ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Η ώρα του Γκατσίνοβιτς

Ο Σέρβος ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του και το Panathinaikos24.gr αναλύει γιατί ο Γκατσίνοβιτς άφησε την… αστερόσκονη της Bundesliga για τον Παναθηναϊκό.

Η ώρα του Γκατσίνοβιτς

Ήρθε στην Ελλάδα με έναν ξεκάθαρο στόχο. Να βρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει τον Νοέμβριο στα γήπεδα του Κατάρ. Έχει χάσει τη θέση του στην Εθνική Σερβίας γιατί έχασε τη θέση του στη Χόφεναϊμ. Και με κίνδυνο να μην ακολουθήσει την αποστολή, έψαξε να βρει τον σύλλογο που θα τον εμπιστευτεί και θα του δώσει συμμετοχές μέχρι το καλοκαίρι.

Πείστηκε και από το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού. Και συγκεκριμένα όσα του είπε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Και κάπως έτσι, ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς μπήκε στο αεροπλάνο, άφησε πίσω του την γεμάτη αστερόσκονη Bundesliga, ήρθε στον Παναθηναϊκό και υπέγραψε την τελευταία μέρα των μεταγραφών.

Όχι από… ανάγκη. Γνώριζε ήδη τους στόχους της ομάδας του. «Να πάρουμε το Κύπελλο», είπε στις πρώτες του δηλώσεις. Και αναφέρθηκε πολύ στον συμπατριώτη του, Ιβάν Γιοβάνοβιτς. «Μιλήσαμε πολύ. Εκείνος είναι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να έρθω στον Παναθηναϊκό. Έρχομαι με όρεξη, μπορώ να αγωνιστώ και ως κεντρικός μέσος και ως εξτρέμ». Να και η είδηση που βγήκε από το στόμα του. Ο Παναθηναϊκός αναζητούσε παίκτες και για τις δύο θέσεις.

Τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί: Παναθηναϊκός 2023 vs Παναθηναϊκός 2024
Τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί: Παναθηναϊκός 2023 vs Παναθηναϊκός 2024 1.157 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ένα «όχταρο-δεκάρι». Και έναν ακραίο μεσοεπιθετικό. Βρήκε έναν στην… τιμή του ενός. Ο Γκατσίνοβιτς θα του προσφέρει βοήθειες και στον άξονα και στα άκρα. Θα του προσφέρει με τα γκολ του, τις ασίστ του, το ένας εναντίον ενός. Με τη φαντασία που έχει στο παιχνίδι του. Όλα αυτά δείχνει στη Γερμανία που αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια κι ας μην έπαιζε φέτος πολύ στη Χόφενχαϊμ. Είχε μάθει, όμως, να είναι πρωταγωνιστής.

Όπως τον καιρό που αγωνιζόταν στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, ήταν ο βασικός της κεντρικός χαφ και ένας από τους πλέον καθοριστικούς παίκτες στις επιτυχίες της ομάδας. Στην έξοδο στην Ευρώπη, στην πολύ καλή παρουσία εκεί, στην κατάκτηση Κυπέλλου Γερμανίας. Έχει και αυτό το «παράσημο». Και όχι όποιο κι όποιο. Με αντίπαλο στον τελικό κοτζάμ Μπάγερν Μονάχου. Και με πρωταγωνιστικό ρόλο σε εκείνον τον τελικό. Μια ασίστ και ένα γκολ, που σφράγισε το τελικό 3-1. Αυτόν τον παίκτη έφερε ο Παναθηναϊκός. Με ένα βιογραφικό που σε πείθει πως αποκλείεται να έχει κάνει λάθος επιλογή. Το βιογραφικό, πολλές φορές, μιλάει από μόνο του.

Ο Ρούμπεν Πέρεθ ήρθε το περασμένο καλοκαίρι με ένα… φύλλο πορείας που έγραφε πάνω «200 plus παιχνίδια στη Primera Division». Τον βλέπεις στο γήπεδο και αντιλαμβάνεσαι πόσο εύκολο του είναι να κάνει τη διαφορά στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς έρχεται στην Ελλάδα με το δικό του φύλλο πορείας να γράφει «200 plus παιχνίδια στην Bundesliga». Σε ομάδες του «πάνω μέρους» του βαθμολογικού πίνακα όσο αγωνιζόταν εκεί. «Λεφτά στην τράπεζα» θα το ονόμαζαν οι οικονομικοί αναλυτές.

Ο Σέρβος έχει μέσα του το ποδόσφαιρο. Προέρχεται από οικογένεια στην οποία ο μπαμπάς έπαιζε ποδόσφαιρο. Δεν έφτασε σε υψηλό επίπεδο, αλλά πήρε από το χέρι τον μικρό Μιγιάτ και τον έβαλε στο γήπεδο. Του έκανε τα πρώτα μαθήματα, μέχρι εκείνος να ανοίξει μόνος του τα φτερά του. Βοϊβοντίνα, Απόλλων Λεμεσού, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, Χοφενχάιμ. Έφτασε να πωλείται έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ. Έφτασε να κοστολογείται έως και εφτά εκατομμύρια ευρώ.

Και από την πρώτη στιγμή ήθελε να παίξει στην Εθνική Σερβίας. Η μητέρα του έχει ρίζες από τη Βοσνία και στα 17 του τέθηκε το δίλημμα: Βοσνία/ Ερζεγοβίνη ή Σερβία; Είχε παίξει με την under 17 της πρώτης, παρ’ όλα αυτά ήθελε να γίνει μέρος της «μεγάλης των Πλάβι σχολής». Και το κατάφερε. Μετράει 23 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα της Σερβίας και θέλει μαζί της να αγγίξει το ταβάνι του. Που δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Η σχέση με τον Τσούμπερ

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς με τον Στίβεν Τσούμπερ της ΑΕΚ; Καταρχάς τους εκπροσωπεί ο ίδιος ατζέντης. Ο άνθρωπος που έφερε τον Τσούμπερ στην ΑΕΚ, έφερε και τον Γκατσίνοβιτς στον Παναθηναϊκό. Υπήρξε μάλιστα η φήμη πως και για τον Σέρβο πήγε να μπει σφήνα η Ένωση, πλην όμως εκείνος είχε δώσει την υπόσχεσή του στον Γιοβάνοβιτς. Μια φήμη που διαψεύστηκε από την ΑΕΚ. Δεν είναι αυτή η μοναδική τους σχέση.

Οι δυο τους είχαν γίνει… ανταλλαγή μεταξύ της Αϊντραχτ και της Χόφενχαϊμ. Η ομάδα της Φρανκφούρτης ήθελε τον Ελβετό από τη Χόφενχαϊμ το καλοκαίρι του 2020. Η δεύτερη απάντηση πως τον παραχωρούν έναντι χρημάτων και του… Γκατσίνοβιτς. Όπως και έγινε. Ο Σέρβος με τον Ελβετό μετά την Bundesliga θα τεθούν αντίπαλοι και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.