ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Γκουντάιτις: Ένας γίγαντας που ανεβάζει level το τριφύλλι (vids)

Ο Παναθηναϊκός βάζει στο ρόστερ του ένα πολύ δυνατό όπλο στην ρακέτα του, τον Αρτούρας Γκουντάιτις, ο οποίος θα δημιουργήσει ένα πανίσχυρο δίδυμο με τον Γιώργο Παπαγιάννη. Αφιέρωμα στο panathinaikos24.gr

Γκουντάιτις: Ένας γίγαντας που ανεβάζει level το τριφύλλι (vids)

Ο Αρτούρας Γκουντάιτις ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δημιούργησε ένα πολύ δυνατό δίδυμο κάτω από την ρακέτα με τον Παπαγιάννη.

Ένας παίκτης που έχει μάθει στα δύσκολα, ένας μπασκετμπολίστας που δεν έχει σταματήσει να δουλεύει ούτε στιγμή στην καριέρα του.

Το τριφύλλι βάζει στο ρόστερ του έναν παίκτη που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο. Το Panathinaikos24.gr ξετυλίγει το κουβάρι της καριέρας του μέσα από το παρακάτω αφιέρωμα.

Τα πρώτα του βήματα

Ο Αρτούρας Γκουντάιτις έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ζαλγκίρις Κάουνας τη σεζόν 2013-14. Συνολικά έπαιξε σε 9 ματς και είχε μέσο όρο 3,9 πόντους και 3,1 ριμπάουντ σε 9 ματς.

Η χρονιά αυτή αποτέλεσε ορόσημο για την καριέρα του, μιας και πραγματοποίησε και το ντεμπούτο του με την Εθνική Λιθουανίας σε ένα ματς κόντρα στη Λετονία. Μάλιστα μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η συμμετοχή του. Συγκεκριμένα, πέτυχε 5 πόντους με 5/6 δίποντα και 5/6 βολές, 8 ριμπάουντ σε 18 λεπτά συμμετοχής και 25 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Αυτό όμως που δείχνει πολλά για τον συγκεκριμένο μπασκετμπολίστα είναι τα όσα είπε μετά από ένα τόσο… δυνατό ντεμπούτο. «Στη Λιθουανία σε όλους αρέσει να προωθούν παίκτες στην κορυφή αμέσως μετά τον πρώτο τους αγώνα. Δεν νομίζω ότι αυτός ο αγώνας μου εγγυάται ήδη μια θέση στην πρώτη 12άδα της ομάδας. Πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά και να προσπαθώ…».

Αυτά τα λόγια τον συνοδεύουν σε όλη την μέχρι τώρα καριέρα του. Η λέξη δουλειά είναι ψηλά στο προσωπικό του λεξικό και αυτό το αποδεικνύει η ίδια η πορεία του. Λίγοι είναι οι παίκτες που θα μπορούσαν να μπορέσουν να συνεχίζουν να αγωνίζονται μετά από τόσες δυσκολίες.

Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τον πήραν στην ομάδα τους προπονητές όπως ο Ετόρε Μεσίνα και ο Τσάβι Πασκουάλ.

 Η σταθεροποίηση στο Κάουνας και το άλμα

Η σεζόν 2014-15 τον βρήκε εκ νέου στην Ζαλγκίρις, αλλά με διαφορετικά δεδομένα απ΄ ότι η… πρώτη του. Ο Γκουντάιτις είχε άκρως πρωταγωνιστικό ρόλο και τα… νούμερα που έκανε μόνο απαρατήρητα μπορούσαν να περάσουν. Συγκεκριμένα αγωνίστηκε σε 32 παιχνίδια και είχε μέσο όρο 10,2 πόντους και 5,7 ριμπάουντ.

Αυτή η σεζόν του έδωσε το… έναυσμα για το επόμενο βήμα. Συγκεκριμένα, πήρε μεταγραφή για την Ρίτας. Τη σεζόν 2015-16 είχε 10,2 πόντους και 6,3 ριμπάουντ, με την επόμενη να αποτελεί το εισιτήριο για την Euroleague, αφού είχε ήδη αποδείξει την σταθερότητα που τον διέκρινε. Έτσι συνέχισε στην Βίλνιους, με την οποία είχε μέσο όρο 11 πόντους και 6,4 ριμπάουντ. Η επίδοση αυτή αποτέλεσε career high και έτσι ο δρόμος άνοιξε για το μεγάλο βήμα.

Μπροστάρης και στην Αρμάνι

Ο Γκουντάιτις συνεχίζει να «τρυπάει» το ταβάνι του και με 10,9 πόντους και 7,3 ριμπάουντ δεν αργεί να αναδειχθεί σε βαρόμετρο της ομάδας του Ετόρε Μεσίνα. Το σημαντικότερο; Πως σε μία ομάδα όπως το Μιλάνο δεν ήταν… συμπλήρωμα. Δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο προσαρμογής, αφού μπήκε με το «καλημέρα» στα «θέλω» του Ιταλού τεχνικού, που βρήκε στο πρόσωπο του Λιθουανού άσου το σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα, έχοντας το… κεφάλι του ήσυχο.

Ο μεγάλος τραυματισμός που τον έκανε πιο δυνατό

Τον Φεβρουάριο του 2019 ήρθε αντιμέτωπος με την πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας του. Συγκεκριμένα, κόντρα στην Γκραν Κανάρια υπέστη ρήξη χιαστού και έχασε σημαντικό μέρος τόσο του υπολοίπου της σεζόν, όσο και της επόμενης. Το περίεργο παιχνίδι που του έπαιξε η μοίρα τη σεζόν 2018-19, αν σκεφτεί κανείς ότι είχε μέσο όρο 14,8 πόντους και 8,2 ριμπάουντ.

 

Το restart στην Ζενίτ και ο Παναθηναϊκός

Ακολούθησε η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, ακόμα ένας σταθμός που κατάφερε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Η συνεργασία με τον άλλοτε τεχνικό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, Τσάβι Πασκουάλ, τον «απογείωσε» και ο Λιθουανός γίγαντας πρόσφερε άπλετο θέαμα κάτω από τη ρακέτα. Τη σεζόν 2021-22, μέτρησε σε 17 αγώνες στην Ευρωλίγκα 6,7 πόντους, 4,2 ριμπάουντ, 0,8 ασίστ και 8,6 PIR κατά μέσο όρο.

Πλέον έρχεται στον Παναθηναϊκό για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Έρχεται για να δημιουργήσει ένα αχτύπητο δίδυμο μαζί με τον Παπαγιάννη. Για την ακρίβεια ένα από τα καλύτερα στην Ευρωλίγκα τη νέα σεζόν.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.