ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Το Έπος του Γουέμπλεϊ και η ολόχρυση ιστορία που «έγραψε» ο Παναθηναϊκός! (Pics, Vid)

Η αγωνιστική σεζόν 1970-1971, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά και το μυαλό όλων των Παναθηναϊκών φιλάθλων, με την ομάδα ποδοσφαίρου, να φτάνει σαν σήμερα πριν 52 χρόνια, ένα βήμα πριν από την κατάκτηση της Ευρώπης.

Το Έπος του Γουέμπλεϊ και η ολόχρυση ιστορία που «έγραψε» ο Παναθηναϊκός! (Pics, Vid)

Η αγωνιστική σεζόν 1970-1971, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά και το μυαλό όλων των Παναθηναϊκών φιλάθλων, με την ομάδα ποδοσφαίρου, να φτάνει σαν σήμερα πριν 52 χρόνια, ένα βήμα πριν από την κατάκτηση της Ευρώπης.

Στον διάβα του για τη μεγαλύτερη διάκριση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο, ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε τα εμπόδια της Ζενές Ες, της Σλόβαν Μπρατισλάβας, της Έβερτον, του Ερυθρού Αστέρα, ενώ στον τελικό του Ουέμπλεϊ, στις 2 Ιουνίου 1971, ηττήθηκε με 2-0 από τον Άγιαξ του μεγαλύτερου brand του ολλανδικού ποδοσφαίρου, Γιόχαν Κρόιφ.

Η ομάδα του Ουέμπλεϊ δεν ήταν «πυροτέχνημα», άλλα άρχισε να διαμορφώνεται από τον αναμορφωτή του Παναθηναϊκού Στέφαν Μπόμπεκ και τον διάδοχό του, Λάκη Πετρόπουλο, λίγα χρόνια πριν. Στις 2 Ιουνίου του 1970, ο «καλπάζοντας συνταγματάρχης», Φέρεντς Πούσκας διαδέχτηκε τον Έλληνα τεχνικό, που ανέλαβε προπονητής στην Εθνική Ελλάδος. Ο Ούγγρος προπονητής, που ως ποδοσφαιριστής άφησε εποχή, αποδείχθηκε το μεγάλο όπλο της ομάδας, ιδίως στον τομέα της ψυχολογίας.

Το ποδοσφαιρικό bullying Μπακασέτα-Ιωαννίδη στα playoffs και το… 76% συμμετοχής στα γκολ του Παναθηναϊκού!
Το ποδοσφαιρικό bullying Μπακασέτα-Ιωαννίδη στα playoffs και το… 76% συμμετοχής στα γκολ του Παναθηναϊκού! 748 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο καλπάζων συνταγματάρχης, όπως ήταν το προσωνύμιό του, κατάφερε να πείσει τους παίχτες του ότι πρέπει να κοιτάζουν στα μάτια τούς αντιπάλους τους. «Έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς» συνήθιζε να λέει. «Με αυτό το τροπάριο μας εμψύχωνε συνέχεια και μας έκανε να αντιμετωπίζουμε τους αντιπάλους μας, χωρίς το παραμικρό κόμπλεξ», δήλωνε ο Μίμης Δομάζος.

Σημαντικό μερίδιο στο χτίσιμο εκείνης της μεγάλης ομάδας είχαν οι βοηθοί του, Γαβρίλος Γαζής και Γιάννης Τζουνάκος, καθώς και ο επικεφαλής του συλλόγου σε διοικητικό επίπεδο, Μιχάλης Κίτσιος. Πολλά ακούστηκαν για την ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού, ιδιαίτερα στην εμπλοκή της χούντας στην πρόκριση των «πρασίνων» στον τελικό, μετά τη συντριβή του Βελιγραδίου. Τίποτε, φυσικά, δεν αποδείχθηκε ως και σήμερα. Ήταν, μάλλον, μια προσπάθεια σπίλωσης της μεγάλης επιτυχίας του Παναθηναϊκού, που εντάσσεται στη μακρόχρονη κόντρα των δύο αιωνίων αντιπάλων.

Στο δρόμο για τον τελικό, ο Παναθηναϊκός πέτυχε συνολικά 16 γκολ και δέχθηκε 10. Τα 10 από τα 16 γκολ του σημείωσε ο Αντώνης Αντωνιάδης, που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Στις εγχώριες διοργανώσεις, ο Παναθηναϊκός δεν είχε ανάλογη πορεία, μετά μάλιστα και από τα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα (1969, 1970). Στο πρωτάθλημα τερμάτισε τρίτος, με πρώτη την ΑΕΚ, ενώ το Κύπελλο Ελλάδας το κατέκτησε ο Ολυμπιακός, με τον Παναθηναϊκό να μένει εκτός του θεσμού από τον ΠΑΟΚ στη προημιτελική φάση.

Α’ Γύρος

Ζενές Ες – Παναθηναϊκός 1-2

16 Σεπτεμβρίου 1970: Η μεγάλη πορεία του Παναθηναϊκού ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 1970 από την πόλη Ες του Λουξεμβούργου, κόντρα στην αδύναμη Ζενές. Οι «πράσινοι» εξασφάλισαν εύκολα τη νίκη και έβαλαν σημαντική υποθήκη για την πρόκριση.

Σκόρερ: Ντι Τζένοβα (11′), – Αντωνιάδης (6′), Ελευθεράκης (35′).

Ζενές Ες: Χόφμαν, Χόφμαν, Σάουλ, Ερ (75′), Μοροκούτι, Ταγκράβα, Σέλερ Χόσμαλα (80′), Ντρούε, Αλαμάνο, Ντι Τζένοβα, Λάγκερ, Μπαρτολόσι.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Καψής (86′), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Δεληγιάννης (80′).

Παναθηναϊκός – Ζενές Ες 5-0

30 Σεπτεμβρίου 1970: Παράσταση για ένα ρόλο στην κατάμεστη Λεωφόρο, με κορυφαίο τον Αντωνιάδη, που σημείωσε 4 γκολ.

Σκόρερ: Ελευθεράκης (17′), Αντωνιάδης (26′, 29′, 37′, 58′).

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, (40′ Μητρόπουλος), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (46′ Γονιός).

Ζενές Ες: Χόφμαν, Ρενέ, Χόφμαν, Σάουλ, Μοροκούτι, Ταγκράβα, Σέλερ, Ντρούε, Αλαμάνο, Ντι Τζένοβα, Λάγκερ.

Β’ Γύρος

Παναθηναϊκός – Σλόβαν Μπρατισλάβας 3-0

21 Οκτωβρίου 1970: Η ομάδα της Τσεχοσλοβακίας, που την προηγούμενη χρονιά είχε καταπλήξει την Ευρώπη κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων, αποδείχτηκε τελικά εύκολη λεία για τον Παναθηναϊκό. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο Παναθηναϊκό. Θεωρώ ότι ήδη αποκλειστήκαμε», δήλωσε ο προπονητής της Σλόβαν, Τόμας Βίντσεν.

Στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην πρωτεύουσα Αθήνα, ο κόσμος του Παναθηναϊκού είχε αρχίσει ήδη να έχει έντονο ενδιαφέρον για το σύνολο του Φέρεντς Πούσκας και η Ομόνοια βρισκόταν στο επίκεντρο των πανηγυρισμών.

Σκόρερ: Δομάζος (3′), Αντωνιάδης (55′), Δεληγιάννης (82′).

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Δεληγιάννης (75′).

Σλόβαν Μπρατισλάβας: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Σλόχα, Χρίβλακ, Σβέλχικ (46′), Σλόχα, Χορίβλιτσκα, Τσάπκοβιτς, Μόντερ, Γιούρεν (84′),Τσάπκοβιτς, Γιόκλ, Μέντβικ.

Σλόβαν Μπρατισλάβας – Παναθηναϊκός 2-1

4 Νοεμβρίου 1970: Νίκη γοήτρου για τους Τσεχοσλοβάκους και πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για τον Παναθηναϊκό, που γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει τέτοια διάκριση. Κορυφαίοι, οι Τάκης Οικονομόπουλος και ο Αντώνης Αντωνιάδης.

Σκόρερ: Μούτερ (33′), Τσάπκοβιτς (58′) – Αντωνιάδης (52′)

Σλόβαν Μπρατισλάβας: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Σλόχα, Σλόχα, Χρέβνιακ, Μένεβνιτς, Τσάπκοβιτς, Μούτερ, Τσάπκοβιτς, Γιόκλ, Σβέλχικ.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας Μητρόπουλος (46′), Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Δεληγιάννης (75′).

Προημιτελικός

Έβερτον – Παναθηναϊκός 1-1

9 Μαρτίου 1971: Το 1-1 στο «Γκούντισον Παρκ» του Λίβερπουλ ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους, που έκανε τον γύρο της Ευρώπης. Η έμπνευση του Πούσκας να παίξει αλλάξει τακτική στον αμυντικό προσανατολισμό της ομάδας, ήταν η κίνηση «ματ» με τον εγκλωβισμό του Τζο Ρόιλ από τον άσημο ως τότε Άνθιμο Καψή, ο οποίος με την απόδοσή του, έδωσε τη μισή πρόκριση στους «πράσινους».

Ο Παναθηναϊκός άντεξε στο σφυροκόπημα των «εφοπλιστών» και ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις με ένα αμφιλεγόμενο γκολ του Τζόνσον, αφού νωρίτερα ο αλάνθαστος Οικονομόπουλος είχε εξουδετερωθεί με αντιαθλητικό χτύπημα και ήταν εκτός φάσης.

Σκόρερ: Τζόνσον (90′) – Αντωνιάδης (81′).

Έβερτον: Ράνκιν, Ράιτ, Νιούτον, Κένιον, Χαρστ, Κέντολ, Χάρβεϊ, Μπολ, Χάζμπαντ (Τζόνσον), Ρόιλ, Μόρισεϊ.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Παναθηναϊκός – Έβερτον 0-0

24 Μαρτίου 1971: Στον επαναληπτικό της Λεωφόρου υπήρξε το αδιαχώρητο. Ο πρωτεργάτης της ομάδας, Φέρεντς Πούσκας με το αριστοτεχνικό του κοουτσάρισμα στον αγωνιστικό χώρο, έκλεισε χώρους στην άμυνα και εγκλώβισε την μεγάλη ομάδα της Έβερτον που τότε πρωταγωνιστούσε στα γήπεδα της Μεγάλης Βρετανίας.

Το τελικό 0-0, έφερε το ξέσπασμα του κόσμου στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, με τον Παναθηναϊκό να έχει μπροστά του μια χρυσή ευκαιρία για να γράψει ιστορία, άγνωστη τότε στην ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Αθανασόπουλος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Έβερτον: Ράνκιν, Ράιτ, Νιούτον, Λάμπον, Χαρστ, Κέντολ, Χάρβεϊ, Μπολ, Γουίτλ, Ρόιλ, Μόρισεϊ, Τζόνσον (74′).

Ημιτελικός

Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 4-1 (2-0)

14 Απριλίου 1971: Η προσγείωση στην πραγματικότητα για τον Παναθηναϊκό. Ο Οικονομόπουλος βρέθηκε σε άσχημο απόγευμα και ο Όστοϊτς βρίσκει την ευκαιρία να σημειώσει τρία τέρματα. Το γκολ του Καμάρα θα αποδειχθεί υπερπολύτιμο. Αλλά και η διαιτησία του Αυστριακού Νιεμάγιερ που βρέθηκε στο στόχαστρο του Φέρεντς Πούσκας, με τον Μαγυάρο τεχνικό, να αναφέρεται με σκληρές λέξεις όπως «γουρούνι», κατά του άρχοντα της αναμέτρησης.

Σκόρερ: Όστοϊτς (14′, 47′, 68′), Γιάνκοβιτς (39′) – Καμάρας (55′).

Ερυθρός Αστέρας: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόφκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιάνκοβιτς, Όστοϊτς, Φιλίποβιτς.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Κωνσταντίνου (72′), Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 3-0 (1-0)

28 Απριλίου 1971: Η μεγάλη ανατροπή, Η μεγαλύτερη στιγμή μέχρι την επόμενη! Ο Παναθηναϊκός κάνει το ποδοσφαιρικό «θαύμα» μέσα στην έδρα του, επικρατεί με σκορ 3-0 και σφραγίζει το εισιτήριο για το Ουέμπλεϊ.

Η Ελλάδα φλέγεται… «Ο όρκος που είχαμε κάνει στο δωμάτιο του Δομάζου, μας είχε κάνει θηρία. Και πιο πολύ πεισμώσαμε, όταν είδαμε τυπωμένα φέιγ-βολάν των Γιουγκοσλάβων, που έγραφαν: Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών: Ερυθρός Αστέρας – Άγιαξ», θυμάται μετά από χρόνια ο Κώστας Ελευθεράκης.

Σκόρερ: Αντωνιάδης (2′, 54′), Καμάρας (63′).

Παναθηναϊκός: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Χατζηανδρέου (90′), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Αθανασόπουλος (54′).

Ερυθρός Αστέρας: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόφκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιάνκοβιτς, Όστοϊτς, Φιλίποβιτς.

2 Ιουνίου 1971: Hμερομηνία – ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Άγιαξ, των Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόϊφ, την ομάδα – μοντέλο, που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη.

Με τη συμπαράσταση χιλιάδων οπαδών στο μεγαλόπρεπο Oυέμπλεϊ, παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει και όσο μπορεί το παιγνίδι, αλλά η διαφορά δυναμικότητας από τον Αίαντα του Άμστερνταμ είναι εμφανής. Εκείνος ο Άγιαξ, εκείνης της εποχής, απλά δε παιζόταν! Τονίζουν ακόμα και σήμερα οι ποδοσφαιριστές της ομάδας του «τριφυλλιού».

Παρά την ήττα του, ο Παναθηναϊκός κέρδισε χιλιάδες νέους φίλους και την… επιβεβαίωση του ύμνου του: «Χαίρεται η Ελλάδα που’ χει τέτοια ομάδα…».

Ο στρατηγός του Παναθηναϊκού, Μίμης Δομάζος, δήλωσε: «Παρότι δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Είχαμε πετύχει έναν άθλο. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον θρίαμβο».

Σκόρερ: Βαν Ντάικ (5′), Καψής (85′ – αυτογκόλ).

Άγιαξ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν, Μπλάνκεμπουργκ (46′), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Βαν Ντάικ.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.