ποιότητας

Ο Διονύσης Δεσύλλας αναλύει όλα όσα είδαμε στο χθεσινό ντέρμπι αιωνίων, στέκεται με αριθμούς στην πράσινη υπεροχή, στη δουλειά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και σε όλα όσα χρειάζονται για να πάει στο επόμενο επίπεδο το τριφύλλι.

Ο κυριαρχικός Παναθηναϊκός του Ιβάν, η προσήλωση στον στόχο και οι πινελιές ποιότητας

*Ρίχνοντας μια ματιά στη στατιστική απεικόνιση του ντέρμπι και το match report από το κορυφαίο wyscout, εύκολα διαπιστώνουμε ότι ο Παναθηναϊκός υπερείχε σε όλους μα όλους τους τομείς έναντι του αντιπάλου. Μόνο σε έναν οι δυο ομάδες είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Στο γκολ.

*0,46 τα xgoals για το τριφύλλι, τη στιγμή που Ολυμπιακός είχε σχεδόν μηδενικό ποσοστό 0,01, αφού μέτρησε μόλις μια τελική στο ντέρμπι και τίποτα περισσότερο. Στο 55 – 45 η κατοχή υπέρω των πράσινων, με το ποσοστό, μάλιστα, να εκτοξεύεται στο δεύτερο ημίχρονο όταν πήγε στο 62-38! Ο Παναθηναϊκός είχε εξαιρετικό ποσοστό ακρίβειας στις πάσες του, φτάνοντας 91% έναντι 83% των ερυθρόλευκων, οι οποίοι είχαν περισσότερες μακρινές μεταβιβάσεις, λόγω της οπισθοχώρησής τους και της μαζικής άμυνας που έπαιξαν.

*Στις μονομαχίες υπήρχε ξεκάθαρη υπεροχή για τον Παναθηναϊκό. Το τριφύλλι κέρδισε το 51%, ενώ ο Ολυμπιακός το 43% απ’ όσες έδωσε. Σε όλη τη στατιστική απεικόνιση του ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός έχει καλύτερους αριθμούς από τον αντίπαλό του. Δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας στον οποίο υπερέχουν οι Πειραιώτες. Παρ’ όλα αυτά, το ντέρμπι ήρθε ισόπαλο 0-0 και για το αποτέλεσμα αυτό μόνο ικανοποιημένο δεν μπορεί να είναι το τριφύλλι. Αλλά ας τα βάλουμε όλα σε μια τάξη…

Θεαματικός, πολυδιάστατος και με αναγεννημένους Ιωάννη και Χουάντσο ο Παναθηναϊκός
Θεαματικός, πολυδιάστατος και με αναγεννημένους Ιωάννη και Χουάντσο ο Παναθηναϊκός 846 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

*Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός, παρά την ξεκάθαρη υπεροχή του, δεν πήρε τη νίκη κόντρα στον αιώνιο, οφείλεται σε δυο λόγους. Ο πρώτος- και κυριότερος κατά την άποψή μου- έχει να κάνει με την επιλογή του Ολυμπιακού να φτιάjει… γραμμή μαζινό και να αμυνθεί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο Πέδρο Μαρτίνς επέλεξε τριάδα στην άμυνα και έκλεισε την ομάδα του στο δικό της μισό γήπεδο. Οι πράσινοι κυκλοφόρησαν, πρέσαραν ψηλά (εκπληκτικός ο τρόπος που το κάνουν πλέον), πίεσαν, αλλά δεν ήταν εύκολο να δημιουργήσουν ρήγματα. Όταν μια ομάδα με ποιότητα αποφασίσει να αμυνθεί σε όλο το ματς και να σε περιμένει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τη διασπάσεις. Πρέπει στις 2-3 ευκαιρίες που θα σου παρουσιαστούν να σκοράρεις και να βάλεις νέες συνθήκες στο παιχνίδι.

*Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα… κλικ ποιότητας που χρειάζεται η ομάδα για να αλλάξει επίπεδο. Κυρίως στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Ο Μακέντα, για παράδειγμα, βρίσκεται σε κακή κατάσταση και ο Παναθηναϊκός φωνάζει ότι θέλει έναν επιθετικό κλάσης που θα δώσει το κάτι παραπάνω στο τριφύλλι μαζί με τους υπόλοιπους. Που θα έρθει, όχι απλώς για να πλαισιώσει τη γραμμή κρούσης, αλλά για να αποτελέσει το νούμερο ένα μαζί με τον Καρλίτος. Με ποιότητα, με προσωπικότητα, με χάρισμα στο γκολ και όχι μόνο. Έναν… Μπεργκ θέλει το τριφύλλι. Εναν παίκτη που θα αποτελεί το σημείο αναφοράς στην επίθεση και θα κάνει ακόμη καλύτερη την ομάδα στο συγκεκριμένο κομμάτι.

*Δεν είναι, φυσικά, μόνο θέμα επιθετικού. Η εξτρά ποιότητα αφορά και άλλες θέσεις, όπως αυτή του χαφ, ενός ακόμα εξτρέμ, αριστερού μπακ κλπ. Ολα αυτά θα πρέπει να γίνουν σίγουρα το καλοκαίρι για να πάει το τριφύλλι στο επόμενο level. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Η δουλειά φαίνεται. Οι πράσινοι έχουν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, έχουν αποκτήσει ταυτότητα στο παιχνίδι τους και αυτό βγαίνει στο γήπεδο. Με κυριαρχικό στιλ, με ταχύτητα στην ανάπτυξη και τις μεταβιβάσεις, με εξαιρετικό πρέσινγκ και κυκλοφορία. Ολα όσα γίνονται καθημερινά από τον προπονητή, τους συνεργάτες του και τους ποδοσφαιριστές, μας τα… παρουσιάζουν στο χορτάρι και να είστε σίγουροι ότι η ομάδα θα γίνει ακόμη καλύτερη. Ο χρόνος είναι υπέρ της. Αρκεί, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ταυτόχρονα με τον καθημερινό ιδρώτα στις προπονήσεις και την τακτική εκπαίδευση, να γίνει και η σωστή μεταγραφική κίνηση για την επιπλέον ποιότητα. Σκεφτείτε αυτή την ομάδα, με αυτόν τον προπονητή και με 3-4 ακόμη καλύτερους ποδοσφαιριστές…

*Υπάρχει συνέχεια και δρόμος μακρύς. Άπαντες πρέπει να είναι προσηλωμένοι στον στόχο τους που για φέτος είναι η έξοδος στην Ευρώπη, η κατάκτηση του Κυπέλλου και οι βάσεις για τη δημιουργία ομάδας που θα επιστρέψει από του χρόνου στις διεκδικήσεις. Πλέον, ακολουθεί το ματς Κυπέλλου με την Αναγέννηση Καρδίτσας την Τετάρτη. Εκεί στρέφεται η προσοχή όλων, με μοναδικό ζητούμενο τη νίκη με τέτοιο σκορ που θα δώσει αέρα πρόκρισης για το τριφύλλι στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...