ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Το «πράσινο» makeover και ο Ράντονιτς για το restart!

Το Panathinaikos24.gr αναλύει το «πράσινο» ρόστερ της νέας αγωνιστικής περιόδου 2022-2023, υπό τις οδηγίες του, όπως μορφοποιείται και καλείται να διαχειριστεί ο νεοφερμένος Ντέγιαν Ράντονιτς.

Το «πράσινο» makeover και ο Ράντονιτς για το restart!

Το τελευταία κεφάλαιο μίας «μαύρης» από οικονομικής άποψης διετίας για τον Παναθηναϊκό γράφτηκε τον Ιούνιο. Ο Παναθηναϊκός των εσόδων-εξόδων ήταν αποκρουστικός στο παρκέ, με συνέπεια να μείνει με «άδεια χέρια» σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια!

Κάπου εκεί αποφασίστηκε να μπει μια τελεία σε όσα βλέπαμε να διαδραματίζονται, ο μεγαλομέτοχος αποφάσισε να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο και τα μηνύματα που άφησε -τόσο στα social media, όσο και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με μερίδα των οπαδών-, για την επόμενη ημέρα ήταν αισιόδοξα.

Καταρχάς η διοίκηση του Παναθηναϊκού αποφάσισε ότι η ομάδα χρειάζεται έναν προπονητή με γνώσεις, εμπειρία και ξεκάθαρες ιδέες. Και το όνομα αυτού Ντέγιαν Ράντονιτς, ο οποίος καλείται να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο να επαναφέρει την ομάδα σε μια σχετική κανονικότητα. Όπου «σχετική» η καλή και ανταγωνιστική εικόνα στη Euroleague και η με αξιώσεις διεκδίκηση των εγχώριων τίτλων απέναντι στον Ολυμπιακό.

Ντέγιαν Ράντονιτς και Αργύρης Πεδουλάκης αποφάσισαν να αναβαθμίσουν το ρόστερ, να ισχυροποιήσουν το ελληνικό στοιχείο και να «χτίσουν» τον Παναθηναϊκό από τα θεμέλια, με βασικούς πυλώνες τους Παπαγιάννη, Νέντοβιτς και Παπαπέτρου που εκείνο το χρονικό διάστημα φάνταζαν ιδανικοί για να ηγηθούν της ομάδας πλαισιωμένοι από άλλους ικανούς συμπαίκτες.

Παράλληλα, είχε αποφασιστεί η ομάδα να προχωρήσει σε αλλαγή όλων -πλην Νέντοβιτς- των ξένων παικτών, οι οποίοι κρίθηκαν ανεπαρκείς. Ο Έβανς άνοιξε το χορό των αποχωρήσεων με τον Μέικον να έπεται. Στην έξοδο βρέθηκε και ο Σίβα που δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα, ο Οκάρο Ουάιτ ακολούθησε και ο Σαντ Ρος ειδοποιήθηκε να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Μαζί με τους ξένους αποχώρησε και ο Κασελάκης για τις δυτικές συνοικίες.

Αντίθετο δρομολόγιο ακολούθησαν οι Πάρις Λι και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης οι προσθήκες των οποίων έγιναν παράλληλα με την πρόσληψη του Ντέγιαν Ράντονιτς.

Την ίδια στιγμή Ράντονιτς και Πεδουλάκης μέχρι την ύστατη στιγμή προσπάθησαν να επιστρέψει ο Νικ Καλάθης στον Παναθηναϊκό. Τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό, αλλά τα χρήματα που προορίζονταν για τον Νικ έμειναν «κάβα» για πιο ορθολογικό σχεδιασμό και σε θέσεις που το «τριφύλλι» πονούσε.

Τη διάθεση αποχώρησης και τον επαναπατρισμό του Νέντοβιτς διαδέχθηκε η έλευση στο ΟΑΚΑ του Μάριους Γκριγκόνις, μια μεταγραφή που για την ώρα δείχνει upgrade, αλλά θα κριθεί στο παρκέ όταν με το καλό αρχίσουν οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Στο «τριφύλλι» πέρα από τον Γκριγκόνις στη θέση «2» θέλησαν να δώσουν και βάθος στον πάγκο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο ερχομός στην ομάδα του Άντριου Άντριους, ενός παίκτη προερχόμενου από σούπερ χρονιά στην Μπούρσασπορ, με την οποία πραγματoποίησε σπουδαίες εμφανίσεις και πλέον καλείται να κάνει το δύσκολο -η αλήθεια είναι- βήμα παραπάνω φορώντας μια βαριά φανέλα όπως του Παναθηναϊκού.

Η ξαφνική φυγή του Ιωάννη Παπαπέτρου -που τελικά αποδείχθηκε όχι και τόσο ξαφνική-, αφήνει ένα μεγάλο κενό και λέμε κενό γιατί όπως κύλησαν οι δύο τελευταίες σεζόν ο Παπαπέτρου σαν αρχηγός άκουσε πολλά και βίωσε ακόμα περισσότερα. Έτσι, επήλθε φθορά όχι βέβαια στη σχέση του με το σύλλογο, η οποία ήταν και παραμένει μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού. Ο Παπαπέτρου γνωρίζει και ο ίδιος πως οι δρόμοι του με τον Παναθηναϊκό θα ξανασμίξουν όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και οι βάσεις της ομάδας πιο στερεές.

Προφανώς και δεν κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του πηγαίνοντας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στην Παρτιζάν, αλλά ξέρει πως εκεί υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς τουλάχιστον θα μάθει και θα εξελιχθεί. Στον Παναθηναϊκό με όσα συνέβησαν την τελευταία διετία ήταν δύσκολο να παραμείνει.

Το συμβόλαιο του Παπαπέτρου θα διατεθεί και αυτό με τη σειρά του σε πιο καίριες θέσεις, με πιο πιθανό το μεγαλύτερο μέρος αυτού να πάει στο μπακ απ του Γιώργου Παπαγιάννη, καθώς πέρα από τον Μεγαρίτη σέντερ, ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλη αξιόπιστη λύση στο «5», ενώ τα στοιχήματα τύπου Φλόιντ, Καββαδά και Έβανς δεν βγήκαν την περσινή σεζόν.

Στο «4» αντί για τον Οκάρο Ουάιτ τη νέα σεζόν θα βλέπουμε τον Ντέρικ Ουίλιαμς, έναν παίκτη με πιο ουσιαστική συμμετοχή ως τώρα στις ομάδες που έπαιζε παρά το ότι του καταλογίζεται πως ουδέποτε στέριωσε σε ομάδα πάνω από μια σεζόν. Αποτελεί 100% επιλογή του Ράντονιτς που ξέρει τον παίκτη από την κοινή τους θητεία στην Μπάγερν το ’18 και γι΄ αυτό θα κριθεί λίγο πιο αυστηρά ο Μαυροβούνιος τεχνικός τη νέα σεζόν.

Ο Ράντονιτς, πέρα από τον Ουίλιαμς, αποφάσισε να κινηθεί η ομάδα και για ένα ακόμα άλλοτε δικό του παίχτη του. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Νέιτ Ουόλτερς. Ο Ουόλτερς ομολογουμένως δεν είναι Καλάθης, αλλά είναι μια κίνηση value for money στον «άσο». Είναι κοντρολαρισμένος παίκτης, φιλότιμος και δεν παίρνει τραβηγμένες προσπάθειες.

Αυτό που για την ώρα αποτελεί ερωτηματικό στο «πράσινο» ρόστερ, είναι το ελληνικό στοιχείο. Ο Παναθηναϊκός διατήρησε στις τάξεις του για άλλη μια σεζόν τον Λευτέρη Μποχωρίδη, που πρέπει επιτέλους να βγει μπροστά, να εκμεταλλευτεί τον χρόνο και το χώρο που του δίνει η ομάδα και να προσφέρει. Αν το καταφέρει, θα είναι αμφότεροι κερδισμένοι. Αν όχι, θα είναι ακόμη ένα «στοίχημα» που δεν κατάφερε να κερδίσει ο γηγενής γκαρντ.

Παράλληλα, υπάρχει και η nouvelle vague. Εκεί θα συναντήσουμε μια τετράδα ελπιδοφόρων γηγενών παικτών που και αυτοί με τη δική τους σειρά θα πρέπει να αρπάζουν τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν απ’ τα μαλλιά. Ιδίως οι Μαντζούκας και Χουγκάζ που θα πάρουν περισσότερο χρόνο στις εν Ελλάδι υποχρεώσεις του «τριφυλλιού». Πιο πίσω ακολουθούν οι Αβδάλας και Σαμοντούροφ που και αυτοί με την κατάλληλη προεργασία θα πάρουν τις ευκαιρίες τους.

Εν κατακλείδι, το ρόστερ δεν έχει κλείσει ακόμα, οι «πράσινοι» χρειάζονται μπακ απ 5άρι, πάνε για ένα 3άρι που να παίζει και στο «4» και επιδιώκουν τον επαναπατρισμό του Γιώργου Καλαϊτζάκη τον οποίο πιστεύουν πολύ. Την ίδια ώρα τους «πράσινους» δε αφήνει… ασυγκίνητους η περίπτωσή του Ντίνου Μήτογλου εν αναμονή της γνωστοποίησης της τιμωρίας του.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε ολικό λίφτινγκ, για να επιστρέψει δυνατός και ανταγωνιστικός και η ομάδα όπως διαμορφώνεται προκαλεί τεράστια ίντριγκα ως προς το αγωνιστικό της πρόσωπο και όπως αυτό εν τέλει, θα παρουσιαστεί τη νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα, αλλά και στις εγχώριες διοργανώσεις.

Τέλος, παραθέτουμε το ρόστερ όπως έχει διαμορφωθεί για την ώρα με τη θέση που αγωνίζονται οι παίκτες σε παρένθεση.

Γκάρντ: Λι (1) – Μποχωρίδης (1) – Γκριγκόνις (2) – Άντριους (2) – Ουόλτερς (1) – Αβδάλας (1).

Φόργουορντ: Ουίλιαμς (4) – Μαντζούκας (3) –  Χουγκάζ (4) – Σαμοντούροφ (3-4).

Σέντερ: Παπαγιάννης (5).

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.