ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

O «Νίντζα» που αγαπήσαμε είναι ξανά στο σπίτι του! (Vids/Pics)

Ο Γιάννης Καλιτζάκης επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη και το panathinaikos24.gr σας θυμίζει τις μεγάλες στιγμές του παλαίμαχου αμυντικού.

O «Νίντζα» που αγαπήσαμε είναι ξανά στο σπίτι του! (Vids/Pics)

Γιάννης Καλιτζάκης ξανά στα πράσινα, λοιπόν. Ένας από τους πιο σκληρούς αμυντικούς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ένας από τους πλέον αγαπητούς της Παναθηναϊκής κερκίδας, επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη και αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού αρχηγού στη δεύτερη ομάδα. 25 χρόνια μετά ο Καλιτζάκης βάζει ξανά το τριφύλλι, αυτή τη φορά για να το υπηρετήσει από ένα διαφορετικό πόστο.

Πριν από μερικές ώρες, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε και επίσημα την επιστροφή στο σύλλογο, ενός ανθρώπου σύμβολο για το «τριφύλλι».

Ο Γιάννης Καλιτζάκης επέστρεψε στο «σπίτι» του και την οικογένεια του «τριφυλλιού», για να προσφέρει μέσα από ένα πόστο που μπορεί στα μάτια του κόσμου να έχει μικρή σημασία, αλλά αν ο «σύλλογος μεγάλος» θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητά του, η παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου στα ενδότερα του «Γ. Καλαφάτης» θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη.

Ο «Νίντζα» όπως ήταν και είναι το προσωνύμιο του όλα αυτά τα χρόνια, μπορεί να απείχε από την Παναθηναϊκή επικαιρότητα, αλλά πάντα είχε άποψη και γνώμη που μετρούσε. Κατέκτησε τα πάντα στην Ελλάδα, με τη συνδρομή του έγινε γνωστό το «Panathinaikos» σε όλη την Ευρώπη, ενώ λίγο έλειψε να κατακτήσει και την κορυφή της.

Ο Γιάννης Καλιτζάκης επιστρέφει με ενεργό ρόλο σε ένα πόστο που ήταν επιβεβλημένη η παρουσία ενός ανθρώπου που ένιωθε από Παναθηναϊκό. Τελευταία παρουσία του «Νίντζα» ήταν στο τμήμα σκαουτινγκ το 2009, ωστόσο άλλος ο ρόλος του τότε σε έναν πολυμετοχικό Παναθηναϊκό και άλλος τώρα…

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την τεράστια πορεία του «Νίντζα» στον Παναθηναϊκό. Από το 1987 μέχρι το 1997, κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ και βέβαια ήταν βασικό στέλεχος στην τεράστια πορεία του 1996 όταν η ομάδα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Όταν «ξέρανε» την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Τη σεζόν 1994-95 ο Παναθηναϊκός του Χουάν Ραμόν Ρότσα έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά, όντα αήττητος για 8 ματς και στη συνέχεια κατακτά με ευκολία του πρωτάθλημα. Ο Καλιτζάκης δίνει τη νίκη στη ομάδα επί της σούπερ, τότε, ΑΕΚ με μια φανταστική κεφαλιά στο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας και ξεσηκώνει τον κόσμο στο καταπράσινο πέταλο του γηπέδου.

«Πολεμιστής» στα χιόνια

Μια χρονιά αργότερα, ο Παναθηναϊκός φοράει ξανά το ευρωπαϊκό του κοστούμι και φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε βρήκε στα ημιτελικά τον Άγιαξ και παρά το μεγάλο διπλό στο «Άμστερνταμ» λύγισε στο ΟΑΚΑ και το όνειρο δεν εκπληρώθηκε.

Ο Καλιτζάκης είναι βασικό στέλεχος της ομάδας με σπουδαία παιχνίδια. Το σπουδαιότερο όλων ήταν στη Γαλλία, όταν το «τριφύλλι» παλεύει στο χιονισμένο γήπεδο της Ναντ και με το 0-0 κατακτά την πρωτιά στον όμιλο. Ο «Νίντζα» είναι ένας πολεμιστής στον αγωνιστικό χώρο με απίθανα τάκλιν που σώζουν την εστία του Γιόζεφ Βάντσικ από βέβαιη παραβίαση.

Μάλιστα, αργότερα το Δεκέμβρη του 97′ ο Καλιτζάκης είχε ενεργό ρόλο, άθελά του, στο ντέρμπι που άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Στο ντέρμπι του Παπουτσέλη. Εκείνος ήταν που μάρκαρε -ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ- τον Ίλια Ίβιτς και που ο ανεκδιήγητος Παπουτσέλης έδειξε τη «βούλα του πέναλτι».

Ένα μοναδικό ρεκόρ στο Κύπελλο

Ο Καλιτζάκης ως ποδοσφαιριστής ήταν winner και αυτό θέλει να μεταδώσει και στη β’ ομάδα του Παναθηναϊκού. Μέχρι και σήμερα, ο παλαίμαχος άσος έχει ένα τρομερό ρεκόρ.

Είναι ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας και στους 7 τελικούς που έχει αγωνιστεί. Έχει 6 τίτλους με τον Παναθηναϊκό και έναν με την ΑΕΚ.

Έκανε τον Ίαν Ρας να δεινοπαθήσει

Πριν από την πορεία του 1996, είχε προηγηθεί αυτή του 1998 όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αποκλείοντας τη σπουδαία Γιουβέντους σε διπλά παιχνίδια. Ο Καλιτζάκης έχει «σβήσει» έναν φοβερό και τρομερό επιθετικό της εποχής, τον Ιαν Ρας. Μάλιστα, ο Ουαλός αργότερα θα σημειώσει ότι οι συναντήσεις του με τον Έλληνα αμυντικό ήταν οι πιο εφιαλτικές στην καριέρα του.

Με τους κορυφαίους του κόσμου

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1994, είχε αγωνιστεί μαζί με τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου σε εορταστικό φιλικό ματς απέναντι στη Μίλαν στο «Μεάτσα» για φιλανθρωπικούς σκοπούς της UNICEF. Ο Καλιτζάκης ήταν από τους κορυφαίους του αγώνα στο ισόπαλο 2-2, ενώ έσωσε σίγουρο γκολ στο τελευταίο λεπτό.

Σε όλα τα ματς του Μουντιάλ το 1994

Ο «Νίντζα» είχε σπουδαία πορεία και με το εθνόσημο. Έκανε το ντεμπούτο του στις 16 Δεκεμβρίου του 1987 στον εντός έδρας αγώνα, που διεξήχθη στη Ρόδο, εναντίον της Ολλανδίας για την προκριματική φάση του Euro 1988. Συμμετείχε, φυσικά, στο Μουντιάλ 1994 στις Η.Π.Α., όπου αγωνίστηκε και στους τρεις αγώνες που έδωσε η ελληνική ομάδα. Έχει αγωνιστεί συνολικά 71 φορές με τη γαλανόλευκη φανέλα από το 1987 έως το 1998.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.