ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αποστολή στην Αυστρία

Τσέριν στο P24: «Ο Παναθηναϊκός ανήκει στην Ευρώπη – Είμαι εδώ για να εξελιχθώ και να περάσω στο επόμενο επίπεδο»

Ο Άνταμ Τσέριν, ένα από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του Παναθηναϊκού, μιλάει στο panathinaikos24.gr για τους υψηλούς του στόχους με το "τριφύλλι" και τη χρονιά που έρχεται.

Τσέριν στο P24: «Ο Παναθηναϊκός ανήκει στην Ευρώπη - Είμαι εδώ για να εξελιχθώ και να περάσω στο επόμενο επίπεδο»

Ο Σλοβένος χαφ, κατά πολλούς, αποτελεί την… έξυπνη βόμβα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για φέτος. Στα 23 του προέρχεται από δυο εκπληκτικές σεζόν με τη Ριέκα, μετράει ήδη 13 συμμετοχές με την Εθνική ομάδας της χώρας του, στην οποία έχει καθιερωθεί ως βασικός και οι “πράσινοι” φρόντισαν να τον δέσουν με τετραετές συμβόλαιο, ποντάροντας πολλά στην αξία του, αλλά και την εξέλιξή του.

Ο Άνταμ Τσέριν ήρθε στο “τριφύλλι” για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ομάδα, έχει όρεξη για δουλειά, είναι αποφασισμένος, όπως δηλώνει, να καθιερωθεί και θέλει πολύ να δει τη νέα του ομάδα να επιστρέφει εκεί που ανήκει: Στην Ευρώπη!

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Άνταμ Τσέριν στο panathinaikos24.gr και τον Διονύση Δεσύλλα

Αρχικά, πες μου για τη μεταγραφή σου στον Παναθηναϊκό. Πως προέκυψε;

“Η αλήθεια είναι ότι τα πάντα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο Παναθηναϊκός επικοινώνησε με τον ατζέντη μου, αυτός με κάλεσε και μου μετέφερε το ενδιαφέρον. Αυτό για εμένα ήταν ένα εξαιρετικό νέο! Είχα κάποιες άλλες προτάσεις νωρίτερα από άλλες ομάδες, αλλά όταν άκουσα για τον Παναθηναϊκό, που είναι ένα σπουδαίο κλαμπ, δεν το σκέφτηκα και πολύ. Είπα αμέσως στον ατζέντη μου “θέλω να πάω εκεί”. Έγιναν οι συζητήσεις και συμφωνήσαμε πολύ γρήγορα με την ομάδα”.

Οι άλλες προσφορές που είχες ήταν, να φανταστώ, από ευρωπαϊκές ομάδες…

“Ναι, είχα προσφορές, αλλά όπως είπα ο Παναθηναϊκός είναι… άλλο level και θέλω να περάσω στο επόμενο επίπεδο. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Δεν ήθελα να περιμένει η ομάδα και να καθυστερήσουμε. Ξέρω πόσο μεγάλο κλαμπ είναι, ξέρω την ιστορία του, τον πολύ κόσμο που έχει. Γι αυτό και είπα στον ατζέντη μου ότι θέλω να παίξω σε αυτή την μεγάλη ομάδα κι έτσι έγινε”.

Θεωρείς τον Παναθηναϊκό το επόμενο μεγάλο άλμα στη μέχρι τώρα καριέρα σου;

“Στη Γερμανία και τη Νυρεμβέργη τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελα. Ημουν μικρός, δεν πήρα πολλές ευκαιρίες, αλλά κέρδισα πολύτιμες και σημαντικές εμπειρίες. Μετά πήγα στην Κροατία και τη Ριέκα. Εκεί έπαιξα πολύ τα τελευταία δυο χρόνια, καθιερώθηκα, αγωνίστηκα με την Εθνική ομάδα, έγινα βασικός και θεωρώ ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα μου. Τώρα, μπορώ να πω ότι ο Παναθηναϊκός είναι το υψηλότερο σκαλοπάτι για εμένα, στην παρούσα φάση. Γι αυτό και είμαι πολύ ενθουσιασμένος με τη μεταγραφή”.

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον Παναθηναϊκό;

“Νομίζω ότι μπορείς να δεις αμέσως πόσο τεράστιο κλαμπ είναι ο Παναθηναϊκός. Οι προπονήσεις είναι καλές και απαιτητικές, τα πάντα είναι οργανωμένα στην καθημερινότητά μας, ο κόουτς είναι πολύ καλός, οι παίκτες έχουν ποιότητα, όλο το σταφ λειτουργεί άκρως επαγγελματικά. Ολοι με υποδέχτηκαν ζεστά και αμέσως ένιωσα καλά. Υπάρχουν κάποιες ομάδες που στην αρχή νιώθεις λίγο παράξενα. Δεν είσαι τόσο χαρούμενος μέχρι να προσαρμοστείς. Αλλά εδώ, εγώ ένιωσα από την αρχή διαφορετικά. Ολοι ήταν φιλικοί απέναντί μου, μου μιλούσαν. Νιώθω φανταστικά από τις πρώτες ημέρες στον Παναθηναϊκό”.

“Ο κ. Γιοβάνοβιτς μου εξήγησε το ποδοσφαιρικό όραμά του στον Παναθηναϊκό”

Ποια ήταν τα πρώτα λόγια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε εσένα;

“Μιλήσαμε αμέσως μετά το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Άλλωστε, μιλάμε την ίδια γλώσσα, γεγονός που κάνει πιο εύκολη την επικοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι μιλήσαμε πολύ. Μου έκανε ανάλυση και μου εξήγησε το ποδοσφαιρικό του όραμα στον Παναθηναϊκό, τον τρόπο παιχνιδιού, πως παίζει η ομάδα και πως με υπολογίζει στο σύστημα. Από την πλευρά μου του είπα κι εγώ τη δική μου άποψη και ότι θέλω πολύ να δουλέψω σκληρά στον Παναθηναϊκό. Θεωρώ ότι έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία. Πιστεύω ότι πρέπει να συμβαίνει αυτό σε μια ομάδα. Να υπάρχει σωστή επικοινωνία ανάμεσα στους παίκτες και τον προπονητή. Αυτό είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ομάδας”.

Πως και υπέγραψες τετραετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό; Είναι κάτι που δε συνηθίζεται…

“Ναι, αυτή ήταν η πρόταση του Παναθηναϊκού σε εμένα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω πρόβλημα με κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, προτιμώ τα συμβόλαια με μεγαλύτερη διάρκεια. Για εμένα είναι κάτι το νορμάλ γι αυτό και συμφώνησα. Οταν με το καλό φτάσουμε στην τετραετία, θα δούμε. Μπορεί να μείνω και περισσότερο, μπορεί και λιγότερο. Εγώ θέλω όλα να πάνε καλά εδώ που βρίσκομαι. Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό”.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι στον Παναθηναϊκό;

“Αναμφίβολα, ο πρώτος προσωπικός στόχος είναι να εξελιχθώ περισσότερα ποδοσφαιρικά στον Παναθηναϊκό. Να αναπτύξω το παιχνίδι μου. Έχω περισσότερες εμπειρίες πλέον και θα προσπαθήσω να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό να πετύχει τους ομαδικούς στόχους του. Το πρώτο που θέλουμε είναι να προκριθούμε στους ευρωπαϊκούς ομίλους. Ξέρω τι σημαίνει αυτό (η Ευρώπη) για την ομάδα και τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα δεν έπαιζε στην Ευρώπη, άρα λοιπόν τόσο ο προσωπικός μου στόχος, όσο και αυτός της ομάδας, είναι αρχικά η επιστροφή εκεί που το κλαμπ ανήκει, στην Ευρώπη. Μακάρι να τα καταφέρουμε και να κάνουμε καλά παιχνίδια εκεί. Ξεκάθαρα ο πρώτος στόχος είναι αυτός και το ζούμε όλοι καθημερινά στην ομάδα”.

“Παίζω σε όλες τις θέσεις του κέντρου, να βελτιώσω το σκοράρισμα”

Πες μου κάποια πράγματα για τον τρόπο παιχνιδιού σου. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά σου, τα δυνατά και αδύναμα σημεία…

“Αρχικά, θεωρώ τον εαυτό μου παίκτη που αγωνίζεται σε πολλές θέσεις του κέντρου. Μπορώ να παίξω σχεδόν σε όλη τη μεσαία γραμμή. Νομίζω ότι στα θετικά μου είναι ότι έχω καλή οπτική του παιχνιδιού. Βλέπω καλά το γήπεδο και τους χώρους. Βοηθάω τους συμπαίκτες μου με τις κινήσεις μου, με τα τρεξίματά μου. Μπορώ να τρέξω πολύ. Νομίζω ότι αυτά είναι τα κυρίαρχα θετικά στοιχεία στο παιχνίδι μου. Επίσης, νιώθω δυνατός στο γήπεδο. Νομίζω ότι πρέπει να βελτιώσω το σκοράρισμα. Να σημειώνω περισσότερα γκολ σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Σε αυτό δουλεύω και πρέπει να το κάνω. Είμαι βέβαιος ότι με τον κ. Γιοβάνοβιτς θα δουλέψουμε πολύ σε αυτό. Το σημαντικότερο όλων είναι να πάει καλά η ομάδα, αλλά σίγουρα θα δουλέψω πάνω στα αδύνατα σημεία μου για να τα βελτιώσω”.

Έχεις έρθει στον Παναθηναϊκό με αυτοπεποίθηση και όρεξη για δουλειά. Βλέπεις τον εαυτό σου βασικό;

“Φυσικά! Γι αυτό είμαι εδώ, γι αυτό δουλεύω καθημερινά. Δε θα μπορούσα να πω το αντίθετο. Οπως σου είπα και πριν, έχω κερδίσει εμπειρίες τα τελευταία δυο χρόνια, που ήταν πολύ σημαντικές για έναν νέο ποδοσφαιριστή όπως εγώ. Πλέον, με τον ερχομό μου στον Παναθηναϊκό αλλάζω επίπεδο. Θέλω πολύ να είμαι μέρος αυτής της ομάδας. Να μπω στο γήπεδο, να παίξω και να τη βοηθήσω να πετύχει τους στόχους της”.

“Μελετούσα τον τρόπο παιχνιδιού του Ινιέστα”

Πως άρχισες να παίζεις ποδόσφαιρο;

“Η αλήθεια είναι ότι άρχισα να παίζω από μικρό παιδάκι. Ημουν περίπου 5 χρονών όταν κλώτησα για πρώτη φορά μπάλα. Η ιστορία έχει ως εξής: Οι γονείς μου ήθελαν να με κάνουν να ασχοληθώ με τον αθλητισμό, διότι το θεωρούσαν πολύ καλό για ένα μικρό παιδί. Άρχισα, λοιπόν, ως παιδί να κάνω διάφορα και να ασχολούμαι με τον αθλητισμό και τη γυμναστική στην πόλη μου. Υπήρχε ένα γυμναστήριο, ένα αθλητικό κέντρο και στην άλλη πλευρά ήταν το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Καθόμουν, λοιπόν, γύρω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο και κοιτούσα συνέχεια (γέλια). Μου άρεσε να τους βλέπω να παίζουν ποδόσφαιρο, μου δημιουργούσε ένα ενδιαφέρον ως παιδί που ήμουν. Έτσι, λοιπόν, είπα μια μέρα: “Θέλω να πάω εκεί, θέλω να παίξω ποδόσφαιρο”. Αυτό έγινε…”

Αγαπάς πολύ το ποδόσφαιρο. Το καταλαβαίνω από τον τρόπο που μιλάς γι αυτό…

“Ναι, αλήθεια είναι. Αγάπησα από μικρό παιδί το ποδόσφαιρο και συνεχίζω να το αγαπώ. Ξέρεις τι γίνεται; Είναι γνήσια η αγάπη μου για το άθλημα διότι δε με πίεσε κανείς να το κάνω. Να παίξω με το ζόρι. Το επέλεξα εγώ και το αγαπώ πολύ”.

Είχες κάποιο ίνδαλμα ή κάποιον ποδοσφαιριστή που σου άρεσε το στιλ του και ήθελες να γίνεις σαν κι αυτόν;

“Σίγουρα όταν ήμουν μικρός είχα. Από κάποια ηλικία και μετά και όταν παίζεις επαγγελματικά αυτό αλλάζει. Αναμφίβολα, θα μπορούσα να σου πω τον Μέσι, που για ‘μένα είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής. Στη θέση μου θα σου πω τον Ινιέστα. Είναι ο αγαπημένος μου ποδοσφαιριστής, έκανε τρομερά πράγματα στο κέντρο. Παίζουμε σχεδόν την ίδια θέση και πάντα απολάμβανα να τον παρακολουθώ και φυσικά να μελετάω κινήσεις του στο γήπεδο”.

“Playstation με τον Σάρλια”

Έχεις προλάβει να κάνεις φίλους στην ομάδα;

“Νομίζω με τον Σάρλια κάνουμε καλή παρέα. Τον ξέρω από πριν από σύμπτωση. Παίξαμε λίγο playstation τον περασμένο χρόνο μαζί (γέλια). Ηξερα τον Σβόνιμιρ προτού έρθω στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, μίλησα μαζί του και μου είπε τα καλύτερα για την ομάδα. Βέβαια, έχω καλές σχέσεις με όλους. Ολα τα παιδιά με καλωσόρισαν θερμά. Νομίζω ότι είμαστε ένα γκρουπ με καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά και χαρακτήρες κι αυτό είναι, επίσης, πολύ σημαντικό για την ομάδα μας. Μακάρι να πάνε όλα καλά τη νέα χρονιά…”.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ