ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Αν στηριχτεί αυτή η ομάδα και αυτός ο προπονητής, θα γεμίζουμε δύο Βοτανικούς

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς που μεγαλώνει όλο και περισσότερο και για έναν κόσμο που δε μοιάζει με κανέναν.

Αν στηριχτεί αυτή η ομάδα και αυτός ο προπονητής, θα γεμίζουμε δύο Βοτανικούς

Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μπορεί να ανάψει η φλόγα στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Εκεί που μπορεί να γκρινιάζουν, να τρώγονται μεταξύ τους, να μαλώνουν για Βοτανικό ή Λεωφόρο, για Γιοβάνοβιτς ή Μπόλονι, για Γιαννακόπουλο ή Αλαφούζο, σχεδόν για τα πάντα, εκεί θα τους δεις να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που όμοιά της δεν μπορεί να δημιουργήσει κανένα άλλο οπαδικό κίνημα στην Ελλάδα.

Την Κυριακή το βράδυ η Λεωφόρος ήταν το γήπεδο που γνωρίζουμε όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Ένα «καμίνι», με στήριξη προς την ομάδα από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς την παραμικρή διάθεση από κανέναν για μουρμούρα. Ακόμα και αν το ματς στράβωνε, είμαι βέβαιος ότι όλοι θα φρόντιζαν ώστε να το γυρίσουν μαζί με την ομάδα και κανείς δεν θα γκρίνιαζε.

Αρκεί μονάχα μια σπίθα, ένα πολύ μικρό κίνητρο όπως είναι το να παίζεις ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έχοντας τον ελάχιστο στόχο: να κερδίσεις για να κυνηγήσεις την έξοδο στην Ευρώπη. Φανταστείτε τι θα γινόταν (ή τι θα γίνεται αν) η ομάδα πήγαινε για το πρωτάθλημα. Δε θα μας έφταναν ούτε δύο… Βοτανικοί. Και η αλήθεια είναι πως αν αυτή η ομάδα και αυτός ο προπονητής στηριχτούν, τότε δεν θα αργήσει αυτή η ώρα.

Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ότι έχτιζαν όλο τον χρόνο!
Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ότι έχτιζαν όλο τον χρόνο! 633 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό μόνο έκπληξη δεν μπορεί να θεωρηθεί. Έκπληξη θα ήταν το αντίθετο, να έφευγε δηλαδή ο Ολυμπιακός από τη Λεωφόρο με κάτι περισσότερο απ’ αυτό που έφυγε. Άλλωστε σε 270 λεπτά φέτος, η ομάδα του Μαρτίνς δεν έχει καταφέρει να σκοράρει απέναντι σε αυτή του Γιοβάνοβιτς. Στη Λεωφόρο πέρασαν 180 αγωνιστικά λεπτά και η μοναδική ευκαιρία που θυμόμαστε από τον Ολυμπιακό είναι η χθεσινή του Μασούρα στο 4’. Πέραν αυτής τίποτα, αφού ακόμα και η κεφαλιά του Σισέ στο φινάλε είναι ως μη γενόμενη. Ο διαιτητής έχει σφυρίξει φάουλ.

Ο Παναθηναϊκός έστω και χωρίς έναν από τους πιο κομβικούς παίκτες του, όπως είναι ο Χουάνκαρ, ήταν κυρίαρχος στο γήπεδο. Αν ο Ισπανός έπαιζε, με τα ανεβάσματά του θα μπορούσε να απλώσει περισσότερο το γήπεδο και να δημιουργήσει ρήγματα σε μια πλευρά που ο Ολυμπιακός έδειχνε πως είναι προβληματικός. Φάνηκε και στη φάση του 6’, που ο Αϊτόρ χάνει το διαγώνιο τετ α τετ με τον Βατσλίκ και στη φάση του γκολ, στην αγαπημένη κίνηση του Ισπανού, τον οποίο δεν μπορεί να ακολουθήσει ο Λαλά μέχρι τέλους.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με ένα υπέροχο γκολ, που βγήκε μέσα από συνδυασμένη προσπάθεια που διέλυσε κάθε αμυντική τακτική του Ολυμπιακού. Παλάσιος – Γκατσίνοβιτς – Κώτσιρας – Γκατσίνοβιτς – Αϊτόρ – δίχτυα. Σε μικρούς χώρους, με μία – δύο επαφές, με ακρίβεια, με ταχύτητα. Γκολ σήμα – κατατεθέν αυτού που θέλει να βλέπει ο Γιοβάνοβιτς. Ο οποίος στα πλέι οφ έχει αλλάξει κι εκείνος το σκεπτικό του και είδε την ομάδα του να τελειώνει αήττητη τον πρώτο γύρο αυτών. Τι ακριβώς άλλαξε; Παίζει περισσότερο για το αποτέλεσμα, είναι περισσότερο… κυνικός στη σκέψη του και στις κινήσεις του.

Άμυνα που δεν τρώει ούτε φάση

Από τη στιγμή, δε, που ο Γιοβάνοβιτς ξέρει ότι μπροστά οι παίκτες του είναι ικανοί να κάνουν τη δουλειά με την ατομική τους ποιότητα και με την αντίληψη του τρόπου παιχνιδιού που ο ίδιος έχει δουλέψει όλο αυτό το διάστημα, φρόντισε να διορθώσει και τα κακώς κείμενα που υπήρχαν στην αμυντική λειτουργία. Παίζει ρόλο σε αυτό και η ατομική βελτίωση κάθε παίκτη, για παράδειγμα ο Κώτσιρας είναι πλέον πολύ διαφορετικός απ’ αυτό που βλέπαμε και ο καταπληκτικός Ρούμπεν έχει μειώσει στο ελάχιστο τα όποια – λίγα – λάθη έκανε με την μπάλα στα πόδια έξω από την περιοχή.

Βέλεθ και Σένκεφελντ είναι απολύτως αξιόπιστοι και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει:

– Να μη δεχτεί ούτε φάση στο Βικελίδης, που έπαιξε χωρίς 13 ποδοσφαιριστές

– Να επιτρέψει μόλις 2-3 καλές στιγμές στον ΠΑΟΚ όταν εκείνος ήθελε γκολ για να ισοφαρίσει και καμία απ’ αυτές στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα

– Να μη δεχτεί ούτε… υποψία ευκαιρίας στα Γιάννενα

– Να αφήσει τον Ολυμπιακό χωρίς ευκαιρία από το 4’ και τη φάση του Μασούρα μέχρι το 95’ και τη λήξη του ματς.

Και δεν είναι μόνο τα πλέι οφ. Στα τελευταία δέκα παιχνίδια του (5 κανονικής διάρκειας συν 5 πλέι οφ), ο Παναθηναϊκός έχει δεχτεί μόλις τρία γκολ. Ένα από τον Παναιτωλικό με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο Αγρίνιο, ένα από την ΑΕΚ με πέναλτι στο 1-1 της Λεωφόρου και ένα από τον ΠΑΟΚ στο 2-1 της Λεωφόρου. Μόλις ένα δηλαδή σε ροή αγώνα, αφού από Παναιτωλικό και ΑΕΚ ήρθαν από στημένες μπάλες.

Σε αυτό το διάστημα έχει έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα στο Αγρίνιο. Είναι πραγματικά να απορείς πως αυτή η ομάδα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα την ευρωπαϊκή της έξοδο και ζει με το… άγχος ακόμα και σήμερα. Αλλά κάλλιο αργά πάρα ποτέ…

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.