ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Το παράδειγμα του Γκατσίνοβιτς και η ταχύτητα ως βασικό μεταγραφικό κριτήριο

Ο Κώστας Μανωλιουδάκης στέκεται στον Σέρβο μεσοεπιθετικό για να καταδείξει τη σημασία των υψηλών εντάσεων στην πίεση ψηλά που ασκεί ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς ενόψει των μεταγραφών.

Το παράδειγμα του Γκατσίνοβιτς και η ταχύτητα ως βασικό μεταγραφικό κριτήριο

Δεν είναι πια μυστικό για κανέναν. Οσοι είχαν επιφυλάξεις, τις αναίρεσαν μετά τον τελικό του Κυπέλλου και την πανάξια κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς ήταν από τα κλειδιά της νίκης, κέρδισε το πέναλτι, όργωσε το γήπεδο και κυρίως πρέσαρε υποδειγματικά και με υψηλές εντάσεις την αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ και της έκανε τη ζωή δύσκολη.

Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για να κατανοήσουμε τη σημασία της ταχύτητας, των υψηλών εντάσεων, αλλά και της γρήγορης σκέψης στον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς (και όχι μόνο).

Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν όλο τον χρόνο!
Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν όλο τον χρόνο! 1.240 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Για τους μυημένους ποδοσφαιρικά ήταν σαφές εξ αρχής: Ο Γκατσίνοβιτς μαζί με τον Παλάσιος, (κυρίως αυτοί οι δύο παίκτες που ήταν οι πιο γρήγοροι στο πράσινο ρόστερ) αποτελούσαν το σημείο αναφοράς όταν η ομάδα βρίσκονταν σε φάση άμυνας και πρέσαρε ψηλά τους αντιπάλους της. Ηταν τέτοια τα φυσικά χαρακτηριστικά και η ορμή τους, που προκαλούσαν βεβιασμένα λάθη, χαμένα κοντρόλ, άτσαλα διωξίματα και ουσιαστικά έδιναν έξτρα κατοχές, κυριαρχία και έλεγχο του ρυθμού στον Παναθηναϊκό το τελευταίο τρίμηνο της σεζόν.

Η άφιξη του Γκατσίνοβιτς και η ταχύτητά του, έμοιαζε με το ιδανικό κομμάτι για να συμπληρωθεί το παζλ της ομάδας έτσι όπως το είχε σχεδιάσει/φανταστεί ο Γιοβάνοβιτς.

Προκάλεσε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο -πολύ σημαντικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο- στοιχείο του παιχνιδιού που λέγεται πρέσινγκ, αλλά δεν υπήρξε ασφαλώς το μοναδικό όφελος.

Οι μεταβάσεις της ομάδας από την άμυνα προς την επίθεση, το επιθετικό τρανζίσιον ή πιο απλά οι αντεπιθέσεις, δηλαδή, γίνονταν με μεγαλύτερη πυκνότητα, καλύτερα οργανωμένα και σαφώς πιο ουσιαστικά σε σχέση με το πρώτο μισό της σεζόν.

Οχι μόνο εξαιτίας των Γκατσίνοβιτς και Παλάσιος, ο Αϊτόρ είναι επίσης πολύ καλός στο χώρο και γενικώς η ομάδα λειτουργούσε με συνοχή, ως μία ενιαία μορφή, αλλά ειδικά οι δύο αυτοί παίκτες είχαν τον πιο κομβικό ρόλο. Κατά βάση στο συγκεκριμένο στοιχείο, αλλά και σε άλλα κομμάτια του παιχνιδιού, με εξαίρεση το «σετ» παιχνίδι όπου ο «εγκέφαλος» ήταν ο Πέρεθ και άκρως καθοριστικό το κράτημα και τα «σπασίματα» της μπάλας από τον Ιωαννίδη.

Η ταχύτητα αποτελεί γενικώς το «κλειδί» και για τις επικείμενες μεταγραφικές προσθήκες της ομάδας μεσοεπιθετικά. Και λέμε μεσοεπιθετικά και όχι παντού, γιατί κάθε γραμμή έχει άλλες απαιτήσεις, γεγονός που αποδεικνύεται για παράδειγμα από την ηγετική παρουσία του Πέρεθ στο χώρο του κέντρου που δεν τον λες και «σφαίρα».

Στα ψηλά μέτρα, ωστόσο, όπου ασκείται η πρώτη και σημαντικότερη ζώνη πίεσης και δη στη θέση «10» και στους εξτρέμ, είναι βασικότατο προαπαιτούμενο. Αλλωστε, είτε μείνει είτε όχι ο Γκατσίνοβιτς θα αποκτηθεί ένας ακόμη μεσοεπιθετικός, δύο αναμένεται να είναι και οι εξτρέμ που θα έρθουν, συν τον στράικερ.

Κώστας Μανωλιουδάκης
Κώστας Μανωλιουδάκης Σημαδιακό ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πλην όμως δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα. Το ιστορικό γεγονός της αποχώρησης του «καπετάνιου», Γιώργου Βαρδινογιάννη, από τον Παναθηναϊκό, συνέπεσε με το ξεκίνημα της ενασχόλησης του Κώστα Μανωλιουδάκη με το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού. Από τον Μάιο του 2000 μέχρι σήμερα βίωσε… διακρίσεις, ταξίδια πολλά, κατέγραψε ιστορικά γεγονότα, ένδοξες και τραγικές στιγμές, με αποκλειστικό κριτήριο τον σεβασμό και την ενημέρωση των εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού.
Εκτός από το panathinaikos24.gr γράφει για τους Πράσινους στην ιστοσελίδα sdna.gr και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Υπήρξε ρεπόρτερ του Τριφυλλιού στην εφημερίδα «Goal News» από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες prasinanea.gr, sportnet.gr και onsports.gr, καθώς επίσης και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sport-FM, Sentra FM και Sport24 Radio.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.