ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Το «μαύρο κουτί» της απώλειας του τίτλου στα «Δύο Αοράκια»

Το Panathinaikos24.gr, αναλύει τι δεν πήγε καλά για τον Παναθηναϊκό στο Ηράκλειο και απώλεσε τον τίτλο. Τα λάθη του Δημήτρη Πρίφτη στη διαχείριση και το «ηρωικό» μπάσκετ του Νεμάνια Νέντοβιτς.

Το «μαύρο κουτί» της απώλειας του τίτλου στα «Δύο Αοράκια»

Το Panathinaikos24.gr, αναλύει τι δεν πήγε καλά για τον Παναθηναϊκό στο Ηράκλειο και απώλεσε τον τίτλο. Τα λάθη του Δημήτρη Πρίφτη στη διαχείριση και το «ηρωικό» μπάσκετ του Νεμάνια Νέντοβιτς.

Ένα 24ωρο μετά την ήττα του Παναθηναϊκού και την απώλεια του Κυπέλλου, είναι αλήθεια πως ακόμα δεν έχουμε χωνέψει πως χάθηκε ένα ντέρμπι που για σχεδόν 30 λεπτά, πήγαινε πρίμα για τον κόουτς Πρίφτη και το «τριφύλλι».

Είναι αλήθεια πως ο έμπειρος προπονητής έκανε λάθη στην προσέγγιση του ματς, αλλά και στη διαχείρισή του. Όπως κέρδισε το ματς για το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ, έτσι έχασε εκείνο για την Ευρωλίγκα στο ΟΑΚΑ και με πανομοιότυπο τρόπο χάθηκε και το κύπελλο στα «Δύο Αοράκια». Συμφωνούμε πως ο αντίπαλος είναι πιο πλήρης, έχει περισσότερες λύσεις, πιο ακριβό ρόστερ και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπέρ του. Αυτά δεν είναι καινούρια. Τα ξέραμε εμείς, τα ήξερε ο κόσμος, τα ήξεραν και όλοι στην ομάδα.

Τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί: Παναθηναϊκός 2023 vs Παναθηναϊκός 2024
Τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί: Παναθηναϊκός 2023 vs Παναθηναϊκός 2024 1.214 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο Παναθηναϊκός το τελευταίο χρονικό διάστημα παραπατάει στο παρκέ. Την γλίτωσε στη Λάρισα. Την γλίτωσε με τον Ηρακλή. Την γλίτωσε και με τον Προμηθέα στον ημιτελικό. Την πάτησε όμως, με το χειρότερο τρόπο εκεί όπου κρινόταν ένας τίτλος.

Το ρόστερ της ομάδας έχει ταβάνι, είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και αν προσθέσει κάποιος στην εξίσωση την απουσία του Παπαπέτρου, αλλά και την ανετοιμότητα του Γιόβιτς, τότε βρίσκει δύο πολύ σημαντικά μειονεκτήματα, με τα οποία κατέβηκε στην Κρήτη το «τριφύλλι».

Ο Πρίφτης που ακούει ουκ ολίγα απ’ την αρχή της σεζόν για τις επιλογές στο ρόστερ που καταρτίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και για τη διαχείριση που κάνει σε αρκετά ματς μέσα στη σεζόν, μπορεί να πήρε ένα credit με το «διπλό» στο ΣΕΦ και στον τρόπο που αντιμετώπισε πνευματικά τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα το ματς, αλλά φρόντισε αρχικά ο ίδιος και στη συνέχεια οι παίκτες του, να τραβήξουν το «χαλί της ισορροπίας» από τα πόδια τους, στα επόμενα δύο «καυτά» ματς που ακολούθησαν.

Και αν για την Ευρωλίγκα υπάρχουν οι δικαιολογίες των προβλημάτων που υπήρξαν με την απουσία του Σαντ Ρος λόγω covid και το ντεφορμάρισμα πολλών παικτών, στα «Δύο Αοράκια» δεν πρέπει να υπάρχει ούτε μια, καθώς και την απουσία του Παπαπέτρου τη γνώριζαν από μέρες, αλλά και το ρόστερ ήταν πιο γεμάτο.

Στον τελικό της Κυριακής, ο Πρίφτης ξεκινάει καλά το ματς, το φέρνει εκεί που θέλει, αλλά αυτοί οι αγώνες θέλουν ισχυρή παρουσία και στα σαράντα λεπτά. Αν αφεθείς ή χαλαρώσεις έστω και λίγο, σε έχει πάρει από κάτω και τρέχεις να προλάβεις…

Μπορεί να φταίει η κόπωση των παικτών, ή το χαλαρό κοουτσάρισμα του Πρίφτη, αλλά στο κρίσιμο τέταρτο δεκάλεπτο εκεί όπου ο αντίπαλος ανέβαινε με φόρα, ο Παναθηναϊκός ολοένα και έκανε περισσότερα βήματα προς τα πίσω, μέχρι που παραπάτησε… Το να μην βρίσκει τρόπο να σκοράρει μια ομάδα συμβαίνει, αλλά κάπου χάθηκε η λογική στην προσέγγιση.

Ο Μποχωρίδης που ξεκίνησε καλά τον τελικό, ξεχάστηκε στον πάγκο, ο Νέντοβιτς παρόλο που δεν ήταν και στην ιδανική του ημέρα έβαλε όσους μπόρεσε, στη συνέχεια πήρε πολλές τραβηγμένες επιλογές και ξέμεινε από καύσιμο γιατί δεν είχε ένα άξιο μπακ απ πίσω του να τραβήξει στην επίθεση. Ο Πρίφτης έκανε λάθος, δεν έδωσε ανάσες στο Σέρβο, τον άφησε να εξατμιστεί πάνω στο παρκέ και ο Παναθηναϊκός μπλόκαρε.

Με Μέικον και Σαντ Ρος εκτός αγώνα και με τον Γιόβιτς πνευματικά και αθλητικά ανέτοιμο, ο Παναθηναϊκός απώλεσε μια τεράστια ευκαιρία για να πάρει τα πάνω του ψυχολογικά, να προσθέσει ένα τίτλο ακόμα στη σπουδαία συλλογή του, αλλά και να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στον αντίπαλο.

Η ομάδα πλέον μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχει, αγωνιστικά και οικονομικά, έχει γεμίσει εσωστρέφεια και κάπου εδώ πρέπει να γυρίσει το κουμπί. Στα «Δύο Αοράκια» όμως υπήρχαν και κέρδη. Πρώτο κέρδος ο Οκάρο, που έδειξε πως είναι ένας παίκτης που θέλει ψυχολογία, έκανε καλό τουρνουά και πιστοποιεί την άνοδο στην απόδοσή του το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο κέρδος είναι ο Έβανς. Και αυτός έκανε αρκετά καλό τουρνουά, δείχνει να μπορεί να καλύψει τον Παπαγιάννη ώστε να του δώσει ανάσες, αρκεί να έχει και βοήθεια. Τόσο στο αμυντικό κομμάτι, όσο και στο επιθετικό που έχει δείξει ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη.

Η επιστροφή Παπαπέτρου, ηρωικός ο Νέντοβιτς και η ετοιμότητα του Γιόβιτς

Ο αρχηγός στην έλειψε στην Κρήτη, όμως δεν θα αργήσει να επανέλθει ενεργά στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Αποτελεί βέβαια ερωτηματικό η φθορά που θα έχει από την απουσία, ωστόσο πλέον πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και ευθύνες για να προσθέσει ένα ακόμα πολύτιμο κρίκο δίπλα στον Νέντοβιτς που στα τελευταία ματς, παίζει με ηρωισμούς και τραβάει μόνος του κουπί.

Αφήσαμε τελευταίο τον Στέφαν Γιόβιτς και δικαιολογημένα. Ο Σέρβος δεν έχει προλάβει καλά καλά να μάθει το ΟΑΚΑ, η εικόνα του στο τουρνουά ήταν από αδιάφορη έως κακή, ωστόσο έχει δρόμο να διανύσει ακόμα για να «δέσει» με την υπόλοιπη ομάδα. Στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν, όλοι στην ομάδα είναι πεπεισμένοι πως ο Γιόβιτς θα έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος και θα μπορέσει μην την ποιότητα και την εμπειρία του να βοηθήσει την ομάδα στα δύσκολα.

Σε λίγες ημέρες ο Φεβρουάριος θα αποτελεί παρελθόν. Η ομάδα έχει δύσκολα ματς μπροστά της, αλλά και την ευκαιρία για να κλείσει τη σεζόν όπως πρέπει. Οι αγώνες για την Ευρωλίγκα που απομένουν, θα πρέπει να μοιάζουν με ματς που θα βγουν συμπεράσματα και εκεί επιβάλλεται να δούμε και κομμάτια του ρόστερ που δεν έχουμε δει ακόμα. Δηλαδή να πάρει χρόνο συμμετοχής τόσο ο Μαντζούκας, όσο και ο Χουγκάζ. Είναι ευκαιρία να παίξουν στο τοπ επίπεδο, να πάρουν αρκετό χρόνο συμμετοχής και να πάρουν ψυχολογία που θα τους βοηθήσει να μπουν στην εξίσωση για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.