ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

«Δύσκολη συζήτηση»: Κρίσιμες συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στη σκιά των πληροφορίων για ρωσική απόβαση – Σοκ από το βομβαρδισμό πολυκατοικίας στο Κίεβο

Επιμένει ο Ζελένσκι και ζητεί συνάντηση με τον Πούτιν.

«Δύσκολη συζήτηση»: Κρίσιμες συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας στη σκιά των πληροφορίων για ρωσική απόβαση – Σοκ από το βομβαρδισμό πολυκατοικίας στο Κίεβο

Εν μέσω αντιδράσεων για το βομβαρδισμό πολυκατοικίας στο Κίεβο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου για την εξεύρεση λύσης κι ενώ μαίνεται για ακόμη μια ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι διαπραγματευτές θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες περί ναυτικής απόβασης Ρώσων στρατιωτών στην Αζοφική θάλασσα. Μήνυμα μέσω Twitter έστειλε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ πριν την έναρξη του τέταρτου γύρου συνομιλιών .

Ο Ποντόλιακ γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter: «Διαπραγματεύσεις. Γύρος τέταρτος. Για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων και τις εγγυήσεις ασφάλειας. Δύσκολη συζήτηση. Παρόλο που η Ρωσία καταλαβαίνει την ανοησία των επιθετικών ενεργειών της, συνεχίζει ακόμα να έχει την ψευδαίσθηση ότι οι 19 μέρες βίας απέναντι σε ειρηνικές πόλεις είναι η σωστή στρατηγική».

Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα;
Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα; 57.601 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Συγκεκριμένα, η Βρετανία υποστήριξε ότι οι Ρώσοι προχώρησαν σε αμφίβια απόβαση στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας, σε μία ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη αναφορικά με την εξέλιξη των ρωσικών επιθέσεων και της κλιμάκωσής τους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις απομόνωσαν την Ουκρανία από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, αποκλείοντας τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Twitter, το βρετανικό υπουργείο ανέφερε: «Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, απομονώνοντας ουσιαστικά τη χώρα από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο».

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις «συνεχίζουν τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία», αλλά και ότι η Μόσχα πραγματοποίησε «μία αμφίβια απόβαση στην Αζοφική Θάλασσα και θα μπορούσε να προβεί σε περαιτέρω τέτοιες επιχειρήσεις τις επόμενες εβδομάδες».

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις δημοσίευσε την τελευταία του ενημέρωση αμυντικών πληροφοριών για την κατάσταση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις «απομονώνουν ουσιαστικά την Ουκρανία από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο».

Το Ντονμπάς πλέον συνδέεται με την Κριμαία

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με την περιοχή των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκιόργκι Μουράντοφ είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δρόμο που οδηγεί από την Κριμαία στη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση ή διάψευση από την ουκρανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ, αυτό θα επιτρέψει να σταλούν στους κατοίκους της περιφέρειας Ντανιέτσκ ανθρωπιστική βοήθεια.

Στρατηγικές εφεδρείες στα σύνορα με την Ουκρανία

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται καθώς οι Ουκρανοί φοβούνται ένταση των ρωσικών επιχειρήσεων στη χώρα και εκτιμούν πως η Μόσχα συγκεντρώνει στρατηγικές εφεδρείες για να τις ρίξει στις μάχες. «Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικές εφεδρείες στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στη Χαρκίβ, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Νέες συνομιλίες

Εν μέσω των εχθροπραξιών, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται και τα δύο μέρη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τους.«Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα», επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επίσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι επίσης, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος, αξίωσε από το ΝΑΤΟ να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του.

«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Την περασμένη χρονιά, είχα προειδοποιήσει ξεκάθαρα τους ηγέτες του NATO ότι εάν δεν λάμβαναν σκληρά προληπτικά μέτρα σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα ξεκίναγε πόλεμο», συνέχισε.

Ο πολωνός στρατηγός Βαλντέμαρ Σκρίπτσακ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, είπε νωρίτερα χθες ότι στη βάση που βομβαρδίστηκε εκπαιδεύονταν μονάδες ξένων εθελοντών που πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους. Εκεί βρισκόταν επίσης μέρος της στρατιωτικής βοήθειας δυτικών χωρών στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

Σοκ από την επίθεση με όλμο σε πολυκατοικία του Κιέβου

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα ακόμη τραυματίστηκαν όταν οβίδα έπληξε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο σήμερα το πρωί, ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, την ώρα που μαίνονται μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα την οποία επιθυμούν να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Στον λογαριασμό της στο Telegram η υπηρεσία ανέφερε ότι ένα οκταώροφο κτίριο στη συνοικία Ομπολόν στο βόρειο Κίεβο έγινε στόχος πιθανόν “του πυροβολικού”, με αποτελέσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, την οποία έχει θέσει υπό έλεγχο η πυροσβεστική.

Αρχικά η πηγή αυτή είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι στα ερείπια του κτιρίου εντοπίστηκαν δύο νεκροί, προτού σβήσει το μήνυμα και αναθεωρήσει προς τα κάτω τον απολογισμό.

Πάνω από 2.500 νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης, της πόλης αυτής στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο προεδρικός σύμβουλος Ολέκσι Αρέστοβιτς.

Ο ίδιος είπε ότι επικαλείται στοιχεία από τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χθες Κυριακή εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην περικυκλωμένη πόλη. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί αμάχους.

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...