ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βασίλης Μοιρώτσος

To πιο κρίσιμο πράσινο τριήμερο έως τώρα στη σεζόν

Κυριακή των Βαΐων με τον Ολυμπιακό και Μεγάλη Τετάρτη με τη Λαμία ο Παναθηναϊκός καλείται να φανεί συνεπής στο ραντεβού με την Ευρώπη και την προοπτική ενός τίτλου.

To πιο κρίσιμο πράσινο τριήμερο έως τώρα στη σεζόν

Στον προθάλαμο της Μεγάλης Εβδομάδας. Και στα μισά αυτής. Σαν να πρόκειται για μια δική του Μεγάλη Εβδομάδα. Που ναι μεν δεν θα κρίνει οριστικά τη σεζόν του, όμως θα μας δείξει το που αυτή θα βαδίζει. Ποιες οι πιθανότητες για να πετύχεις τους στόχους του στην τελική ευθεία. Κυριακή των Βαΐων στις 21:30 το βράδυ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Για το φινάλε του πρώτου γύρου των πλέι οφ της Superleague. Μια αγωνιστική μετά την ισοπαλία με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες, που ναι μεν έφερε τον Παναθηναϊκό εντός τετράδας αλλά σε ισοβαθμία με την ΑΕΚ. Και με τον Αρη να αποκτά πλεονέκτημα δύο βαθμών μετά τη νίκη του στο Ολυμπιακό Στάδιο με 2-1. Από τη στιγμή που οι “πράσινοι” δεν παίζουν με κανέναν εκ των δύο, οφείλουν να πάρουν τη νίκη στο ντέρμπι “αιωνίων”. Για να μην τους δουν να απομακρύνονται σε περίπτωση δικών τους επιτυχιών. Ή για να πατήσουν στην τρίτη θέση της βαθμολογγίας σε περίπτωση δικής τους νίκη και απώλειας βαθμών των δύο κιτρινόμαυρων.

Σε ένα μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών, με την κούρσα να ξεκινά σχεδόν από την αρχή, διαπιστώνουμε στον απόλυτο βαθμό κάθε Κυριακή πόσο μπορούν να αντιστραφούν τα δεδομένα. Πόσο ένα αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό όλη την κατάταξη. Η ΑΕΚ, για παράδειγμα, ήταν τρίτη πριν από μερικές μέρες. Είναι 5η – άρα και εκτός Ευρώπης – τούτη τη στιγμή. Όλα σε μια ισορροπία του… τρόμου.

Το ντέρμπι είναι το ένα “μαξιλαράκι” της “πράσινης Μεγάλης Εβδομάδας”. Το δεύτερο; Απόγευμα Μεγάλης Τετάρτης και πάλι στη Λεωφόρο με αντίπαλο τη Λαμία. Στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Με στόχο και εδώ μόνο τη νίκη και μάλιστα με… καθαρό σκορ. Ει δυνατόν χωρίς να δεχτεί γκολ. Διότι το Κύπελλο Ελλάδας δεν είναι… Champions League. Το εκτός έδρας γκολ μετράει κανονικά και φέτος, κάτι που πολλοί μπορεί να έχουν ξεχάσει παρακολουθώντας ευρωπαϊκά νοκ άουτ παιχνίδια. Στην Ελλάδα – ακόμα τουλάχιστον – ζούμε με κανόνες περσινούς. Και ο γηπεδούχους οφείλει να είναι διπλά προσεκτικός, ακόμα κι αν είναι το φαβορί. Αλλωστε για τον Παναθηναϊκό η Λαμία έχει αποδειχτεί στο – πρόσφατο – παρελθόν ο κακός δαίμονας. Σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Δύο αποκλεισμούς μετράνε οι πράσινοι.

Δύο βράδια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με μικρή διαφορά το ένα από το άλλο, που ο Παναθηναϊκός πρέπει να φανεί συνεπής στο ραντεβού του. Να αυξήσει ή να διατηρήσει τις ίδιες πιθανότητες εισόδου στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Και να πάρει ένα σκορ πρόκρισης απέναντι στη Λαμία, ώστε να δει καθαρά πια τον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου. Τον πρώτο του τελικό μετά από 8 ολόκληρα χρόνια. Το θετικό σε όλο αυτό; Πως ο Γιοβάνοβιτς έχει σχεδόν όλους τους παίκτες στη διάθεσή του έπειτα από πολύ καιρό. Πλην του Χουάνκαρ, ο οποίος δεν θα παίξει δεδομένα απέναντι στον Ολυμπιακό και η έφεση θα κρίνει αν θα παίξει με τη Λαμία και φυσικά του Λούντκβιστ, που παραμένει τραυματίας και πιθανόν να μην τον δούμε ξανά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο Γιοβάνοβιτς έχει την ευκαιρία να παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα στο ντέρμπι, αλλά οι σίγουρες αλλαγές σε σχέση με τους Ζωσιμάδες είναι δύο. Ο Σάντσες αντί του τιμωρημένου Χουάνκαρ και ο Βιγιαφάνιες πιθανόν στη θέση του Μαουρίσιο.

Η σκέψη για τρεις κεντρικούς αμυντικούς φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει από πλευράς Γιοβάνοβιτς. Λειτουργεί αποτελεσματικά η τετράδα στην άμυνα και εκτός αυτού ο Σέρβος θέλει να έχει επιλογή για να αλλάξει το σχήμα αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια του ντέρμπι. Το έκανε και κόντρα στον ΠΑΟΚ. Οταν ο δικέφαλος πίεζε για την ισοφάριση, έριξε τον Σάρλια δίπλα στους Βέλεθ και Σένκεφελντ στο κέντρο της άμυνας στο τελευταίο τέταρτο. Και επί της ουσίας “κλείδωσε” το ματς χωρίς να επιτρέψει στον αντίπαλο να δημιουργήσει ευκαιρία. Με αυτό το σκεπτικό, με δεδομένο πως δεν θέλει ο Γιοβάνοβιτς να… πειράξει ούτε την τετράδα στην άμυνα, αλλά ούτε και την εν γένει συνοχή της ομάδας μετά από το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε στα Γιάννενα, αναμένεται να δούμε και πάλι 4-3-3. Με Μπρινιόλι, με Κώτσιρα, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Σάντσες από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, με Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες, Γκατσίνοβιτς στη μεσαία γραμμή και με Αϊτόρ, Παλάσιος, Ιωαννίδη στην επίθεση. Την… καλή του ενδεκάδα δηλαδή, με εξαίρεση τον αριστερό μπακ λόγω της απουσίας του Χουάνκαρ.

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.