ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Το μεγάλο κέρδος όταν κερδίζεις ενώ δεν είσαι καλά

Ο Κώστας Μανωλιουδάκης αναλύει τα οφέλη της νίκης του Παναθηναϊκού στη Νεάπολη και στέκεται στο δίδυμο Σένκεφελντ-Βέλεθ που δένει όλο και περισσότερο, θωρακίζοντας την καρδιά των μετόπισθεν.

Το μεγάλο κέρδος όταν κερδίζεις ενώ δεν είσαι καλά

Το δήλωσε ορθά κοφτά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετά το τέλος του αγώνα με τον Ιωνικό. «Δεν είμαι ικανοποιημένος από την εμφάνιση, αλλά είμαι ικανοποιημένος από τη νίκη». Δεν χρειάζεται συνεπώς να προσθέσουμε εμείς ότι το τριφύλλι δεν έπιασε τα αγωνιστικά στάνταρ απόδοσης που μας είχε συνηθίσει στα προηγούμενα παιχνίδια του.

Ο Παναθηναϊκός δεν έθελξε με την απόδοσή του, αλλά είχε κυνισμό, σοβαρότητα και μετά το γκολ που σημείωσε ο Αϊτόρ δεν κινδύνεψε παρά μόνο στο σουτ του Άοσμαν που κόντραρε στον Χουάνκαρ και βρήκε στο κάθετο δοκάρι του Μπρινιόλι πριν περάσει κόρνερ, τρία λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.

Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Σένκεφελντ – Βέλεθ ήταν απροσπέλαστο, η μεσαία γραμμή κράτησε την μπάλα και ο στόχος επετεύχθη, παρότι στο τελευταίο τέταρτο οι αλλαγές δεν βοήθησαν και δεν κρατήθηκε η μπάλα όσο θα απαιτούσε η περίσταση.

Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν όλο τον χρόνο!
Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν όλο τον χρόνο! 1.421 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σε εκείνο το χρονικό σημείο η άμυνα δεν απειλήθηκε, το δίδυμο των στόπερ σε κάθε ματς έχει και καλύτερη «χημεία» και ως φυσικό επακόλουθο δεν πέρασε κουνούπι και η νίκη ήρθε.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλύτερος στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και σίγουρα δεν ήταν χειρότερος στον Βόλο, ούτε στη Θεσσαλονίκη απέναντι στον Άρη. Σ’ όλα τα παραπάνω ματς έφυγε με άδεια χέρια. Τούτη τη φορά νίκησε χωρίς να είναι καλός παρότι είχε τον έλεγχο, δείγμα που εάν το εξετάσει κανείς από τη θετική του σκοπιά καταδεικνύει «μεγάλωμα» του χαρακτήρα της ομάδας.

Διότι είναι πολύ σημαντικό να κερδίζεις και όταν δεν είσαι καλός. Ρόλο στην αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού είναι πολύ πιθανό να έπαιξε η έλλειψη φρεσκάδας, μια και αρκετοί παίκτες της ενδεκάδας είχαν αγωνιστεί πριν από λίγες ημέρες κόντρα στην Αναγέννηση Καρδίτσας στη Λεωφόρο, αλλά τον κυριότερο ρόλο έπαιξε ο αντίπαλος.

Όχι φυσικά η ποιότητά του αλλά η ένταση που έβγαλε στα τρεξίματά του και η πίεση που άσκησε ως απόρροια της έντονης ανάγκης για βαθμούς από τη στιγμή που προερχόταν από μεγάλο σερί ηττών και έπαιζε στην έδρα του. Μία έδρα παραδοσιακά δύσκολη, από την οποία έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι ο ΠΑΟΚ και ο Άρης. Εξ ου και τα πολλά σκληρά και αντικανονικά μαρκαρίσματα που δεν τιμωρήθηκαν όπως ορίζει ο κανονισμός από τον διαιτητή Διαμαντόπουλο.

Ρόλο έπαιξε επίσης η τακτική προσέγγιση της ομάδας της Νεάπολης, που επέλεξε να θωρακίσει την άμυνά της με σχηματισμό (5-3-2), πλην όμως δεν κλείστηκε στο καβούκι της να περιμένει παθητικά πίσω από την μπάλα με αποκλειστικό σκοπό τις αντεπιθέσεις.

Άσκησε πίεση ψηλά, αλλά και στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου και μπλόκαρε σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργία του Παναθηναϊκού και την παραγωγή υποσχόμενων ευκαιριών. Η γκολάρα του Αϊτόρ, ενός ποδοσφαιριστή τον οποίο ο Σέρβος προπονητής έβγαλε από τη ναφθαλίνη και τρίβουμε τα μάτια και τα χέρια μας με τη μεταμόρφωσή του, έφτανε και περίσσευε.

Τέτοιου είδους ματς είναι μέσα στο πρόγραμμα να συμβούν και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κι άλλα στη διάρκεια του πρωταθλήματος και η σημασία της νίκης είναι διπλή. Διότι σφυρηλατεί χαρακτήρα.

Κώστας Μανωλιουδάκης
Κώστας Μανωλιουδάκης Σημαδιακό ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πλην όμως δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα. Το ιστορικό γεγονός της αποχώρησης του «καπετάνιου», Γιώργου Βαρδινογιάννη, από τον Παναθηναϊκό, συνέπεσε με το ξεκίνημα της ενασχόλησης του Κώστα Μανωλιουδάκη με το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού. Από τον Μάιο του 2000 μέχρι σήμερα βίωσε… διακρίσεις, ταξίδια πολλά, κατέγραψε ιστορικά γεγονότα, ένδοξες και τραγικές στιγμές, με αποκλειστικό κριτήριο τον σεβασμό και την ενημέρωση των εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού.
Εκτός από το panathinaikos24.gr γράφει για τους Πράσινους στην ιστοσελίδα sdna.gr και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Υπήρξε ρεπόρτερ του Τριφυλλιού στην εφημερίδα «Goal News» από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες prasinanea.gr, sportnet.gr και onsports.gr, καθώς επίσης και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sport-FM, Sentra FM και Sport24 Radio.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.