Επικαιρότητα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις βλέπει ο Ζελένσκι – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Μαριούπολης – Στην Ευρώπη ο Μπάιντεν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις βλέπει ο Ζελένσκι – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Μαριούπολης – Στην Ευρώπη ο Μπάιντεν

Συνεχίζονται για ακόμη μια ημέρα οι μάχες στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να επιχειρούν να καταλάβουν πόλεις «κλειδιά» και τους ουκρανούς να προβάλουν σκληρή αντίσταση.

Σε τόνο συγκρατημένα αισιόδοξο, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου, την ώρα που σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταφτάνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ζελένσκι: Βήμα – βήμα προχωράμε μπροστά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά συμπλήρωσε ότι «βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά».

Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 100.000 κάτοικοι βρίσκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Διεμήνυσε εξάλλου πως οι πιλότοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι δρουν στη χώρα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, θα «λογοδοτήσουν». «Θα το πληρώσετε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», δήλωσε. «Σήμερα ή αύριο, δεν έχει και τόση σημασία. Το σημαντικό είναι πως είναι αναπόδραστο».

Το μπαμ της τετραετίας με τον Νότη Σφακιανάκη…
POPULAR NOW Το μπαμ της τετραετίας με τον Νότη Σφακιανάκη…

Αναφέρθηκε στον πιλότο ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη. «Αυτό θα συμβεί σε όποιον σκοτώνει τον λαό μας, τον ειρηνικό λαό μας στην ειρηνική χώρα μας», είπε.

Οι Ρώσοι πιλότοι μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα των διαταγών που εκτελούν, συνέχισε. «Το να σκοτώνεις άμαχους είναι έγκλημα», επέμεινε.

Νέα ρωσικά πλήγματα σε βορειοδυτικό τομέα

Επί του πεδίου, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία χθες Τρίτη, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό, ο Βιτάλι Κοβάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είπε ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. «Ο εχθρός έπληξε τρεις φορές στρατιωτική υποδομή», δήλωσε και πρόσθεσε «επιτροπή βρίσκεται επιτόπου για να αποτιμήσει τη ζημιά».

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την προηγουμένη ότι προχώρησε σε επιθέσεις στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, πάνω από 80 μαχητές της ουκρανικής πλευράς σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νόβα Λιουμπόμιρκα, στην επαρχία Ρίβνε.

Στάχτη η Μαριούπολη

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, μία ημέρα αφότου απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδοθεί. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια, χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει περίπου το μισό λιμάνι, όπου συνήθως κατοικούν σχεδόν 400.000 άνθρωποι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti.

Οδομαχίες σημειώνονται στην πόλη, ενώ άμαχοι και ουκρανοί στρατιώτες δέχονται καταιγισμό ρωσικών πυρών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. «Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. «Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου», είπε ο Ορλόφ.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του στα σύνορα για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας και την ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης της χώρας.

Βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα και η κατάληψή της θα επέτρεπε στη Ρωσία να συνδέσει τις περιοχές στα ανατολικά που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία έχει υποχρεώσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, έφερε την άνευ προηγουμένου απομόνωση της ρωσικής οικονομίας και προκάλεσε φόβους για γενικευμένη σύγκρουση με τη Δύση, που θεωρείτο αδιανόητη επί δεκαετίες.

Στις Βρυξέλλες ο Μπάιντεν

Οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να ασκήσουν μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες σε βάρος της Μόσχας, προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν εν όψει του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη.

Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις για δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Τέλος, ο Μπάιντεν θα εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία, χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

Πηγή: Ethnos.gr

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο